lördag 4 december 2010

Frallor med graham, linfrö, pumpafrön och ost

Det är inte så ofta som jag bakar bröd med jäst nu för tiden men idag behövde vi ha bröd till lunchen och skulle vi väntat på surdegsbröden skulle lunchen snarare blivit kvällsmat. Så därför fick jag baka lite snabbröd, alltså bröd med jäst. Lite komiskt att man tycker att jästbröd är snabbröd nu för tiden.... tar ju bara 1-2 timmar att göra haha. Valde att baka lite frallor med ost i som fick ett litet tillägg av frön som blev över från surdegsbaket, gott och snabbt.

OSTFRALLOR MED GRAHAM OCH FRÖN

20-30 frallor

100 g jäst
6 dl mjölk
150 g smör
8 dl vetemjöl
6 dl grahamsmjöl
1 dl linfrö
1 dl pumpafrö
2 tsk salt

Ägg till pensling

Smält matfettet och tillsätt mjölken, värm sedan degvätskan tills den är 37 grader. Smula ned jästen i en degbunke och tillsätt degvätskan. Rör om tills jästen löst sig. Tillsättet övriga ingredienser och arbeta degen tills den är smidig, cirka 5 minuter i maskin. Strö lite mjöl över degen och täck med handduk eller plast. Låt jäsa till dubbel storlek vilket tar cirka 30 minuter.

När degen jäst klart så stjälp upp den på ett bakbord och arbeta degen några minuter för hand. Rulla ut längder och dela i lagom stora bitar som rullas till bullar. Placera bullarna på bakpappersklädd plåt och klipp ett kors på toppen av dem. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg när de jäst klart. Grädda mitt i ugnen 7-10 minuter tills frallorna fått fin färg. Låt svalna på galler under bakduk.

Snabbröd för en surdegsanhängare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar