onsdag 15 december 2010

Bröd med skållade dinkelflingor och morot

Jag har en paket med dinkelflingor som tittar lite surt på mig hemma, köptes för ett tag sedan men har inte kommit till användning. Bestämde mig därför för att exprimentera lite och testa att baka ett recept med skållade havregryn med dessa dinkelgryn i stället. För att förgylla det hela fick även några morötter följa med ner i degen. Resultatet blev bra men helt klart suger inte dinkeln inte lika mycket vatten som havregrynen gör. När väl degen jäst var den väldigt kletig så jag var tvungen att tillsätta lite mera mjöl för att kunna få över dem i jäsbunkarna. Eftersom brödet skulle bjudas till frukost här på jobbet valde jag att nattjäsa bröden i kylskåpet och sedan baka av dem på morgonen, vilket funkade fint.

SKÅLLAT DINKELBRÖD MED MOROT

Till två limpor


Fördeg:

100g rågsurdegsgrund
200g ljummet vatten
240g vetemjöl special

Skållning:

200g dinkelgryn
400g vatten


Huvuddeg:

Fördegen från gårdagen
Skållningen från gårdagen
150g ljummet vatten
480g vetemjöl special
180g riven morot
20g salt


Dag 1:

Rör samman rågsurdegsgrund, rågmjöl, vetemjöl special och vatten i en bunke. Täck bunken med tallrik eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natt.

Häll dinkelgrynen i en skål och slå kokande vatten över. Täck med plast eller tallrik och låt stå över natt.

Dag 2:

Blanda ihop fördegen, skållningen, vetemjölet, moroten och vattnet i en degblandare. Kör först 5 minuter på låg hastighet och sedan 3 minuter med snabbare hastighet. Häll i saltet och kör ytterliggare 2-3 minuter. Degen skall vara ganska lös men samtidigt spänstig och seg. Häll över degen i en oljad plastlåda eller större plastbunke och låt degen jäsa till dubbel storlek, vilket tar 3-4 timmar. När degen jäst i cirka en timme så vik ihop degen genom att vika in kanterna uppifrån, nerifrån, från höger och från vänster och vänd sedan degen så att skarvarna hamnar neråt. Gör om samma procedur 2-3 gånger till med cirka 30 minuters mellanrum.

När degen jäst till dubbel storlek så vänd upp den på ett bakbord, som är mjölat med krossade havregryn, och dela försiktigt i två delar. Runddriv bitarna och forma till bullar genom att vika in kanterna mot mitten så att ytan spänns. Om degen är väldigt kletig så tillsätt lite mera mjöl. Placera bitarna med vikningen ned i jäskorgar eller i skålar med bakdukar som mjölats med krossade havregryn. Låt jäsa ytterliggare 20-30 minuter eller ställ in i kylskåp och låt jäsa över natt.

Sätt ugnen på 275 grader i god tid före brödet jäst klart och placera en plåt i mitten av ugnen och en i botten av ugnen. När degen jäst klart tag ut den översta plåten och lägg på ett bakplåtspapper. Vänd upp de färdigjästa bitarna på plåten. Placera plåten i mitten av ugnen och släng in 3-4 isbitar på plåten i botten av ugnen. Stäng luckan och sänk genast temperaturen till 250 grader. Grädda i 15 minuter och vädra sedan ugnen genom att öppna och stänga luckan. Sänk sedan temperaturen till 225 grader och grädda ytterliggare 15-20 minuter. Vädra ugnen var 5 minut under den sista gräddningsperioden. Brödet är klart när innertemperaturen är 96 grader.


Goda runda ganska stora limpor blev det.

Det ena brödet fick en snygg zick-zack spricka.

2 kommentarer:

  1. Vilka härliga limpor, morötter i bröd är alltid gott

    SvaraRadera
  2. Låter spännande med morot i!

    /Martin
    martinbakar.se

    SvaraRadera