lördag 29 oktober 2011

Färgstarka frallor med rödbetor och tranbär

Det sägs att man tar första tuggan med ögat och om det stämmer kommer alla som tycker om rosa bli mätta bara vid anblicken av dessa färgstarka frallor. Saftiga frallor med sötsur smak från tranbär som mättar en hungrig mage.

ROSA FRALLOR MED RÖDBETOR & TRANBÄR

8 st stora frallor

550g rödbetor

7dl lättsaltat vatten

1dl creame fraîche
50g jäst
1 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
0,5 dl honung
1 msk salt
150g torkade tranbär
2 dl grahamnsmjöl
1,2 l vetemjöl

1 uppvispat ägg till pensling

Skala och skiva rödbetorna och koka dem i lättsaltat vatten tills de mjuknat och stöt dem sedan till en massa med hjälp av en potatisstöt. Låt svalna till 37 grader.


Häll över rödbetsmoset i en större bunke och tillsätt creame fraîchen. Lös jästen i det ljumna vattnet, häll sedan jästblandningen i bunken och tillsätt olja, honung, salt och tranbär, rör om. Arbeta in mjölet lite i taget tills du får en slät och smidig deg. Strö över lite mjöl och täck bunken med en handduk eller tallrik. Låt jäsa i 30-60 minunder.

Arbeta ihop degen igen och forma bullar av degen. Lägg på en bakpappersklädd plåt plåt och pensla bullarna med ägg. Låt jäsa ytterligare 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda frallorna mitt i ugnen i cirka 15 min tills innertemperaturen är 98 grader. Låt svalna på galler.


Färgchocker på jäsning.

Saftigt och rött

Prickar med rödbeta och tranbär förgyller inkråmet.












tisdag 25 oktober 2011

Marshmallowkladdkaka

Jag har inte testat att ha marshmallows i bakverk sedan jag testade att baka muffins med marshmallows för nästan 10 årsedan. Då lärde jag mig nämligen att de vita marshmallowliknande "sockerbitarna" som finns bland plockgodiset inte skall förväxlas med de riktiga marshmallowsen. Dessa "sockerbitar" blir nämligen klar rinnande sockermassa när de blir varma och i fallet med mina muffins blev det rinnande socker i hela ugnen kändes det som. Inte nog med att dessa marshmallowkopior totalt sabbade en hel sats med muffins de gjorde dessutom att jag totalt avstod från marshmallows i bakverk på väldigt lång tid. Förra veckan tändes dock en idé när jag såg några marshmallows i skafferiet som inte blivit grillade i sommar och det blev åter dags att testa marshmallows i bakverk. Resultatet blev en kladdkaka helt täckt med marshmallows, fruktansvärt kletigt men förbaskat gott.

MARSHMALLOWKLADDKAKA


1 kaka

125 g smör
1 dl rårörsocker
2 dl strösocker
2 ägg
3 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
2 msk kakao
Marshmallows

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa samman ägg och socker. Smält smöret och häll det varmt över ägg-sockerblandningen och rör runt så att allt blandas. Låt blandningen stå en stund och smörj och bröa en rund springform under tiden. Tillsätt vaniljsocker, kakao och vetemjöl och rör samman till en slät och ganska stabbig deg. Häll ner smeten i formen och tryck ner marshmallows uppepå. Sätt inte marshmallowsen för tätt, de utvidgas ganska mycket när de blir varma. Grädda i ugnen cirka 30 minuter. Känn med en sticka och ta ut kakan när den fått önskad kladdighetsgrad.



Redan när man såg detta började det vattnas i munnen.

Helt marshmallowtäckt kladdkaka.

Perfekt kladdkakeinkråm.






måndag 24 oktober 2011

Ett gigantiskt veganskt rödbetsbrödsmonster

I lördags var jag inviterad till kräftskiva och erbjöd mig att baka lite bröd och ta med vilket jag gärna fick göra, önskemålet var dock att det skulle vara både veganvänligt och laktosfritt. Egentligen inte så jobbiga krav att uppfylla eftersom många bröd jag konstruerat faktiskt inte innehållit varken laktos eller några animaliska produkter. Det som jag dock tycker är svårt är att få till saftigheten i bröd som bakats med jäst och inte innehåller några mjölkprodukter. Lite mjölk eller framförallt kanske något i kesellaväg är enkla genvägar för att få saftiga bröd. Men är dessa genvägar uteslutna finns det andra vägar att gå, en är att låta bröden innehålla någon form av skållning och en annan är att tillsätta frukt eller grönsaker. Denna gången valde jag att testa en ny variant där jag utgick ifrån rivna rotfrukter som kokts upp tillsammans linfrö vilket skapat en klistrig seg fuktgivande massa. Eftersom det var en ny metod som jag testade var det väldigt roligt att konstatera att den fungerade bra, brödet blev både saftigt och smakrikt. Vill dock varna för att degen blev väldigt klistrig och därför lite småjobbig att hantera, men om man bara tog det lugnt så löste sig allt väldigt bra och helt klart var det värt besväret eftersom resultatet blev väldigt lyckat. Rödbetorna färgade degen härligt rosa men under gräddningen inträffade det intressanta att inkråmet bleknade till "vanlig" brödfärg medans brödets skorpa förblev rosa, en oväntad men snygg effekt.

Brödet döptes under tillverkningen till det "veganska monstret" eftersom degen blev gigantisk och nästan morrade där den låg och jäste på plåten. Gräddningen tog efter jäsningen lite längre tid än väntat eftersom min ugnstermometer gick sönder och jag hade svårt att avgöra när brödet var klart utan den och därför säkrade upp det hela med att låta brödet vara inne lite längre. Så ungefär samtidigt som brödet togs ur ugnen var det dags att rulla i väg mot kräftskivan och hur transporterar man ett jätte monster till bröd som är rykande hett? Vi fann det bäst att låta brödet ligga kvar på plåten och placera det på några värmetåliga wellpapplådor i bilens bagage. Tror det var en och annan som höjde på ögonbrynen när jag kom utklivandes mitt i Borås kånkandes på ett gigantiskt bröd på en plåt som var så varm att det krävdes grytlappar för att hålla i den. I med brödet i bagaget och sedan i väg.... När vi hunnit några hundra meter börjar det prassla bak i bagaget och vi faller i skratt, monsterbrödet verkar leva och snart kommer det väl smygande över ryggstödet. Det visar sig dock att det bara var bakplåtspappret som prasslat lite (tror vi iaf) för vi stannade för säkerhetsskull och kollade till monstret när vi handlade lite skaldjur på vägen ner och då låg det snällt still.

Väl på kräftskivan kollar den förmodade veganen på mig med konstigt blick när jag säger att jag i sista stund hindrat mig själv från att hälla honung i degen. Varför då? undrar han. Eh ja för att honung framställs av djur säger jag och det fungerar väl inte för veganer? Vegan? Jag är vegetarian....... Lite komsikt men som sagt att göra brödet veganskt var inte så jobbigt och jag tror knappast det blivit godare om jag fått tillåtelse att göra det vegetarianskt och honungen den har jag kvar till något annat gott i framtiden :)

ETT GIGANTISKT RÖDBETSBRÖD (VEGANVÄNLIGT OCH LAKTOSFRITT)

1 stort bröd

220g rivna rödbetor

200g rivna morötter
2dl linfrön
8dl vatten

50 g jäst
0,5 dl ljummet vatten
1 msk salt
0,5 dl olivolja
0,5 dl sirap
1 dl solrosfrön
2,4 liter vetemjöl special

Lägg de rivna rotfrukterna i en kastrull och tillsätt linfrön och vatten. Låt blandningen koka upp och sedan sjuda några minuter tills den börjar tjockna. Tag av värmen och låt svalna till 37 grader.

Smula ned jästen i en degbunke och lös upp den med det ljumma vattnet. Tillsätt rotfruktsgröten, salt, olivolja, solrosfrön och sirap och rör samman till en slät blandning. Arbeta in mjölet lite i taget. Degen kommer bli kletig som tapetklister men skall ändå vara hanterbar när den fått tillräckligt med mjöl. Strö över lite mjöl och låt sedan degen jäsa övertäckt i cirka 1 timme.

När degen är färdigjäst så stjälp den direkt upp på en bakpappersklädd plåt. Platta ut den något men rör den så lite som möjligt så att den behåller sin volym. Pensla med vatten och låt sedan jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt i god tid ugnen på 250 grader.

När brödet är färdigjäst så sätt i det i nedre delen av ugnen. Sänk genast temperaturen till 225 grader. Gräddningstiden är 45-60 minuter. Är du osäker på när brödet är klart så använd en stektermometer, när innertemperaturen är 98 grader är brödet klart. Får brödet för mycket färg så sänk temperaturen till 200 grader i slutet av gräddningen.

Ett bauta bröd... Japp spisen är normalstor...

Ett saftigt mumsigt bröd för både veganer, lakosintoleranta och alla andra som gillar bröd.



lördag 22 oktober 2011

Frallor från Bageri Bragnums stadsfilial

Idag är det ganska vanligt att populära bagerier som ligger lite avsides skaffar sig en stadsfilial, det vill säga ett hål i väggen lite mer centralt där man säljer (kanske även bakar) samma bröd som i bageriet "utsocknes". Jag är personligen ganska dålig på att hänga på trender har varken hängt på whopie pie trenden, cup cake trenden eller cake ball trenden men denna gången har jag gjort ett undantag. Så numera har jag även en stadsfilial och en stadsbagare som bistår mig i bakningsarbetet, samma goda bröd bara lite mer centralt. Här är en av de första skapelserna som framställts i stadsfilialen och detta givetvis som vanligt på känn, dvs receptet är exlusivt skapat för just stadsfilialen. Saftiga, mycket mättande frallor som givetvis som vanligt smakar alldeles utsökt.


MUMSIGA FRALLOR FRÅN STAN

2dl dinkelflingor.
5,5 dl vatten
0,5 tsk salt
200 g morötter
150 g äpple
180 g keso
2 dl vatten
50g jäst
1 msk salt
1 dl olivolja
0,5 dl honung
5 dl grahamsmjöl
Cirka 2 l vetemjöl

1 ägg
Solrosfrön
Dinkelflingor

Börja dagens bakande med att riva morötterna på den lilla delen av rivjärnet och äpplet på den stora delen och placera resultatet i en gryta. Lägg sedan i dinkelflingor, vatten och salt och koka ihop alltihop till en gröt, det tar en stund med tanke på att dinkelflingor är hårda att koka. Låt sedan gröten att svalna av i en bakbunke till ca 37grader. Tillsätt keson. Smula ner jästen i en liten bunke och lös upp den med det ljumma vattnet, häll sedan det i degbunken tillsammans med salt, olivolja och honung. Blanda ner mjölet lite i taget tills du fått en smidig och lätthanterlig deg som lätt släpper bunkens kanter. Låt degen jästa i 30 minuter under en bakduk.

När degen är färdigjäst så knåda ihop degen igen och forma sedan bullar som läggs på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på solrosfrön och dinkelflingor. Låt jäsa i 30 minuter. Sätt i god tid ugnen på 225 grader. Grädda frallorna mitt i ugnen i cirka 10-15 minuter tills de fått fin färg och har en innertemperatur på 98 grader.


En äkta stadsfralla

Perfekt fralla till en kopp te.



söndag 16 oktober 2011

En ovärderlig leverans med frallor till morbror Mojjen

Jag har en familj som är väldigt lätt att hålla ordning på, jag har en mamma, en pappa, en bror, en syster, en kusin, en morbror och en ingift moster. Lätt som en plätt. I lördags var vi inbjudna till kalas hos morbror Mojjen som fyllt år och i inbjudan stod det att alla presenter under 100 000 kronor undanbeddes. Om man bara har en morbror fixar man givetvis en present som är värd mer än 100 000 kronor. Man fixar en helt ovärderlig och sjukt snygg korg med bröd från "Kungliga hovbageriet i Bragnum".







Pumpafrallor med inslag av solsken

Det finns olika sätt att få tag på en pumpa. Antingen kan man plantera och odla dem själv och hoppas på att plantan inte fryser sönder eller blir uppkäkad av en stor fet skogssnigel. Eller kan man ge upp odlandet på grund av sniglar och frost och annat jävelskap och inse att pumporna på ICA är ganska bra de med. Jag köpte en Butternutpumpa till dessa frallorna men andra pumpor funkar nog precis lika bra.

PUMPAFRALLOR MED INSLAG AV SOLSKEN

480 g pumpa
250 g kesella
50 g jäst
1 dl ljummet vatten
1 dl olivolja
2 tsk salt
1 dl solrosfrö
1,5 dl pumpafrö
cirka 1,7 liter vetemjöl

Ägg och pumpafrön till garnering

Skala och tärna pumpan och lägg den i en kastrull. Spara kärnorna. Häll i vatten och några teskdar salt och koka pumpabitarna tills de är mjuka. När pumpan kokat mjuk så häll av vattnet och mixa den till en slät puré. Låt svalna till 37 grader.


Smula ned jästen i en bunke och lös upp den i lite ljummet vatten. Tillsätt pumpapurén, kesellan, oljan och saltet och rör samman till en slät degvätska. Tillsätt solros- och pumpafrö. Arbeta in vetemjöl tills du får en smidig deg som släpper bunkens kanter. Strö över lite vetemjöl och låt jäsa övertäckt cirka en timme tills degen uppnåt dubbel storlek.

Lägg pumpafröna på en plåt och ringla över lite olja. Rosta dem lätt i 225 grader varm ugn. Ta ut och låt svalna.

När degen jäst klart så stjälp upp den på mjölat underlag. Dela på hälften och rulla ut till två rullar som skärs i tjocka skivor och rullas till bullar. Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt. Vispa upp ägget och pensla ovansidan på bullarna. Strö över de rostade pumpafröna. Låt bullarna jäsa i yterliggare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda frallorna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills de fått fin färg. Lås svalna på galler.


Nix inget saffran i dessa bara massor med mumsig pumpa.







Morotsfrallor med psylliumfrö

För att vara logistiker är jag ibland fruktansvärt dålig på att planera. Hmm jag skall baka och har dåligt med ingredienser..... Måste åka och handla.... Men vad skall jag ha??? .... Inte en aning.... Hmm spännande juiceavdelning de har på ICA i Tranemo.... Vad är det där för fräcka frön?..... Några timmar senare plockar man ut morotsfrallor med psylliumfrö ur ugnen....helt oplanerat men så fruktansvärt gott och snyggt.

MOROTSFRALLOR MED PSYLLIUMFRÖ

0,5 liter morotsjuice
50 g jäst
1 dl vatten
2 tsk salt
1 dl olivolja
1 dl psylliumfrö
Cirka 1,7 liter siktat dinkelmjöl

Ägg till pensling


Smula ned jästen i en bunke och lös upp den i lite ljummet vatten. Tillsätt morotsjuice, olja och salt och rör samman till en slät degvätska. Tillsätt psylliumfröna. Arbeta in dinkelmjölet tills du får en smidig deg som släpper bunkens kanter. Strö över lite mjöl och låt jäsa övertäckt i cirka en timme tills degen uppnåt dubbel storlek.

När degen jäst klart så stjälp upp den på mjölat underlag. Dela på hälften och rulla ut till två rullar som skärs i tjocka skivor och rullas till bullar. Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt. Vispa upp ägget och pensla ovansidan på bullarna. Låt bullarna jäsa i yterliggare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda frallorna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills de fått fin färg. Lås svalna på galler.


Guldgula prickiga frallor.







Hjärtliga rödbetsfrallor

Jag är ingen puttenuttig person när jag bakar, hos mig skapas inga piffiga och puffiga bakverk utan snarare ganska tråkiga och alldagliga saker. Hos mig kommer varken hello kitty tårtor, cakepops i form av hjärtan eller cup cakes med allehanda blommor ur ugnen. Jag satsar liksom mer på smak än på ett tjusigt über pluttenuttigt utseende. Men i lördags slog det slint även hos mig för ur ugnen kom det ROSA frallor med HJÄRTAN på.... Dock kan jag lite stolt säga att den pluttenuttiga färgen kom på naturlig väg från rödbetor och inte från någon läskig hushållsfärg framställd på konstgjord väg. Måste säga att dessa frallorna nog var bland det snyggaste jag gjort någonsin bakat och ärligt tycker jag att Pågen kan slänga sig i väggen med sitt "Vi bakar med kärlek" för hos mig kommer inga läbbiga skumgummiga skogaholmslimpor ur ugnen utan små rosa frallor med hjärtan på.

HJÄRTLIGA RÖDBETSFRALLOR

170 g färska rödbetor + salt och vatten
1 dl äppelmos
50 g jäst
1 dl ljummet vatten
2 tsk salt
1 dl olivolja
cirka 1,7 liter vetemjöl special

Ägg och vallmofrö till garnering

Skala och tärna rödbetorna och lägg dem i en kastrull. Häll i cirka en halvliter vatten och några teskdar salt och koka rödbetorna tills de är mjuka. När rödbetorna kokat mjuka så mixa dem tillsammans med vattnet till en slät puré. Jag fick totalt cirka 4 dl puré. Låt svalna till 37 grader.

Smula ned jästen i en bunke och lös upp den i lite ljummet vatten. Tillsätt rödbetspurén, äppelmoset, olja och salt och rör samman till en slät degvätska. Arbeta in vetemjöl tills du får en smidig deg som släpper bunkens kanter. Strö över lite vetemjöl och låt jäsa övertäckt cirka en timme tills degen uppnåt dubbel storlek.

När degen jäst klart så stjälp upp den på mjölat underlag och kavla ut den till en 30 x 40 cm stor platta. Skär 16 rektangulära bitar med en vass kniv. Lägg bitarna på bakpappersklädd plåt. Vispa upp ägget och pensla ovansidan på bitarna. Strössla hjärtan av vallmofrön med hjälp av en pappersmall. Låt bitarna jäsa i yterliggare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda frallorna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills de fått fin färg. Lås svalna på galler.

Überpluttenuttigt men så jäkla snyggt.

Den som inte faller för dessa frallorna måste vara helt känslokall.

Fluffigt och rosa på helt naturlig väg.

Fralla att dela med sin älskling.

Ciabatta-mania

I bland är det komplicerat att få till ett inlägg på bloggen, ibland kan det vara helt omöjligt att organisera sig så att receptanteckningarna och bilderna finns på plats samtidigt som jag har en dator som har tillräckligt med kräm i bredbandet. Detta gäller materialet från min ciabattamania som jag hade i juli. Men i kväll föll alla bitar på plats och helt plötsligt så fanns både recept, bilder och en dator på en och samma gång. Så nu blir det "gamla nyheter" som är såååååå sommaren 2011.

Efter en hel del svårigheter lyckades jag flytta i våras (smärre hinder som rök- och vattenskador försenade det hela cirka en månad) och innan jag hunnit komma i ordning och hade en lägenhet som kunde visas upp hann det bli sommar. Då i juli inviterades släkt och vänner till inflyttningskalas och så fort inbjudningarna var skickade så uppstod det vanliga dilemmat med att fundera ut vad det skulle bjudas på. Efter lite funderingar kom jag fram till att jag som månskensbagare givetvis skulle bjuda på mackor av lite lyxigare sort. Som vanligt kan jag inte göra något på lagom nivå utan till denna dag i juli bakades det 5 sorters ciabatta och 1 "vanlig" limpa så det blev en riktig ciabatta-mania. Blev härligt sega och och håliga bröd som smakade riktigt bra. Jag behövde inte oroa mig för att få mat över för de sista gästerna försågs med varsin fryspåse och vips så försvann bröden som blivit över i rask takt.

GRUNDDEG TILL EN SATS CIABATTA

100 g rågsurdegsgrund
200 g ljummet vatten
150 g vetemjöl special
50 g rågmjöl

Rör samman alla ingredienser till en slät smet och täck bunken med plast eller tallrik. Låt stå i rumstemperatur över natten.

GANSKA VANLIGA CIABATTA

1 sats grunddeg till ciabatta
450 g vatten
750 g vetemjöl special
20 g salt

LANTLIGA CIABATTA

1 sats grunddeg till ciabatta
450 g vatten
750 g lantmjöl 4-sädesslag
20 g salt

VALNÖTSSPÄCKADE CIABATTA

1 sats grunddeg till ciabatta

450 g vatten
750 g vetemjöl special
20 g salt
330 g valnötter
CIABATTA MED DURUM

1 sats grunddeg till ciabatta

450 g vatten
500 g durummjöl
250 g vetemjöl special
20 g salt

CIABATTA MED OLIVER

1 sats grunddeg till ciabatta

450 g vatten
500 g durummjöl
250 g vetemjöl special
20 g salt
200 g pinimento oliver

LINFRÖ- & PUMPALIMPA SOM DU BAKAR NÄR DU ÄR FÖRBANNAT TRÖTT PÅ ATT GÖRA CIABATTA

1 sats grunddeg till ciabatta
450 g vatten
750 g lantmjöl 4-sädesslag
20 g salt
75 g pumpafrö
75 g linfrö

GÖR UNGEFÄR SÅ HÄR

Skall du göra sex sorters bröd samtidigt så börja med att leta fram sex stycken tillräckligt stora degbunkar. När du insett att du inte har sex stycken tillräckligt stora degbunkar så leta efter andra saker som kan fungera ex stora rostfria grytor, plastbackar och diskbaljor.

Häll alla ingredienser till satsen i en degbunke och rör samman allt till en fast deg. Olja en stor plastback, gryta eller balja och lägg över degen där i. Under de nästkommande timmarna så kryssa fram i köket mellan alla grytor, bunkar, baljor och backar och passa då och då på att vika och dra i samtliga degar. När degarna fått jäsa i 3-4 timmar och ökat rejält i storlek så stjälp upp dem på ett välmjölat underlag. Knåda ej degen. Ta en vass kniv och skär ut så fyrkantiga bitar det bara går och placera på en bakpappersklädd plåt. Puffa till dem så att de blir ganska fyrkantiga och "ciabattalika". Sätt in plåten mitt i ugnen som du i god tid värmt till 225-250 grader. Grädda bröden tills de fått fin färg och har en innertemperatur på cirka 98 grader. Tar cirka 15 minuter skulle jag tro. När du kommer till den sjätte satsen med bröd och du är så trött på ciabattaliknande skapelser att du nästan kräks så forma denna degen till en limpa istället. Börja att grädda denna i 250-225 grader och sänk sedan temperaturen till 200 grader när det gått cirka 15 minuter.

Ciabatta och ciabatta

Ciabatta jättenära

Ciabatta, ciabatta och en ciabatta i limpformat.

Ciabattttaaaaa

CIABATTTTTTAAAAAAAAAAAAAAA

Frallor med havre & äpple

Vägen till en mans hjärta sägs ju gå via magen och det kan nog ligga mycket i det påståendet. Helt klart stämmer det i alla fall när det gäller norrmannen i mitt liv, det vill säga min lille matälskande fjordhäst. Han älskar alla som ger honom mat och eftersom det sällan är jag är jag inte personen som han håller mest av. Jag är snarare vänsterprasslet som ger honom något gott lite vid sidan om och som tillför den där lilla guldkanten i hans matvardag. Hans hjärta är dessutom lättvunnet för det krävs inte särskilt avancerade anrättningar för att han skall bli nöjd, ett äpple eller en morot och han smälter som en isglass i solsken (till skillnad från svårflörtade karlar som kräver oxfilé för att vinnas).

Det var just hästarnas favoritmat som inspirerade mig när jag för någon månad sedan bakade frallor som skulle jag skulle bjuda ett gäng med mycket hästintresserade människor på. Så det blev vardagskäket havre som utgångspunkt och sedan lade jag till lite äpple som guldkant. Qvick fick inte smaka men jag misstänker att han skulle tindrat med ögonen och sett så söt ut som bara en matförälskad tiggande fjordhäst kan göra. Jag kanske inte tindrade med ögonen när jag smakade men riktigt goda och saftiga frallor blev det.

FRALLOR MED HAVRE & ÄPPLE

3 dl havregryn
7 dl vatten
1 rivet äpple

50 g jäst
1 dl ljummet vatten
0,5 dl olja
250 g kesella 10%
1 msk salt
2 msk ljus sirap
2 dl havrekärnor
Ca 2,2 liter vetemjöl special

Ägg och havrekärnor till pensling

Lägg havregryn, vatten och det rivna äpplet i en kastrull och koka samman till en tjock gröt. Låt gröten svalna till 37 grader. Smula ned jästen i en degbunke och tillsätt det ljumma vattnet. Tillsätt kesella, olja, salt och sirap och rör samman till en slät degvätska. Rör ned den avsvalnade gröten och havrekärnorna. Arbeta sedan in vetemjöl tills degen är smidig och inte allt för kletig. Strö över lite mjöl och ställ degen att jäsa till dubbel storlek ca 30-60 minuter.

När degen är färdigjäst formas runda bullar som läggs på bakpappersklädd plåt. Vispa upp ägget och pensla bullarna med det. Strö över havrekärnor. Täck med bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt i god tid ugnen på 225 grader.

När bullarna jäst klart så sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda i cirka 10-15 minuter tills frallorna fått guldgul färg och har en innertemperatur på cirka 98 grader. Låt svalna på galler.

Frallor för hästfrälsta.

Finns det något att käka?

söndag 9 oktober 2011

Grötiga skrädmjölsfrallor

Var det någon som såg på Per Morbergs program nu i veckan? I så fall fick ni se när han besökte Stöpaforskvarn där de tillverkar skrädmjölet som jag brukar köpa. Med tanke på hur poppis Per är och vilken genomslagskraft det han gör har skulle det inte förvåna mig om försäljningen av skrädmjöl ökat markant sedan programmet sändes. Tror att Per bakade drömmar med skrädmjölet i sitt program men när det bakades med skrädmjöl här i veckan blev det frallor. Frallor som jag var hjärnan bakom men lät någon annan baka. Fruktansvärt praktiskt att ligga i soffan och gasta instruktioner medan någon annan knådar och bråkar med bröddegen. Inte nog med att jag fick bakningen utförd, min bagare skrev dessutom ned receptet åt mig.... livet som experimenterande bakblogerska börjar bli väldigt bekvämt :). Oavsett om ni har någon som bakar åt er eller ni gör det själva så testa dessa frallorna, de blev faktiskt jäkligt goda. (Vill även tipsa om att de smakar ännu bättre om de står varma framme på köksbordet på morgonen redo att ätas när man själv vältrar ur sängen).

GRÖTIGA SKRÄDMJÖLSFRALLOR

9 st stora frallor

5 dl vatten

1 dl skrädmjöl

2 dl crème fraîche
1 dl ljummet vatten
50 g jäst
0,5 dl olja
1 msk salt
1 msk ljus sirap
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
15 dl vetemjöl

Till pensling:
1 uppvispat ägg
solrosfrön
pumpafrön
linfrön


Rör ihop vattnet och skrädmjölet och koka ihop det till en gröt. Häll gröten i en degbunke och tillsätt crème fraîchen och rör om till det har blandat sig.


Lös jästen i 1 dl ljummet vatten och tillsätt saltet innan blandningen rörs ner i gröten, tänk på att gröten inte för vara för varm när du rör ner jästblandningen, max 37 grader. Blanda i oljan, sirapen och fröerna och börja sedan arbeta in vetemjölet lite i taget. När degen fått en fast och inte allt för kletig konsistens så strö över lite mjöl och låt jäsa under en bakhandduk i ca 30 min.

När degen jäst klart så forma bullar av degen och lägg på en bakpappersklädd plåt. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över blandade fröer. Täck med bakhandduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

När bullarna är färdigjästa så sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda i cirka 15 minuter tills innertemperaturen är 98 grader.


I jämförelse med dessa frallmonster ser både tekopparna och assietten minimaliska ut haha.



Fjärrvärmeläckagemuffins med äpple

Egentligen så började allt som ett skämt, några kollegor skulle nattjobba och laga en läcka i fjärrvärmenätet här i stan och detta strax in till där jag nattar över i bland så jag sa på skoj att jag kommer ut och bjuder på lite kakor under kvällen. Vid 22 skulle tydligen en fika paus passa bra sa de och skrattade. Så efter några dagars skojande om kakleveranser mitt i natten så bestämde jag mig för att göra verklighet av skämtet och bege mig ut i boråsnatten för att muntra upp mina kollegor. Så i torsdagskväll slängde jag ihop en hög med äppelmuffins och knallade i väg 100 meter "uppströms" på gatan och överraskade kollegorna. Jag överdriver inte när jag säger att mungiporna var långt bak i nacken när de blev serverade rykande färska muffins som knappt hunnit ut ur ugnen. Nu måste jag erkänna att dessa muffins kanske inte var de mest lyckade skapelserna jag fått till men en kall oktobernatt så smakar det mesta nybakade väldigt gott. Var nog första gången jag dukade upp fika i en busskur ( den var lämpligt placerad jämte hålet i gatan ) men det funkade alldeles utmärkt.

Receptet till muffinsarna skapade jag givetvis ur huvudet och resultatet blev något som kan liknas vid hur muffins smakade förr i tiden, på den tiden när ingen hade hört talas om amerikanska muffins, fluffins eller cupcakes. För det fanns faktiskt en tid när muffins var en torr sockerkaksliknande skapelse som rymdes i en liten variant av bullformen. Fanns antingen ljusa som man smaksatte med vanilj eller citron eller mörka som var smaksatta med kakao. Ville man lyxa till muffinsen så hällde man i russin eller flagad mandel. Ungefär så blev själva kakdelen i dessa muffins, ganska torr och sockerkaksliknande men ändå ganska tung och fast. Men ärligt så är det faktiskt ganska gott med denna sorts muffins, lite back to basics om man säger så. Om man tittar på receptet så ser man varför muffinsen fick denna konsistens, smör som nästan enda flytande tillsatts och ganska mycket mjöl borde bidragit till den torra konsistensen.


FJÄRRVÄRMELÄCKAGEMUFFINS MED ÄPPLE

2 ägg
1,5 dl socker
1 dl rörsocker strö
100 g smör
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 dl äppelmos
4 dl vetemjöl

1 skivat äpple
0,5 dl socker
1 tsk kanel

Sätt ugnen på 175 grader.

Börja med att smälta smöret och undertiden vispa ihop äggen och strösocker samt rörsockret. Häll smöret varmt i smeten och rör om, tillsätt sedan vaniljsocker, bakpulver, äppelmos och vetemjöl. Rör ihop det till en slät smet.


Fördela smeten i muffinsformar, fyll formarna till 3/4.

Skiva äpplet och lägg det i en påse ihop med socker och kanel, ska påsen så att äppelbitarna får smak av både socker och kanel, lägg dessa sedan på toppen i formarna och ställ in plåten i ugnen.

Grädda cirka 20 minuter. Testa med sticka att de är klara.


Varma muffins färdigpackade för utflykt.

Äppelkaka i kladdkakestyle

Mitt projekt med att "på-känn-baka" fortsätter, känns inte som att jag öppnat en kok- eller bakbok på flera månader. Är liksom lite mer sport att baka utan recept tycker jag, man vet inte vad det blir i slutändan och man har heller ingen aning om slutprodukten kommer smaka gott eller skunk, lite mer spänning i bagarlivet helt enkelt. Förutom att jag fått fram en hel hög med nya recept genom detta projekt så har jag även lärt mig mer om degar, smetar och ingredienser och hur de påverkar slutresultatet. Helt plötsligt måste man fundera över vilka ingredienser som skapar vilka egenskaper hos ett bakverk och vilken konsistens på degen/smeten som är lämplig att ha för att få det önskade resultatet. Det gäller att använda sina sinnen, att lukta, smaka och känna för att försöka påverka degen eller smeten i rätt riktning. Sedan blir det ändå inte alltid som man tänkt sig och då tar man lärdom av det också. Som man säger det är av misstagen man lär sig och framför allt är det genom misstag man skapar saker man inte tänkt sig men som kanske i slutändan faktiskt är mycket bättre än det tänkta.

Äppelkakan som jag bakade i september blev nog ungefär som jag tänkt mig då den var tänkt som en hybrid mellan kladdkaka och en vanlig klassisk sockerkaksäppelkaka. Smeten är en klassisk kladdkakesmet som fått ett litet tillskott av bakpulver. Vad är då en klassisk kladdkakesmet? När jag framställer en sådan tänker jag "tung", "lite vispning", "massa onyttigheter" och "inget bakpulver". Det vill säga man börjar med en rejäl dos smör och socker och låter bli att vispa smeten fluffig. För att sedan få kladdkakan riktigt kompakt så gör man smeten riktigt tjock och tung och låter bli att tillsätta bakulver. Enligt dessa tankegångarna brukar man få till en riktigt god och kladdig kaka om man gräddar den rätt tid i ugnen. I fallet med äppelkakan ville jag behålla smaken hos en ljus kladdkaka men samtidigt få den att höja sig något så att kakan skulle bli något fluffigare. Resultatet blev riktigt bra och med lite vaniljsås eller vaniljvisp till blev det riktigt riktigt gott.

ÄPPELKAKA I KLADDKAKESTYLE

2 ägg
1 dl rårörsocker
2 dl strösocker
100 g smält smör
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
3 msk kesella

2 tsk kanel
0,5 dl socker
1 äpple

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop ägg och socker och tillsätt sedan det smälta smöret varmt. Blanda samman bakpulver, vaniljsocker och vetemjöl och rör sedan ned det i smeten. Tillsätt sist kesellan och rör samman till en slät smet. Skiva äpplet och lägg skivorna i en plastpåse. Häll i socker och kanel och skaka sedan runt så att äppelskivorna täcks med kanel och socker. Häll smeten i en smord och bröad springform och tryck sedan ned äppelskivorna i smeten. Grädda i ugnen i 20-30 minuter tills kakan fått bra färg och konsistens.



Färdig kaka.