lördag 22 oktober 2011

Frallor från Bageri Bragnums stadsfilial

Idag är det ganska vanligt att populära bagerier som ligger lite avsides skaffar sig en stadsfilial, det vill säga ett hål i väggen lite mer centralt där man säljer (kanske även bakar) samma bröd som i bageriet "utsocknes". Jag är personligen ganska dålig på att hänga på trender har varken hängt på whopie pie trenden, cup cake trenden eller cake ball trenden men denna gången har jag gjort ett undantag. Så numera har jag även en stadsfilial och en stadsbagare som bistår mig i bakningsarbetet, samma goda bröd bara lite mer centralt. Här är en av de första skapelserna som framställts i stadsfilialen och detta givetvis som vanligt på känn, dvs receptet är exlusivt skapat för just stadsfilialen. Saftiga, mycket mättande frallor som givetvis som vanligt smakar alldeles utsökt.


MUMSIGA FRALLOR FRÅN STAN

2dl dinkelflingor.
5,5 dl vatten
0,5 tsk salt
200 g morötter
150 g äpple
180 g keso
2 dl vatten
50g jäst
1 msk salt
1 dl olivolja
0,5 dl honung
5 dl grahamsmjöl
Cirka 2 l vetemjöl

1 ägg
Solrosfrön
Dinkelflingor

Börja dagens bakande med att riva morötterna på den lilla delen av rivjärnet och äpplet på den stora delen och placera resultatet i en gryta. Lägg sedan i dinkelflingor, vatten och salt och koka ihop alltihop till en gröt, det tar en stund med tanke på att dinkelflingor är hårda att koka. Låt sedan gröten att svalna av i en bakbunke till ca 37grader. Tillsätt keson. Smula ner jästen i en liten bunke och lös upp den med det ljumma vattnet, häll sedan det i degbunken tillsammans med salt, olivolja och honung. Blanda ner mjölet lite i taget tills du fått en smidig och lätthanterlig deg som lätt släpper bunkens kanter. Låt degen jästa i 30 minuter under en bakduk.

När degen är färdigjäst så knåda ihop degen igen och forma sedan bullar som läggs på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på solrosfrön och dinkelflingor. Låt jäsa i 30 minuter. Sätt i god tid ugnen på 225 grader. Grädda frallorna mitt i ugnen i cirka 10-15 minuter tills de fått fin färg och har en innertemperatur på 98 grader.


En äkta stadsfralla

Perfekt fralla till en kopp te.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar