tisdag 4 januari 2011

Skållat rågbröd med lingon


Nyårshelgen innebar mycket bakning för min del så även en ny variant av mitt absoluta favorit rågbröd hanns med, denna gången blev det en lingonvariant. Mina bröd har inte velat spricka så mycket men helt plötsligt har något hänt så att den ena sprickan efter den andra tittar fram. Det lustiga är att jag fått sprickor i två helt olika degar, en väldigt lös och en betydligt stabilare och hårdare. Lite mystiskt. Kanske är nyårsfirandet som påverkat på något sätt.

RÅGBRÖD MED LINGON

3 st små limpor

Fördeg:

100 g rågsurdegsgrund
300 g ljummet vatten
180 g rågmjöl

Skållning:

300 g lingon
150 g rågkross
100 g mörkt muscovadosocker
300 g hett vatten

Huvuddeg:

Fördegen från gårdagen
Skållningen från gårdagen
700 g vetemjöl special
150 g rågmjöl
150 g pumpafrö
20 g salt

Dag 1:

Blanda alla ingredienser till fördegen, täck med plast och låt stå i rumstemperatur över natten. Blanda lingon, rågkross och muscovado socker och slå över kokande vatten. Täck med plast eller tallrik och låt stå över natt.

Dag 2:

Blanda samman fördegen, skållningen och alla andra ingredienser i en degbunke. Blanda på låg hastighet i cirka 4 minuter och kör sedan ytterliggare 3-4 minuter med högre hastighet. Låt degen jäsa till dubbel storlek vilket tar cirka 4-6 timmar. Tag upp degen på bakbord och dela den försiktigt i tre delar. Runddriv varje del till en rund bulle genom att vika in kanterna mot mitten så att ytan spänns. Placera bullarna med invikningen nedåt i jäskorgar eller i kökshanddukar i skålar. Låt dem jäsa cirka 1 timme.

Sätt ugnen på 275 grader i god tid före brödet jäst klart och placera en plåt i mitten av ugnen och en i botten av ugnen. När degen jäst klart tag ut den översta plåten och lägg på ett bakplåtspapper. Vänd upp de tre degbullarna på plåten. Placera plåten i mitten av ugnen och släng in 3-4 isbitar på plåten i botten av ugnen. Stäng luckan och sänk genast temperaturen till 250 grader. Grädda i 15 minuter och vädra sedan ugnen genom att öppna och stänga luckan. Sänk sedan temperaturen till 200 grader och grädda ytterliggare 15-20 minuter. Vädra ugnen var 5 minut under den sista gräddningsperioden. Brödet är klart när innertemperaturen är 98 grader.

Limpor på jäsning i hemmagjorda jäskorgar.

Ser lovande ut.

Uppvända på plåten innan gräddning, redan här kan man ana att det kommer spricka.

Färdigbakta bröd med rejäla sprickor.

Vid bakning är det väl en av få gånger som man faktiskt blir glad av sprickor.

3 kommentarer:

 1. Va produktiv du har varit. Det verkar så på bloggen i alla fall. :D

  De här lingonbröden kan jag defenitivt inspireras av. Vi får se om det dyker upp nåt liknande hos mig.

  De ser goda ut. Gillade du dem?

  /Martin
  martinbakar.se

  SvaraRadera
 2. Ja senaste månaden har varit riktigt produktiv, tur att jag haft några som hjälpt mig att äta ;).

  Lingonbröden blev riktigt riktigt goda, väldigt knaprig yta och saftigt inre. Är ett ganska stabilt bröd utan särskilt mycket luft i men det kännas absolut inte stabbigt att äta.

  Tycker absolut att du skall prova!

  SvaraRadera
 3. Vilka smaskiga bröd!

  Och pizzan, MUMS,vi gjorde också supergod pizza häromdagen!

  mvh Angela

  SvaraRadera