RÅGBRÖD MED MOROT OCH TRANBÄR
3 st små limpor
Fördeg:
100 g rågsurdegsgrund
300 g ljummet vatten
180 g rågmjöl
Skållning:
300 g riven morot
150 g rågkross
100 g mörkt muscovadosocker
300 g hett vatten
Huvuddeg:
Fördegen från gårdagen
Skållningen från gårdagen
700 g vetemjöl special
150 g rågmjöl
200 g torkade tranbär
75 g linfrö
75 g pumpafrö
20 g salt
Dag 1:
Blanda alla ingredienser till fördegen, täck med plast och låt stå i rumstemperatur över natten. Blanda riven morot, rågkross och farinsocker och slå över kokande vatten. Täck med plast eller tallrik och låt stå över natt.
Dag 2:
Lägg de torkade tranbären i blöt en stund innan du blandar samman degen. Blanda samman fördegen, skållningen och alla andra ingredienser i en degbunke. Blanda på låg hastighet i cirka 4 minuter och kör sedan ytterliggare 3-4 minuter med högre hastighet. Låt degen jäsa till dubbel storlek vilket tar cirka 4 timmar. Tag upp degen på bakbord och dela den försiktigt i tre delar. Runddriv varje del till en rund bulle genom att vika in kanterna mot mitten så att ytan spänns. Placera bullarna med invikningen nedåt i jäskorgar eller i kökshanddukar i skålar. Låt dem jäsa cirka 1 timme.
Sätt ugnen på 275 grader i god tid före brödet jäst klart och placera en plåt i mitten av ugnen och en i botten av ugnen. När degen jäst klart tag ut den översta plåten och lägg på ett bakplåtspapper. Vänd upp de tre degbullarna på plåten. Placera plåten i mitten av ugnen och släng in 3-4 isbitar på plåten i botten av ugnen. Stäng luckan och sänk genast temperaturen till 250 grader. Grädda i 15 minuter och vädra sedan ugnen genom att öppna och stänga luckan. Sänk sedan temperaturen till 200 grader och grädda ytterliggare 15-20 minuter. Vädra ugnen var 5 minut under den sista gräddningsperioden. Brödet är klart när innertemperaturen är 98 grader.
Samma på utsidan....
...men annorlunda på insidan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar