FRUKTBRÖD
1 Bröd
Fördeg:
100 g rågsurdegsgrund
300 g ljummet vatten
180 g rågmjöl
Huvuddeg:
Surdegen från gårdagen
200 g rågsikt
50 g vatten
10 g salt
25 g mörkt muscovadosocker
25 g sötmandel
350 g blandade torkade frukter och nötter ex katrinplommon, aprikoser, äpplen, cashewnötter, russin och jordnötter
Dag 1
Blanda samman alla ingredienser till fördegen i en bunke. Täck med plast eller tallrik och låt stå i rumstemperatur över natten.
Dag 2
Rör samman alla ingredienser för hand med en slev i en bunke, dela eventuellt större frukter. Degen skall vara riktigt kladdig. Täck bunken med plast eller tallrik och låt degen jäsa 3-5 timmar.
Smörj en stor brödform (eller 2 mindre) och klicka ned degen. Låt degen jäsa ytterligare 1 timme under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader i god tid innan degen jäst klart.
Grädda bröden i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. Tag ut bröden ur ugnen och ta ut dem ur formarna. Låt svalna på galler.
Stabil liten limpa.
Massor med goda frukter och nötter på insidan.
Så mycket gott bröd du lagt upp, nu finns det en hel del bröd jag kan testa på att baka :-)
SvaraRaderaJa det blev ett litet brödmaraton i helgen :). Gav dessutom bort det mesta så nu kan jag baka ännu mer.
SvaraRaderaVackert!
SvaraRaderaJa det blev ett litet konstverk :)
SvaraRaderaGott var det också!