GURKBRÖD MED BAKPULVER
2 st formlimpor
2,5 dl matolja
3 dl socker
7,5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
5 dl grovriven gurka
2 tsk salt
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop den rivna gurkan, sockret och oljan. Blanda ut bakpulvret i mjölet och tillsätt detta i gurkblandningen tillsammans med saltet. Smöra och bröa två stycken brödformar. Häll i smeten i formarna och grädda i nedre delen av ugnen 45-60 minuter. Testa med sticka att bröden är klara. Lossa bröden ur formarna och låt dem svalna på galler.
Bröddeg med grönt inslag.
Färdiggräddade limpor.
Gurkan bidrar till ett grönt och lite speciellt utseende.
GURKBRÖD MED JÄST
1 st bröd
0,5 dl olja
3 tsk socker
7,5 dl vetemjöl
0,5 pkt jäst
5 dl riven gurka
0,5 tsk salt
Sätt ugnen på 200 grader. Tag den rivna gurkan och pressa ur så mycket vätska som möjligt i en skål. Smula ned jästen i gurkvätskan och rör tills jästen löst sig. Tillsätt olja, salt. riven gurka och socker och rör runt tills allt blandat sig väl. Arbeta in vetemjölet lite åt gången tills du får en fin och smidig deg. Strö lite mjöl över degen och täck med handduk, låt jäsa i cirka 1 timme.
När degen är färdigjäst så stjälp försiktigt upp den på bakbord. Knåda inte! Forma eller vik i hop degen till en limpa och lägg på en bakpappersklädd plåt. Grädda i ugnen i cirka 1 timme. Brödet är klart när innertemperaturen är 98 grader.
Inte varje dag man har så här grön och fin degvätska.
Limpan utbakad och redo för ugnen.
Måste säga att limpan med sin tjusiga spricka blev riktigt riktigt snygg.
Även detta brödet har tydliga gröna gurkspår inuti.
Idag provar jag gurkbröd med jäst. Det ska snart in i ugnen. Tror att det blir riktigt gott. Doftade härligt när jag gjorde degen
SvaraRadera