IHOPKOKBRÖD MED POTATIS, LINGON, ÄPPLE OCH VALNÖTTER
2 stora limpor
Fördeg:
100 g rågsurdegsgrund
300 g ljummet vatten
180 g rågmjöl
Huvuddeg:
Surdegen från gårdagen
140 g mosad potatis (cirka 4 små potatisar)
2 st små äpplen tex Ingrid Marie
200 g creme fraiche
50 g varmt vatten
600-700 g vetemjöl special
100 g rågmjöl
50 g honung
5 dl frysta lingon
400 g valnötter
25 g salt
Blanda samman alla ingredienser till fördegen i en skål. Täck med plast eller tallrik och låt stå i rumstemperatur över natten.
Använd degblandare för att blanda samman fördegen, potatisen, äpplena, mjölet, vattnet, creme fraichen, honungen och lingonen. Kör på låg hastighet cirka 5-6 minuter och öka sedan hastigheten och kör ytterliggare 3-4 minuter. Tillsätt saltet och valnötterna och arbeta degen ytterliggare 3-4 minuter. Smörj en plastbox med matolja och häll över degen i den. Låt degen jäsa till dubbel storlek, tar cirka 4-6 timmar. Vik degen några gånger under jästiden genom att vika in degens kanter mot mitten, uppifrån, nedifrån, från höger och från vänster.
Sätt ugnen på 275 grader i god tid innan degen jäst klart. Häll upp rejält med mjöl på bakbordet och stjälp upp den färdigjästa degen. Forma till två avlånga bröd, arbeta eventuellt in lite mer mjöl om degen är allt för lös. Lägg över på bakplåtspappersklädd plåt och sätt in i ugnen på mittersta falsen. Sänk genast temperaturen till 250 grader. Grädda 15 minuter och sänk sedan temperaturen till 200 grader. Grädda ytterliggare 15-20 minuter. Vädra ugnen några gånger under den återstående gräddningstiden genom att öppna och stänga luckan några gånger. Bröden är klara när innertemperaturen är 98 grader.
Under gräddningen sprack bröden både här och där.
Saftigt inkråm späckat med valnötter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar