Äppelkakan som jag bakade i september blev nog ungefär som jag tänkt mig då den var tänkt som en hybrid mellan kladdkaka och en vanlig klassisk sockerkaksäppelkaka. Smeten är en klassisk kladdkakesmet som fått ett litet tillskott av bakpulver. Vad är då en klassisk kladdkakesmet? När jag framställer en sådan tänker jag "tung", "lite vispning", "massa onyttigheter" och "inget bakpulver". Det vill säga man börjar med en rejäl dos smör och socker och låter bli att vispa smeten fluffig. För att sedan få kladdkakan riktigt kompakt så gör man smeten riktigt tjock och tung och låter bli att tillsätta bakulver. Enligt dessa tankegångarna brukar man få till en riktigt god och kladdig kaka om man gräddar den rätt tid i ugnen. I fallet med äppelkakan ville jag behålla smaken hos en ljus kladdkaka men samtidigt få den att höja sig något så att kakan skulle bli något fluffigare. Resultatet blev riktigt bra och med lite vaniljsås eller vaniljvisp till blev det riktigt riktigt gott.
ÄPPELKAKA I KLADDKAKESTYLE
2 ägg
1 dl rårörsocker
2 dl strösocker
100 g smält smör
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
3 msk kesella
2 tsk kanel
0,5 dl socker
1 äpple
Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop ägg och socker och tillsätt sedan det smälta smöret varmt. Blanda samman bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl och rör sedan ned det i smeten. Tillsätt sist kesellan och rör samman till en slät smet. Skiva äpplet och lägg skivorna i en plastpåse. Häll i socker och kanel och skaka sedan runt så att äppelskivorna täcks med kanel och socker. Häll smeten i en smord och bröad springform och tryck sedan ned äppelskivorna i smeten. Grädda i ugnen i 20-30 minuter tills kakan fått bra färg och konsistens.
Färdig kaka.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar