lördag 29 oktober 2011

Färgstarka frallor med rödbetor och tranbär

Det sägs att man tar första tuggan med ögat och om det stämmer kommer alla som tycker om rosa bli mätta bara vid anblicken av dessa färgstarka frallor. Saftiga frallor med sötsur smak från tranbär som mättar en hungrig mage.

ROSA FRALLOR MED RÖDBETOR & TRANBÄR

8 st stora frallor

550g rödbetor

7dl lättsaltat vatten

1dl creame fraîche
50g jäst
1 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
0,5 dl honung
1 msk salt
150g torkade tranbär
2 dl grahamnsmjöl
1,2 l vetemjöl

1 uppvispat ägg till pensling

Skala och skiva rödbetorna och koka dem i lättsaltat vatten tills de mjuknat och stöt dem sedan till en massa med hjälp av en potatisstöt. Låt svalna till 37 grader.


Häll över rödbetsmoset i en större bunke och tillsätt creame fraîchen. Lös jästen i det ljumna vattnet, häll sedan jästblandningen i bunken och tillsätt olja, honung, salt och tranbär, rör om. Arbeta in mjölet lite i taget tills du får en slät och smidig deg. Strö över lite mjöl och täck bunken med en handduk eller tallrik. Låt jäsa i 30-60 minunder.

Arbeta ihop degen igen och forma bullar av degen. Lägg på en bakpappersklädd plåt plåt och pensla bullarna med ägg. Låt jäsa ytterligare 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda frallorna mitt i ugnen i cirka 15 min tills innertemperaturen är 98 grader. Låt svalna på galler.


Färgchocker på jäsning.

Saftigt och rött

Prickar med rödbeta och tranbär förgyller inkråmet.












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar