FIG NEWTONS
Ca 25 bitar
50 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
½ dl flytande honung
1 ägg
2 ½ dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
300 g torkade fikon
½ dl farinsocker
3 dl vatten
Rör smör och socker poröst. Tillsätt honung och ägg.
Blanda de torra ingredienserna och rör ned i smeten. Blanda ihop till en smidig deg. Ställ degen kallt i minst en timme.
Gör under tiden i ordning fyllningen genom att koka upp fikon, socker och vatten. Låt koka i ett par minuter tills den mesta av vätskan har kokat bort. Tag från värmen och låt svalna. Kör fikonen i matberedare till en tjock puré. Låt kallna.
Sätt ugnen på 175 grader.
Rulla ut degen till två längder. Lägg en av deglängderna på en mjölad arbetsyta och kavla ut den till en rektangel, ca 30 x 10 cm. Bred hälften av fyllningen i en sträng mitt på degen. Lossa försiktigt degen med en metallstekspade. Vik upp kanterna så att de överlappar varandra. Dela på mitten för att lättare lägga över längderna på en bakplåt, smord eller med bakplåtspapper. Baka ut den andra längden på samma sätt.
Grädda i 15-20 minuter eller tills längderna fått ljusbrun färg. Låt svalna i 1 minut och skär sedan i 2 cm breda bitar. Lägg över på ett galler för att svalna.
Färdigbakta Fig Newtons.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar