PUMPAFRALLOR MED INSLAG AV SOLSKEN
480 g pumpa
250 g kesella
50 g jäst
1 dl ljummet vatten
1 dl olivolja
2 tsk salt
1 dl solrosfrö
1,5 dl pumpafrö
cirka 1,7 liter vetemjöl
Ägg och pumpafrön till garnering
Skala och tärna pumpan och lägg den i en kastrull. Spara kärnorna. Häll i vatten och några teskdar salt och koka pumpabitarna tills de är mjuka. När pumpan kokat mjuk så häll av vattnet och mixa den till en slät puré. Låt svalna till 37 grader.
Smula ned jästen i en bunke och lös upp den i lite ljummet vatten. Tillsätt pumpapurén, kesellan, oljan och saltet och rör samman till en slät degvätska. Tillsätt solros- och pumpafrö. Arbeta in vetemjöl tills du får en smidig deg som släpper bunkens kanter. Strö över lite vetemjöl och låt jäsa övertäckt cirka en timme tills degen uppnåt dubbel storlek.
Lägg pumpafröna på en plåt och ringla över lite olja. Rosta dem lätt i 225 grader varm ugn. Ta ut och låt svalna.
När degen jäst klart så stjälp upp den på mjölat underlag. Dela på hälften och rulla ut till två rullar som skärs i tjocka skivor och rullas till bullar. Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt. Vispa upp ägget och pensla ovansidan på bullarna. Strö över de rostade pumpafröna. Låt bullarna jäsa i yterliggare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda frallorna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills de fått fin färg. Lås svalna på galler.
Nix inget saffran i dessa bara massor med mumsig pumpa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar