I vår trakt har det bakats mycket sockerringar, trenden kanske har avtagit något på senare år, men förr bakades det ringar i nästan varje stuga. Givetvis hade varje husmor sitt eget recept och ringarna smakade olika beroende på vem som bakt dem. Sedan brukar det vara så med recept som knådas och bakas ut för hand att även om två personer tar exakt samma mängd ingredienser så blir bakverken ändå olika, det beror antagligen på att vi knådar och bakar ut på vårt eget personliga sätt. Bakverk nummer två som vi gjorde på vår kurs var ringar enligt Syster Ebbas recept. Syster Ebba var sjuksyster här i trakten och verkar ha spridit skräck i flera generationer barn. Ringarna var dock inte särskilt skräckinjagande utan blev söta och väldigt spröda små skapelser.
SYSTER EBBAS RINGAR
5 dl grädde
500 g rumsvarmt smör
50 g jäst
1,5 liter mjöl
Ägg till pensling
Strösocker att garnerna med
Lös upp jästen i lite av grädden. Blanda och knåda samman alla ingredienser till en formbar och mjuk deg. Forma ringar som penslas med ägg och vänds i pärlsocker. Grädda i 225 grader tills ringarna har fått fin gyllenbrun färg. När alla ringarna är färdigbakade kan de med fördel staplas i en långpanna och torkas en stund i ugnen på 100-120 grader så att de blir riktigt spröda och torra.
Ihopknådning av degen.
Färdig deg.
Degen rullas ut till små längder som formas till runda längder.
Efter pesnling med ägg vänds de i socker.
Färdiga för ugnen.
Färdigbakade ringar.
Vad kul med en kakbakningskurs och vad mycket gott ni bakat, de här sockerringarna ser ju så goda ut
SvaraRadera