söndag 5 december 2010

Fruktbröd

Dagens mest besvärliga bröd kan vi nog utnämna fruktbrödet till eftersom det ställde till med problem flera gånger under dagen. Vem som var den skyldiga tvistar jag och systern om men vi lärde oss i alla fall att det går bra att låta degen jäsa 2 timmar och sedan tillsätta både socker och mandel om man skulle råkat glömma dessa. Det där med att läsa recept dåligt är tydligen ett släktdrag i denna familjen. Det största problemet visade sig dock vara att få ut brödet ut bakformen när det var färdigt. För att få ut vårt bröd behövdes 3 stekspadar, 4 personer, 1 blöt handduk och 1 grytunderlägg i kork. Om inte allt detta finns tillgängligt så är rekommendationen att man smörjer även teflonformar innan degen hälls i.

FRUKTBRÖD

1 Bröd

Fördeg:
100 g rågsurdegsgrund
300 g ljummet vatten
180 g rågmjöl

Huvuddeg:
Surdegen från gårdagen
200 g rågsikt
50 g vatten
10 g salt
25 g mörkt muscovadosocker
25 g sötmandel
350 g blandade torkade frukter och nötter ex katrinplommon, aprikoser, äpplen, cashewnötter, russin och jordnötter

Dag 1

Blanda samman alla ingredienser till fördegen i en bunke. Täck med plast eller tallrik och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2

Rör samman alla ingredienser för hand med en slev i en bunke, dela eventuellt större frukter. Degen skall vara riktigt kladdig. Täck bunken med plast eller tallrik och låt degen jäsa 3-5 timmar.

Smörj en stor brödform (eller 2 mindre) och klicka ned degen. Låt degen jäsa ytterligare 1 timme under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader i god tid innan degen jäst klart.

 Grädda bröden i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Tag ut bröden ur ugnen och ta ut dem ur formarna. Låt svalna på galler.
Stabil liten limpa.

Massor med goda frukter och nötter på insidan.

4 kommentarer:

 1. Så mycket gott bröd du lagt upp, nu finns det en hel del bröd jag kan testa på att baka :-)

  SvaraRadera
 2. Ja det blev ett litet brödmaraton i helgen :). Gav dessutom bort det mesta så nu kan jag baka ännu mer.

  SvaraRadera
 3. Ja det blev ett litet konstverk :)
  Gott var det också!

  SvaraRadera