fredag 15 april 2011

Hur vill du ha dina ägg? Befruktade tack!

Det har väl knappast gått någon förbi att det är påsk snart, inte lika uppspelt som det brukar vara kring julen men visst märks det av att påsken är i antågande. Snubblade över en stor hög med påskmust på ICA härom dagen och även diverse påskägg har letat sig fram i butikerna. Såg även att Cloettas Juleskum, som fått en riktig revival, fått en påskmotsvarighet i Påskskum. För många är påsken lika med massor med godis, främst i oval äggform, men för mig som är icke godisätare får det duga med riktiga ägg i stället. Skall sanningen fram så har jag firat påsk ett tag nu, har haft svåra cravings efter ägg senaste månaden så det har blivit mycket av den varan. Kokt ägg på macka är ett mumsigt pålägg och ett alldeles lagom löskokt ägg till frukost håller en på gott humör fram till lunch. Eftersom varenda bakbloggare antagligen kommer producera massor med inlägg om marsipanfigurer och annat påskgodis så får jag väl sticka ut lite och skriva om ägg istället.

Jag har en helt fantastisk kokbok från 1935 som är skriven av Eva Mannerheim Sparre och heter "Kokbok för finsmakare och vanliga hungriga". Redan 1935 var tydligen den såkallade nutidsmänniskan uttröttad och fet för i förrordet står följande lilla text att läsa:

 "Alla sätt äro bra blott icke de tråkiga. Det är en av de gyllene reglerna i livet. Glöm därför bort alla piller, avmagringskurer och självpålgerier. Ägna istället ett varmt och kärleksfullt intresse åt allt vad som kan skänka den oroliga uttröttade nutidsmänniskans nerver och kropp vila och trevnad, för att icke säga välbefinnande och därmed följande fysisk njutning"

Undrar vad författarinnan skulle sagt om hon träffade dagen nutidsmänniska som nog är än mer uttröttad och avmagringssuktande än nutidsmänniskan 1935?

Anledningen till att jag lyfter fram just denna bok i påsktid är att den har ett fantastiskt kapitel om ägg, ett kapitel som innehåller ett stort antal nästan helt bortglömda äggrätter. Vissa av dem finns nog en anledning till att de är bortglömda då de kanske inte direkt får det att vattnas i munnen men andra känns lockande att testa och återuppliva. Totalt innehåller kapitlet 61 olika äggrätter och för en sådan som mig som har cravings efter ägg har kanske det är dags att bredda repetoaren något med några recept ur denna bok. Om inte annat kan jag följa författarens anvisningar och kanske lära mig göra den perfekta omeletten, vilket Eva säger är mycket enkelt.

" Reglerna för att göra en omelett äro mycket enkla, men det fordras handlag och praktik för att åstadkomma en omelett, som är gräddad och dock mjuk och pösande. - Det bör inte taga mer än 2 min. - Att lyckas göra omeletter på många ägg är ett svårt problem och jag vill därför föreslå en sats på 4 ägg.
Omelettpannan skall vara vid med sluttande kanter och endast användas till omeletter. - Den skall gnidas efter varje gång med mjukt papper och hållas skinande blank. "

Omelettpanna skall alltså finnas i varje välsorterat hushåll och inte nog med det, den skall hållas skinande blank. Eva beskriver även proceduren för själva tillagandet och tro mig det är kan vara riktigt jäkla avancerat att göra något så enkelt som en omelett. Nu är det dock inte bara omeletter som förekommer i bokens kapitel om äggrätter utan det är även stekta ägg, äggröror, förlorade ägg, pocherade ägg, friterade ägg, inbakade ägg, färserade ägg och suffléer. Helt klart är ägg väldigt användbart och kan varieras på otaliga sätt och varför inte ta och presentera ett urval av äggrätter som kanske inte är så väldans vanligt förekommande.

OMELETT PARMENTIER - Omelett med stuvning innehållande potatis, lök och hönslever.

ÄGGRÖRA MED NJURE - Maderiakokt njure serverad med äggröra smaksatt med tomatpuré.

ÄGGRÖRA FLORENTINE - Äggröra med spenat och parmesan.

FÖRLORADE ÄGG I SMÅ GRYTOR - Ägg som tillagts i små grytor i vattenbad.

POCHERADE ÄGG BÉNÉDICTINE - Stekt franskbröd med pocherat ägg, skinka och béarnaisesås.

POCHERADE ÄGG VLADEMIR - Kalla pocherade ägg på skivor av gåslever garnerade med kalvgelé.

ÄGG BOURGUIGNONNE - Urholkade franskbröd med kokta ägg och örtig vinsås.

ÄGG BEURRE NOIR - Stekta ägg med mörkbrun smör-, vinäger- och persiljesås.

ÄGG BERCY - Stekta ägg med prinskorv och tomatpuré.

ÄGG MEYERBEER - Ungsstekta ägg med fårnjurar och periguexsås.

OPERAÄGG - Stekt ägg med hönslever och sparris.

FRITERADE ÄGG - Ägg som friterats i olja

INBAKADE ÄGG - Pocherade ägg inbakta i smördeg

ÄGG CI-CI - Äggvitehalvor med kött- och ägguleblandning.


Dessa 14 äggrätter och 47 stycken till finns i boken och även om ingen av dessa lockar så kanske de ändå kan inspirera till att testa någon ny äggrätt såhär i påsktid. Annars kan man alltid hålla till godo med de kokta målade äggen, de är ju goda de med.

Funderar på vilken kategori jag tillhör? Finsmakare eller vanlig hungrig?


Bokens inledning där författaren tycker att nutidsmänniskan skall strunta i avmagringskurer.


Ägg, ägg, ägg och ägg! Massor med ägg!


Vet inte om jag är dåligt insatt i äggvärlden men många av dessa äggrätter var innan jag läste boken helt okända för mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar