söndag 9 oktober 2011

Grötiga skrädmjölsfrallor

Var det någon som såg på Per Morbergs program nu i veckan? I så fall fick ni se när han besökte Stöpaforskvarn där de tillverkar skrädmjölet som jag brukar köpa. Med tanke på hur poppis Per är och vilken genomslagskraft det han gör har skulle det inte förvåna mig om försäljningen av skrädmjöl ökat markant sedan programmet sändes. Tror att Per bakade drömmar med skrädmjölet i sitt program men när det bakades med skrädmjöl här i veckan blev det frallor. Frallor som jag var hjärnan bakom men lät någon annan baka. Fruktansvärt praktiskt att ligga i soffan och gasta instruktioner medan någon annan knådar och bråkar med bröddegen. Inte nog med att jag fick bakningen utförd, min bagare skrev dessutom ned receptet åt mig.... livet som experimenterande bakblogerska börjar bli väldigt bekvämt :). Oavsett om ni har någon som bakar åt er eller ni gör det själva så testa dessa frallorna, de blev faktiskt jäkligt goda. (Vill även tipsa om att de smakar ännu bättre om de står varma framme på köksbordet på morgonen redo att ätas när man själv vältrar ur sängen).

GRÖTIGA SKRÄDMJÖLSFRALLOR

9 st stora frallor

5 dl vatten

1 dl skrädmjöl

2 dl crème fraîche
1 dl ljummet vatten
50 g jäst
0,5 dl olja
1 msk salt
1 msk ljus sirap
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
15 dl vetemjöl

Till pensling:
1 uppvispat ägg
solrosfrön
pumpafrön
linfrön


Rör ihop vattnet och skrädmjölet och koka ihop det till en gröt. Häll gröten i en degbunke och tillsätt crème fraîchen och rör om till det har blandat sig.


Lös jästen i 1 dl ljummet vatten och tillsätt saltet innan blandningen rörs ner i gröten, tänk på att gröten inte för vara för varm när du rör ner jästblandningen, max 37 grader. Blanda i oljan, sirapen och fröerna och börja sedan arbeta in vetemjölet lite i taget. När degen fått en fast och inte allt för kletig konsistens så strö över lite mjöl och låt jäsa under en bakhandduk i ca 30 min.

När degen jäst klart så forma bullar av degen och lägg på en bakpappersklädd plåt. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över blandade fröer. Täck med bakhandduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

När bullarna är färdigjästa så sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda i cirka 15 minuter tills innertemperaturen är 98 grader.


I jämförelse med dessa frallmonster ser både tekopparna och assietten minimaliska ut haha.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar