söndag 16 oktober 2011

Ciabatta-mania

I bland är det komplicerat att få till ett inlägg på bloggen, ibland kan det vara helt omöjligt att organisera sig så att receptanteckningarna och bilderna finns på plats samtidigt som jag har en dator som har tillräckligt med kräm i bredbandet. Detta gäller materialet från min ciabattamania som jag hade i juli. Men i kväll föll alla bitar på plats och helt plötsligt så fanns både recept, bilder och en dator på en och samma gång. Så nu blir det "gamla nyheter" som är såååååå sommaren 2011.

Efter en hel del svårigheter lyckades jag flytta i våras (smärre hinder som rök- och vattenskador försenade det hela cirka en månad) och innan jag hunnit komma i ordning och hade en lägenhet som kunde visas upp hann det bli sommar. Då i juli inviterades släkt och vänner till inflyttningskalas och så fort inbjudningarna var skickade så uppstod det vanliga dilemmat med att fundera ut vad det skulle bjudas på. Efter lite funderingar kom jag fram till att jag som månskensbagare givetvis skulle bjuda på mackor av lite lyxigare sort. Som vanligt kan jag inte göra något på lagom nivå utan till denna dag i juli bakades det 5 sorters ciabatta och 1 "vanlig" limpa så det blev en riktig ciabatta-mania. Blev härligt sega och och håliga bröd som smakade riktigt bra. Jag behövde inte oroa mig för att få mat över för de sista gästerna försågs med varsin fryspåse och vips så försvann bröden som blivit över i rask takt.

GRUNDDEG TILL EN SATS CIABATTA

100 g rågsurdegsgrund
200 g ljummet vatten
150 g vetemjöl special
50 g rågmjöl

Rör samman alla ingredienser till en slät smet och täck bunken med plast eller tallrik. Låt stå i rumstemperatur över natten.

GANSKA VANLIGA CIABATTA

1 sats grunddeg till ciabatta
450 g vatten
750 g vetemjöl special
20 g salt

LANTLIGA CIABATTA

1 sats grunddeg till ciabatta
450 g vatten
750 g lantmjöl 4-sädesslag
20 g salt

VALNÖTSSPÄCKADE CIABATTA

1 sats grunddeg till ciabatta

450 g vatten
750 g vetemjöl special
20 g salt
330 g valnötter
CIABATTA MED DURUM

1 sats grunddeg till ciabatta

450 g vatten
500 g durummjöl
250 g vetemjöl special
20 g salt

CIABATTA MED OLIVER

1 sats grunddeg till ciabatta

450 g vatten
500 g durummjöl
250 g vetemjöl special
20 g salt
200 g pinimento oliver

LINFRÖ- & PUMPALIMPA SOM DU BAKAR NÄR DU ÄR FÖRBANNAT TRÖTT PÅ ATT GÖRA CIABATTA

1 sats grunddeg till ciabatta
450 g vatten
750 g lantmjöl 4-sädesslag
20 g salt
75 g pumpafrö
75 g linfrö

GÖR UNGEFÄR SÅ HÄR

Skall du göra sex sorters bröd samtidigt så börja med att leta fram sex stycken tillräckligt stora degbunkar. När du insett att du inte har sex stycken tillräckligt stora degbunkar så leta efter andra saker som kan fungera ex stora rostfria grytor, plastbackar och diskbaljor.

Häll alla ingredienser till satsen i en degbunke och rör samman allt till en fast deg. Olja en stor plastback, gryta eller balja och lägg över degen där i. Under de nästkommande timmarna så kryssa fram i köket mellan alla grytor, bunkar, baljor och backar och passa då och då på att vika och dra i samtliga degar. När degarna fått jäsa i 3-4 timmar och ökat rejält i storlek så stjälp upp dem på ett välmjölat underlag. Knåda ej degen. Ta en vass kniv och skär ut så fyrkantiga bitar det bara går och placera på en bakpappersklädd plåt. Puffa till dem så att de blir ganska fyrkantiga och "ciabattalika". Sätt in plåten mitt i ugnen som du i god tid värmt till 225-250 grader. Grädda bröden tills de fått fin färg och har en innertemperatur på cirka 98 grader. Tar cirka 15 minuter skulle jag tro. När du kommer till den sjätte satsen med bröd och du är så trött på ciabattaliknande skapelser att du nästan kräks så forma denna degen till en limpa istället. Börja att grädda denna i 250-225 grader och sänk sedan temperaturen till 200 grader när det gått cirka 15 minuter.

Ciabatta och ciabatta

Ciabatta jättenära

Ciabatta, ciabatta och en ciabatta i limpformat.

Ciabattttaaaaa

CIABATTTTTTAAAAAAAAAAAAAAA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar