måndag 3 januari 2011

Man tager vad man haver och lite till

Det började med en idé om att använda fyra små stackars kokta potatisar till en potatislimpa och slutade med en limpa som man kan kalla ett jäkla ihopkok. Karolina lät kreativiteten flöda och helt plötsligt fick de små potatisarna (eller jag kanske skall säga potäterna...) sällskap av både det ena och det andra. Givetvis blev resultatet något helt annat än det var tänkt men det blev lyckat ändå. Degen blev fruktansvärt kletig och svårhanterlig och krävde ganska mycket tålamod, men som sagt det var värt att kämpa lite. Surdegar är bra på det viset att de sällan jäser så fort, jag slängde därför ner degen i sin plastlåda och vek den några gånger och sedan fick den ligga där och "sura" medan jag åkte till stallet och red. Väl hemma igen möttes jag av ett levande monster i lådan, hela degen bubblade, pös och rörde sig. Antagligen berodde denna snabba jäsning på att degen var så lös och att det var rejält varmt i köket där lådan stod. Som tur var möttes jag dock inte av degen i dörren utan det lilla monstret hade snällt stannat i lådan. I ugnen hände också lite spännande saker och brödet fick ett ganska säreget utseende, detta också antagligen för att mjölmängden var ganska låg. Trots att brödet var svårhanterligt så var det nog för att det inte var så mycket mjöl i som brödet blev så saftigt, inget ont som inte har något gott med sig.

IHOPKOKBRÖD MED POTATIS, LINGON, ÄPPLE OCH VALNÖTTER

2 stora limpor

Fördeg:

100 g rågsurdegsgrund
300 g ljummet vatten
180 g rågmjöl

Huvuddeg:

Surdegen från gårdagen
140 g mosad potatis (cirka 4 små potatisar)
2 st små äpplen tex Ingrid Marie
200 g creme fraiche
50 g varmt vatten
600-700 g vetemjöl special
100 g rågmjöl
50 g honung
5 dl frysta lingon
400 g valnötter
25 g salt

Blanda samman alla ingredienser till fördegen i en skål. Täck med plast eller tallrik och låt stå i rumstemperatur över natten.

Använd degblandare för att blanda samman fördegen, potatisen, äpplena, mjölet, vattnet, creme fraichen, honungen och lingonen. Kör på låg hastighet cirka 5-6 minuter och öka sedan hastigheten och kör ytterliggare 3-4 minuter. Tillsätt saltet och valnötterna och arbeta degen ytterliggare 3-4 minuter. Smörj en plastbox med matolja och häll över degen i den. Låt degen jäsa till dubbel storlek, tar cirka 4-6 timmar. Vik degen några gånger under jästiden genom att vika in degens kanter mot mitten, uppifrån, nedifrån, från höger och från vänster.

Sätt ugnen på 275 grader i god tid innan degen jäst klart. Häll upp rejält med mjöl på bakbordet och stjälp upp den färdigjästa degen. Forma till två avlånga bröd, arbeta eventuellt in lite mer mjöl om degen är allt för lös. Lägg över på bakplåtspappersklädd plåt och sätt in i ugnen på mittersta falsen. Sänk genast temperaturen till 250 grader. Grädda 15 minuter och sänk sedan temperaturen till 200 grader. Grädda ytterliggare 15-20 minuter. Vädra ugnen några gånger under den återstående gräddningstiden genom att öppna och stänga luckan några gånger. Bröden är klara när innertemperaturen är 98 grader.

Under gräddningen sprack bröden både här och där.

Saftigt inkråm späckat med valnötter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar