Receptet till muffinsarna skapade jag givetvis ur huvudet och resultatet blev något som kan liknas vid hur muffins smakade förr i tiden, på den tiden när ingen hade hört talas om amerikanska muffins, fluffins eller cupcakes. För det fanns faktiskt en tid när muffins var en torr sockerkaksliknande skapelse som rymdes i en liten variant av bullformen. Fanns antingen ljusa som man smaksatte med vanilj eller citron eller mörka som var smaksatta med kakao. Ville man lyxa till muffinsen så hällde man i russin eller flagad mandel. Ungefär så blev själva kakdelen i dessa muffins, ganska torr och sockerkaksliknande men ändå ganska tung och fast. Men ärligt så är det faktiskt ganska gott med denna sorts muffins, lite back to basics om man säger så. Om man tittar på receptet så ser man varför muffinsen fick denna konsistens, smör som nästan enda flytande tillsatts och ganska mycket mjöl borde bidragit till den torra konsistensen.
FJÄRRVÄRMELÄCKAGEMUFFINS MED ÄPPLE
2 ägg
1,5 dl socker
1 dl rörsocker strö
100 g smör
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 dl äppelmos
4 dl vetemjöl
1 skivat äpple
0,5 dl socker
1 tsk kanel
Sätt ugnen på 175 grader.
Börja med att smälta smöret och undertiden vispa ihop äggen och strösocker samt rörsockret. Häll smöret varmt i smeten och rör om, tillsätt sedan vaniljsocker, bakpulver, äppelmos och vetemjöl. Rör ihop det till en slät smet.
Fördela smeten i muffinsformar, fyll formarna till 3/4.
Skiva äpplet och lägg det i en påse ihop med socker och kanel, ska påsen så att äppelbitarna får smak av både socker och kanel, lägg dessa sedan på toppen i formarna och ställ in plåten i ugnen.
Grädda cirka 20 minuter. Testa med sticka att de är klara.
Varma muffins färdigpackade för utflykt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar