torsdag 7 april 2011

Gurkbröd

Till vår lilla gurkfest bakade jag två stycken olika gurkbröd, det ena med jäst och det andra med bakpulver. Bakpulverbrödet hade rejält mycket socker i sig och blev därför rejält sött, var nästan kakvarning på det. Jästbrödet blev mildare i smaken och skulle så här i efterhand kanske mått bra av lite mer salt, lite väl tamt i smaken blev det. Ni kanske undrar om det gick att skönja någon gurksmak? Jodå helt klart smakade det gurka, lite lustigt nog så kändes det nästan mer smak av gurka i detta brödet än vad man känner smak av morot i morotsbröd. Gurkbrödet gjort på bakpulver åt vi som en liten sandwich tillsammans med en sur gurkröra vilket bröt av fint mot det söta. Annars kan man tänka sig att detta söta bröd kan vara ett trevligt inslag på tex en lite lyxigare söndagsfrukost eftersom det var lite sconesaktigt i karaktären. Gurkan behöll också sin fina gröna färg vilket gav bröden ett trevligt och lite annorlunda utseende.

GURKBRÖD MED BAKPULVER

2 st formlimpor

2,5 dl matolja
3 dl socker
7,5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
5 dl grovriven gurka
2 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop den rivna gurkan, sockret och oljan. Blanda ut bakpulvret i mjölet och tillsätt detta i gurkblandningen tillsammans med saltet. Smöra och bröa två stycken brödformar. Häll i smeten i formarna och grädda i nedre delen av ugnen 45-60 minuter. Testa med sticka att bröden är klara. Lossa bröden ur formarna och låt dem svalna på galler.


Bröddeg med grönt inslag.


Färdiggräddade limpor.


Gurkan bidrar till ett grönt och lite speciellt utseende.
GURKBRÖD MED JÄST

1 st bröd

0,5 dl olja
3 tsk socker
7,5 dl vetemjöl
0,5 pkt jäst
5 dl riven gurka
0,5 tsk salt

Sätt ugnen på 200 grader. Tag den rivna gurkan och pressa ur så mycket vätska som möjligt i en skål. Smula ned jästen i gurkvätskan och rör tills jästen löst sig. Tillsätt olja, salt. riven gurka och socker och rör runt tills allt blandat sig väl. Arbeta in vetemjölet lite åt gången tills du får en fin och smidig deg. Strö lite mjöl över degen och täck med handduk, låt jäsa i cirka 1 timme.

När degen är färdigjäst så stjälp försiktigt upp den på bakbord. Knåda inte! Forma eller vik i hop degen till en limpa och lägg på en bakpappersklädd plåt. Grädda i ugnen i cirka 1 timme. Brödet är klart när innertemperaturen är 98 grader.

Inte varje dag man har så här grön och fin degvätska.

Limpan utbakad och redo för ugnen.


Måste säga att limpan med sin tjusiga spricka blev riktigt riktigt snygg.


Även detta brödet har tydliga gröna gurkspår inuti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar