måndag 3 januari 2011

Frusen fluffig paj med polkagris

Vi satsade rejält på desserten till nyårsafton, så rejält att kompisen och jag redan efter endast en ganska liten bit hamnade i matkoma. Kanske berodde detta på att vi var ganska mätta redan innan vi började äta, men jag skulle nog ändå klassa denna dessert som rejält mättsam. Desserten i fråga var en frusen fluffig polkagrispaj som vi gjorde efter recept ur boken Vinterns söta av systrarna Eisenmann. En riktig sötsak som var söt både till utseende och smak. Vet inte om fluffig är rätt ord för att beskriva konsistensen men trots att den var frusen var den väldigt lätt att skära, dock var kanten stundtals lite svårforcerad. En trevlig dessert som räcker till många och som är lätt att förbereda och förvara i frysen tills det är dags för servering.

FRUSEN POLKAGRISPAJ

Pajdeg:

20 småkakor med chokladsmak, ex maryland cookies
2 msk kakao
25 g smält smör

Fyllning:

5 dl vispgrädde
1 burk marshmallowfluff
några droppa pepparmyntsolja
några droppar röd karamellfärg
1 dl polkagrisar + några till dekorering

Chokladsås:

125 g mörk choklad
75 g smör
1/2 dl strösocker
1/2 dl sirap
1 nypa salt
1/2 dl vatten

Kör kakor, kakao och smör i en matberedare tills du får en smulig blandning. Tryck ut smulorna i en form med löstagbara kanter. Ställ in i kylen eller frysen en stund.

Vispa grädden och blanda med marshmallowfluff, smaksätt med några droppar pepparmyntsolja. Lägg en tredjedel av krämen åtsidan i en separat bunke. Krossa polkagrisarna i en mortel eller med hammare i plastpåse. Blanda ner krosset i den större mängden kräm. Ta ut pajformen ur frysen och bred ut krämen i den. Tag den resterande krämen och färgsätt med några droppar röd karamellfärg. Klicka eller bred ut den rosa krämen ovanpå den vita krämen i pajformen. Gör eventuellt ett mönster med hjälp av en kniv. Ställ in pajen i frysen och låt den stå där minst 5 timmar. Tag ut cirka 10-15 minuter innan servering och dekorera med krossade polkagrisar.

Blanda i hop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull. Låt koka upp och rör tills all choklad smält. Små sjud såsen 10-15 minuter tills den är tjock och glansig. Servera såsen varm eller kall till pajen.


Sött och gott med frisk smak av pepparmint.

Efter 4 ganska stora portioner var det fortfarande mycket kvar.

2 kommentarer:

  1. Den där pajen bakade jag för några veckor sedan, har visste en bit kvar i frysen :-), så sött och så gott, fast sambon gillade den inte, han tyckte den var för söt, ja desto paj mer till oss andra :-)

    SvaraRadera
  2. Ja pajen var riktigt söt, men jag tyckte inte det blev för mycket. Dock så räcker det med en ganska liten bit för att man skall bli nöjd.

    SvaraRadera