söndag 2 januari 2011

Nyårsbaguetter med solrosfrön

På nyår skall man enligt ICA:s reklamblad äta kycklingfilé, oxfilé, fläskfilé, hummer och skaldjur, det är i alla fall det som det är extrapriser på veckan före nyår. Mitt nyår gick i surdegens tecken, väldigt mycket surdeg blev det på olika sätt under själva nyårsaftonen men detta utan att jag kunde köpa mitt mjöl till extrapris på ICA. Nyårsaftonens morgon inleddes med att den kalljästa baguettedegen plockades fram ur kylen och bakades ut så att det kunde bli nybakta baguetter till lunch. De överblivna bagutterna fick sedan genom några enkla snitt och lite hemmagjort vitlökssmör bli vitlöksbaguetter att äta som förrätt på kvällen. Till skillnad på fuskbaguetterna man kan köpa på ICA så är hemmagjorda baguetter sedan även goda och ätbara även dagen efter de bakats så det blev även baguetter till frukost och kvällsmat på nyårsdagen.


NYÅRSBAGUETTER MED ROSTADE SOLROSFRÖN


4 st stora baguetter

Fördeg

100 g rågsurdegsgrund
200 g vetemjöl special
100 g rågmjöl
350 g ljummet vatten

Huvuddeg

Surdegen från gårdagen
300 g vatten
700 g vetemjöl special
160 g rostade solrosfrö
20 g salt

Dag 1 Kväll:

Rör samman alla ingredienserna till fördegen i en bunke. Täck med plast eller tallrik och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2 Morgon:

Blanda samman alla ingredienser utom saltet i en degblandare och kör 5 minuter på låg hastighet. Öka sedan farten och kör 3 minuter med högre hastighet. Tillsätt saltet och kör sedan ytterliggare 2 minuter. Degen är klar när den är trådig och seg och släpper bunkens kanter. Lägg över degen i en oljad plastlåda och täck med lock. Låt degen jäsa 3-5 timmar tills den uppnått dubbel storlek. Under jästiden skall degen vikas vid minst tre tillfällen, första gången efter en timme och sedan med 30 minuters mellanrum. Vikningen görs genom att degens kanter viks in mot mitten uppifrån, nedifrån, från vänster och från höger. Vänd sedan degen upp och ner så att de invikta kanterna hamnar underst. Degen går utmärkt att kalljäsa, låt degen "jäsa igång" några timmar i rumstemperatur och gör några vikningar innan den sätts in i kylen i väntan på utbakning.

När degen jäst klart så stjälp upp degen på välmjölat bakbord. Dela i önskat antal delar, om du har stor ugn är det lagom med fyra delar. Dra ut delarna och vrid dem till långa baguetter och placera dem på baguetteplåt eller mellan kökshanddukar på en vanlig plåt. Låt baguetterna jäsa 30-60 minuter tills ytan snabbt fjädrar tillbaka efter tryck.

Sätt i god tid ugnen på 275 grader och placera en oöm plåt i botten. När baguetterna är färdigjästa så sätt in plåten på mittersta falsen och släng in ett par isbitar på plåten i bottnen av ugnen. Vädra ugnen efter 10 minuter genom att öppna och stänga luckan. Upprepa sedan vädringen ytterliggare några gånger tills baguetterna är klara. Bagutterna är klara när ytan fått rejält med färg vilket tar cirka 20-25 minuter.

Tag ut bagutterna och låt dem svalna på galler utan bakduk.


Kanske inte lika välformad som bake-of-baguetten från ICA, men mycket mera ätbar och hållbar.

4 kommentarer:

 1. Skulle gjort baugetter till nyår men så gjorde jag ingen fördeg dagen innan så det fick tyvärr bli köpebaugetter, får ta och göra lite nu i veckan istället, så gott med hemmabakade.

  God fortsättning på det nya året

  SvaraRadera
 2. Ser fint ut. Du snurrade dem ganska många varv, ser det ut som tycker jag. Tjusigt!

  /Martin
  martinbakar.se

  SvaraRadera
 3. Martin: Ja jag snurrade ganska många varv, tycker det är det bästa sättet att baka ut baguetter, blir knaprigare och godare yta då :)

  SvaraRadera