söndag 9 januari 2011

Grisar från Mölneby

Första kakan ut från kakbakningskursen att presenteras är Grisarna som bakades efter ett gammalt recept från Mölneby i Ö Frölunda. Är en kaka som av tradition tydligen bakas till jul där. Blev nog dagens mest diskuterade kaka eftersom de dels ställde till med lite irritation när de skulle bakas och dels för att vi försökte komma fram till varför de kallades grisar. Enligt receptet skulle de bakas ut till avlånga platta kakor med tre korinter fasttryckta uppepå så rent utseendemässigt tror vi att det blev rätt. Men vad kommer namnet i från? Vi diskuterade likheten med gristrynet men vi som bor på landet vet ju att trynet bara har två hål. En teori var att det från början bara varit två korinter men att man velat lyxa till kakorna lite och satt din en tredje. Vid dagens slut fanns inget svar på frågan så har någon en teori om namnet så är ni välkomna att framföra den.

Degen till grisarna var lite bökig (vitsigt eller hur...) och ville inte riktigt gå ihop, kanske hade lite mindre mjöl gjort det hela bättre. Med lite tålamod gick det dock att få till kakorna som höll formen bra även om de fick lite spruckna kanter. Blev ganska knäckiga kakor med god smak av mandel och kanel, jag måste ha haft fel på mina smaklökar för jag kände en tydlig kokossmak men det är inte en gnutta kokos i receptet. En klassisk enkel småkaka som i sin enkelhet överraskar med mycket smak och trevlig konsistens.


GRISAR FRÅN MÖLNEBY
Ca 75 st

2 dl mandel
250 g smör
250 g socker
425 g vetemjöl
kanel
korinter

Mal mandeln. Rör smör och socker poröst. Arbeta in mandel, vetemjöl och lite kanel. Baka ut till platta avlånga kakor. Dekorera varje kaka med 3 korinter. Grädda i 200 graders ugnsvärme.

Grisigt goda kakor.

1 kommentar:

  1. Eftersom vi bor på Mölneby är vi undrande över hur receptet hamnat uppe i skaraborg(?) Receptet kommer ursprungligen från an granngård menäven där kallar de numer kakorna "Mölneby grisar"! Receptets ursprung är från första halvan av 1800-talet. alldeles riktigt att det är lite väl mycket mjöl men det beror förmodligen på att mjöl har förändrats, från hemmamjöl till fabriksvariant.
    Vore roligt få svar på frågan Hur, Varifrån!?
    "Hon som bakar grisar varje år" till framförallt julen.

    SvaraRadera