lördag 4 december 2010

Rågbröd med morot och tranbär

Jag har en favoritrågbröd som jag bakat flera gånger, blir saftigt smakrikt med en härligt knaprig skorpa. Har testat att baka med pumpa, äpple, vinbär och lingon, lika gott oavsett. I dag var det dags att testa att baka bröden med morot och tranbär, vilket även det blev gott.


RÅGBRÖD MED MOROT OCH TRANBÄR


3 st små limpor

Fördeg:
100 g rågsurdegsgrund
300 g ljummet vatten
180 g rågmjöl

Skållning:
300 g riven morot
150 g rågkross
100 g mörkt muscovadosocker
300 g hett vatten

Huvuddeg:
Fördegen från gårdagen
Skållningen från gårdagen
700 g vetemjöl special
150 g rågmjöl
200 g torkade tranbär
75 g linfrö
75 g pumpafrö
20 g salt

Dag 1:

Blanda alla ingredienser till fördegen, täck med plast och låt stå i rumstemperatur över natten. Blanda riven morot, rågkross och farinsocker och slå över kokande vatten. Täck med plast eller tallrik och låt stå över natt.

Dag 2:

Lägg de torkade tranbären i blöt en stund innan du blandar samman degen. Blanda samman fördegen, skållningen och alla andra ingredienser i en degbunke. Blanda på låg hastighet i cirka 4 minuter och kör sedan ytterliggare 3-4 minuter med högre hastighet. Låt degen jäsa till dubbel storlek vilket tar cirka 4 timmar. Tag upp degen på bakbord och dela den försiktigt i tre delar. Runddriv varje del till en rund bulle genom att vika in kanterna mot mitten så att ytan spänns. Placera bullarna med invikningen nedåt i jäskorgar eller i kökshanddukar i skålar. Låt dem jäsa cirka 1 timme.

Sätt ugnen på 275 grader i god tid före brödet jäst klart och placera en plåt i mitten av ugnen och en i botten av ugnen. När degen jäst klart tag ut den översta plåten och lägg på ett bakplåtspapper. Vänd upp de tre degbullarna på plåten. Placera plåten i mitten av ugnen och släng in 3-4 isbitar på plåten i botten av ugnen. Stäng luckan och sänk genast temperaturen till 250 grader. Grädda i 15 minuter och vädra sedan ugnen genom att öppna och stänga luckan. Sänk sedan temperaturen till 200 grader och grädda ytterliggare 15-20 minuter. Vädra ugnen var 5 minut under den sista gräddningsperioden. Brödet är klart när innertemperaturen är 98 grader.

Samma på utsidan....

...men annorlunda på insidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar