måndag 27 december 2010

Surdegsbröd är bättre än sex.....eller?

Hmm märker av en viss barnförbjuden trend nu på bloggen, lovar bot och bättring, snart kommer det pratas enbart seriös bakning igen. Känsliga läsare bör hoppa att läsa nedanstående text.

Jag besöker regelbundet nätforumet Bukefalos där det diskuteras allt och lite till som rör hästar. På forumet finns förutom femtioelva trådar som handlar hästar även några neutrala forum där det förekommer diskussioner även om andra saker och det var där det en dag dök upp en tråd om surdegsbakning. Ett inlägg som jag särskilt kommer ihåg var från en tjej som testat att baka surdegsbröd för första gången och som beskrev brödet hon tog ut från ugnen som något som var bättre än sex. Detta uttalande etsade sig fast i min skalle och jag måste säga att i många fall så stämmer det nog, det finns få saker som ger mer njutning än att ta första tuggan av ett varmt nybakat levainbröd. Inte för att kasta någon skugga på gamla partners men jag måste nog säga att jag minns fler "halleluja-moments" som har anknytning till brödbakning än sådana som har anknytning till "vuxengos". "Bitter singel" gastar säkert många läsare nu och några självsäkra karlar/kvinnor utbrister säkert "Så skulle hon inte säga om hon hade varit med mig!". Tja ni får tolka det som ni vill antingen bakar jag helt otroligt jävla gott bröd eller så har jag haft det fruktansvärt tråkigt mellan lakanen. Jag tänker heller inte skriva någon vetenskaplig avhandling med syfte att klargöra vad som är bäst av bröd eller sex. Jag tänker däremot lyfta några problem som man inte drabbas av när man väljer att baka istället för att leka vuxenlekar.

KAROLINAS OVETENSKAPLIGA REDOGÖRELSE ÖVER FÖRDELARNA MED ATT BAKA BRÖD ISTÄLLET FÖR ATT IDKA VUXENGOS

Det går aldrig på 4 sekunder
När du bakar surdegsbröd riskerar du inte att det skall gå på 4 sekunder, sällan går det ens på 4 timmar, från fördeg tills att munnen fylls med varmt bröd tar det inte sällan 6-8 timmar. Vill du dra ut på det hela ännu mer kan du "pausa" genom att ställa in degen i kylen för att sedan plocka fram den och fortsätta vid lämpligt tillfälle igen. Ingen tar heller illa vid sig om du håller koll på klockan under själva genomförandet, det är liksom helt okej att konstatera att det bara tog 30 minuter i ugnen i dag.

Du slipper skämmas när du skall inhandla leksaker och litteratur
Det finns få saker som vuxna människor verka tycka är lika skämmigt som att handla sexleksaker, porr, kondomer och andra varor som är till för att användas i sexuella syften. Porrtidningar göms bakom svarta skärmar i butikerna medans baktidningarna står väl synliga och inte ger några röda kinder när de skall betalas hos kassörskan. Det är även inte lika jobbigt att träffa bekanta när du står i kassakön med en bakkorg som det är om du skulle stå där med en rosa rabbit. (Fråga min gifta manliga granne som jag tjäckt hejade på när han var i full fart med att kolla bensinmackens utbud av porrtidningar, röda kinder var bara förnamnet).

Ingen blir sur om du bakar med någon annan
Du behöver inte smyga med att du bakar med någon annan och risken att såra någon är också betydligt mindre.

Det blir långt förspel
Förspelet till själva surdegsbaket måste ofta påbörjas 12 timmar innan för att jäsningen skall komma i gång och degen skall bli på bra humör.

Det är lagligt att både köpa och sälja
Även om det kan kännas tungt att behöva köpa skogaholmslimpa om ditt hjärta brinner för surdegsbröd så är det inte olagligt att köpa bröd om du inte skulle vara nöjd med det du får hemma.

Du slipper oroa dig för att bli smittad med sjukdomar
Även om förkläde, sjalett och grytlappar är att rekommendera så får du sällan jobbiga och smittsamma sjukdomar av att baka bröd utan skydd. Måste dock medge att flatlöss och mjölbaggar kan sägas vara av samma kaliber...

Du vet om du har bullar i ugnen eller ej
Oönskade bullar i ugnen kan både sex och bakning ge, hur noga du följer recepten så blir inte resultatet alltid som du önskat. Att välja bakning medför dock att du mycket snabbt och enkelt kan avgöra om det finns bullar i ugnen eller ej. Ingen oro, inga tester som skall kissas på och inga långa väntetider.

Degar jäser även om det är kallt
Visst går det långsamt men degar jäser även när det är kyligt och kallt, det sägs även att brödet faktiskt blir bättre av kalljäsning. Kyla och sex går sällan så bra, det manliga könsorganet tenderar att göra en förminskning snarare än en jäsning när temperaturen går ner mot 5-6 grader.

Du bestämmer storleken själv
Det sägs att storleken inte har någon betydelse men vid brödbakning har du alla möjligheter att själv påverka hur stor deg du vill ha.....

Ingen blir sur om du tänker på och gör andra saker samtidigt som du bakar
Om du bakar bröd kommer antagligen ingen bli sur för att du tänker på andra bröd eller passar på att göra andra saker samtidigt. Det är ofta helt okej för degen att du lämnar den en stund för att gå på toa och göra nummer två och sedan kommer tillbaka och fortsätter (givetvis med tvättade händer...). Det är också helt okej att titta på tv samtidigt eller göra annan valfri aktivitet medan degen jäser.

Du slipper vänta till efter midnatt för att se bakprogram på TV
Program som "Leila bakar" och andra matprogram sänds ofta tidigt på kvällarna vilket gör att du slipper sitta uppe och vänta tills efter midnatt innan det sänds några program i genren.

Du slipper smussla och gömma undan din utrustning
I dag är det vanligt förekommande och helt okej att ha sin assistent från Kitchen aid framme i köket men däremot inte lika okej att ha sin dildo stående på nattduksbordet.

Det är sällan jobbigt att bli påkommen när du bakar
Vissa gillar att ha publik men de allra flesta tycker nog det är jobbigt om någon kommer in och säger "Hej" när du är i farten mellan lakanen. Däremot är det sällan jobbigt att få besök när du är i full fart med att knåda limpor.

Stämningen blir inte sämre för att du väljer att behålla tubsockorna på
Kommentarer är kanske överflödiga.... Vita tubsockar som blivit lite snyggt bruna undertill påverkar inte degens humör det minsta.

Det är inte olagligt att inneha bilder på eller göra saker med småbröd
Även väldigt nybakta bröd är okej att fotografera opackade och du behöver inte vänta tills bröden är 15 år innan du får röra dem.

Jag nöjer mig nog där väl medveten om att det finns många fördelar med vuxenlekar som inte brödbakningen ger. Lite småsurt kan jag även konstatera att det är de barnförbjudna inslagen som just nu toppar lässtatistiken på min blogg så tydligen är barnförbjudna aktiviteter något mer intressanta för er läsare än vad de tråkiga brödinläggen är. Tror dock att jag lugnar mig ett tag nu och håller händerna på täcket (...eller kanske skall man säga på bakduken?) och endast skapar seriösa inlägg som endast innehåller snack om bröd på ett icke sexuellt sätt.

Karolina har kopplat på sängkammarblicken i hopp om att snärja en Levain.

3 kommentarer:

  1. Du är rolig du :-), kul läsning

    SvaraRadera
  2. Helena: Tack! God fortsättning till dig med!

    Cupcakesfluffan: Jo jag har mina roliga stunder! Kul att det är fler än jag som tycker det är roligt:)

    SvaraRadera