söndag 9 januari 2011

Kakor av det kladdigare slaget

Det går inte säga annat än att vi hade en väldig brett urval av kakor på vår kurs, lokala, internationella, torra och mjuka. Avslutningvis blir det en presentation av tre stycken lite mer kladdiga inslag på kursen. En pinje- och pistaschnötskaka som blev väldigt kladdig eftersom vi kanske var lit väl modiga när vi lyfte ut den ur ugnen. Tycker det är ganska svårt att avgöra hur länge en kladdkaka skall gräddas för att den skall få den optimala kladdighetsgraden och vi lyfte ut denna modell lite väl tidigt. Nybakt var den rejält rinnig men efter en natt kylslåpet hade den blivit mer fast och lätthanterlig. Kakan var riktigt god då nötterna bröt av fint mot smetens söta kola-chokladsmak. Receptet hämtades ur boken "Kladdiga kakor" av Claes Karlsson.

PINJE- OCH PISTASCHNÖTKAKA

200 g smör
200 g finhackad mjölchoklad
1 dl strösocker
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl pinjenötter
1 dl pistaschnötter

Sätt ugnen på 200 grader. Klä bottnen på en springform (cirka 24 cm i diameter) med bakplåtspapper och spänn fast ringen över. Smält smöret i en kastrull på låg värme. Lägg i chokladen när smöret har smält och rör om tills även chokladen smält. Tillsätt socker och ägg under omrörning och sikta sedan i vaniljsocker och mjöl. Rör i pinjenötterna och hälften av pistaschnötterna. Häll ned smeten i formen och fördela resterande pistachnötter ovanpå. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Låt stå i kylskåp innan kakan skärs upp och serveras.

Ytan såg bra ut men under lurade massor med kladd.


Om vi inte var mätta innan så blev vi det efter att ha smakat på nästa kladdiga bidrag; Choklad och saffranstryffeltårta. En god men väldigt mastig kaka som ger mättnadskänsla ganska fort. Själva kakan blir rejält chokladstinn och får kraftig chokladsmak medans tryffellagret smakar rejält av saffran trots den lilla mängden av den varan. Perfekt kaka att göra om man längtar efter en rejäl saffrans- och chokladchock.

CHOKLAD OCH SAFFRANSTRYFFEL TÅRTA

Chokladkaka:
100 g smör
200 g mörk choklad
2 dl strösocker
4 st ägg

Saffranstryffel:
1 dl vispgrädde
1/2 påse saffran
200 g vit choklad

Till garnering:
40 g valnötter
75 g mörk blockchoklad

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull och tag från värmen. Lägg i chokladen och rör tills allt har smält. Vispa ned sockret och sedan äggen ett i taget tills allt är jämnt blandat. Häll smeten i en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. Tag ut och låt kallna.

Stöt sönder saffranet och låt det koka upp med grädden. Hacka chokladen och låt den smälta i den varma grädden. Låt smeten svalna något och häll den över chokladtårtan. Ställ tårtan kallt så att tryffeln stelnar.

Smält chokladen till garneringen och doppa nötterna till hälften. Låt dem stelna och lägg dem sedan på tårtan. Förvara tårtan kallt fram till servering.

En rejäl chokladbomd med saffranssmak.



Avslutningvis gjordes även Hallonkolatarte som bjöd på rejäl spänning eftersom vi var mycket nyfikna på hallonkolans smak och konsistens. Eftersom kolan kokades när många av de andra kakorna var färdiga var det fullt på åskådarplats framför spisen där vi med stor spänning kollade kolans framfart i kastrullen. Visade sig att kolan blev en riktigt trevlig bekantskap som vi konstaterade skulle kunna ätas även bara som kola, det vill säga utan mördegsform. Mycket fin färg och härlig hallonsmak. Blev helt klart dagens till utseendet sötaste kaka.

HALLONKOLATARTE

Mördeg:
100 g smör
1 dl florsocker
1 äggula
3 dl vetemjöl

Kola:
2 dl vispgrädde
1 dl passerade hallon
50 g smör
3 dl strösocker
1 msk glukos eller vit sirap

Dekorering:
Färska hallon

Arbeta ihop alla ingredienser till mördegen till en fast deg. Plasta och låt vila i kylen några timmar. Sätt ugnen på 200 grader i god tid. Kavla ut degen på mjölat bakbord till ca 3 mm. Rulla upp degen på kaveln och rulla över 10 små tartelettformar, tryck ut degen med fingrarna och skär av kanten. Nagga med en gaffel. Grädda tarteletterna i mitten av ugnen ca 7 minuter tills de får lite färg. Låt svalna och plocka sedan försiktigt ur dem ur formarna.
Koka samman alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull till blandningen är 120 grader. Häll kolan i formarna och låt svalna. Garnera med hallon.

Fyllning av kola i mördegsformarna.


Färdigdekorerade små sötsaker med fantastisk färg.

1 kommentar:

  1. Verkligen så mycket gott ni bakat och hallonkolakakakorna ser goda ur

    SvaraRadera