söndag 9 oktober 2011

Fjärrvärmeläckagemuffins med äpple

Egentligen så började allt som ett skämt, några kollegor skulle nattjobba och laga en läcka i fjärrvärmenätet här i stan och detta strax in till där jag nattar över i bland så jag sa på skoj att jag kommer ut och bjuder på lite kakor under kvällen. Vid 22 skulle tydligen en fika paus passa bra sa de och skrattade. Så efter några dagars skojande om kakleveranser mitt i natten så bestämde jag mig för att göra verklighet av skämtet och bege mig ut i boråsnatten för att muntra upp mina kollegor. Så i torsdagskväll slängde jag ihop en hög med äppelmuffins och knallade i väg 100 meter "uppströms" på gatan och överraskade kollegorna. Jag överdriver inte när jag säger att mungiporna var långt bak i nacken när de blev serverade rykande färska muffins som knappt hunnit ut ur ugnen. Nu måste jag erkänna att dessa muffins kanske inte var de mest lyckade skapelserna jag fått till men en kall oktobernatt så smakar det mesta nybakade väldigt gott. Var nog första gången jag dukade upp fika i en busskur ( den var lämpligt placerad jämte hålet i gatan ) men det funkade alldeles utmärkt.

Receptet till muffinsarna skapade jag givetvis ur huvudet och resultatet blev något som kan liknas vid hur muffins smakade förr i tiden, på den tiden när ingen hade hört talas om amerikanska muffins, fluffins eller cupcakes. För det fanns faktiskt en tid när muffins var en torr sockerkaksliknande skapelse som rymdes i en liten variant av bullformen. Fanns antingen ljusa som man smaksatte med vanilj eller citron eller mörka som var smaksatta med kakao. Ville man lyxa till muffinsen så hällde man i russin eller flagad mandel. Ungefär så blev själva kakdelen i dessa muffins, ganska torr och sockerkaksliknande men ändå ganska tung och fast. Men ärligt så är det faktiskt ganska gott med denna sorts muffins, lite back to basics om man säger så. Om man tittar på receptet så ser man varför muffinsen fick denna konsistens, smör som nästan enda flytande tillsatts och ganska mycket mjöl borde bidragit till den torra konsistensen.


FJÄRRVÄRMELÄCKAGEMUFFINS MED ÄPPLE

2 ägg
1,5 dl socker
1 dl rörsocker strö
100 g smör
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 dl äppelmos
4 dl vetemjöl

1 skivat äpple
0,5 dl socker
1 tsk kanel

Sätt ugnen på 175 grader.

Börja med att smälta smöret och undertiden vispa ihop äggen och strösocker samt rörsockret. Häll smöret varmt i smeten och rör om, tillsätt sedan vaniljsocker, bakpulver, äppelmos och vetemjöl. Rör ihop det till en slät smet.


Fördela smeten i muffinsformar, fyll formarna till 3/4.

Skiva äpplet och lägg det i en påse ihop med socker och kanel, ska påsen så att äppelbitarna får smak av både socker och kanel, lägg dessa sedan på toppen i formarna och ställ in plåten i ugnen.

Grädda cirka 20 minuter. Testa med sticka att de är klara.


Varma muffins färdigpackade för utflykt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar