tisdag 19 april 2011

Gurkans tid är nu!

När det börjar närma sig påsk får jag allt svårare att gå och handla utan att bli arg. Orsak? Detta förbenade extra påskgodis som placeras ut överallt i affärerna och som nästan alltid förhindrar framkomsten på något sätt. Vid påsk räcker det tydligen inte med den vanliga godisavdelningen utan hela affären behöver fyllas till bredden, vilket innebär att på gångar och öppna ytor så placeras extra korgar och lådor med allsköns olika godis. Detta vårdslösa utplacerande av godis överallt påstår jag skapar ett kaos som i sin tur genererar irritation och ilska hos exempelvis personer som mig. Alla männsikor gör inte som jag och avstår från godis utan givetvis så stannas det vid dessa godisstationer, karamellkungen plcerar tex ut extra wellpappmoduler fulla med plockgodis mitt i gångarna. Vad som händer när folk stannat är att gången täpps igen av godisplockare och kundvagnar vilket gör att det nästan är omöjligt att ta sig fram. Så när jag kommer in i affären och skall försöka handla lite effektivt och snabbt så tvingas jag väja, knö, ursäkta mig och välja alternativa vägar för att kunna komma fram vilket gör mig väldigt irriterad. Nu tror jag att ICA med flera tjänar extra på alla de som stannar i gångarna och plockar till sig godis men på mig blir det ingen extra förtjänst för jag surar ihop totalt och handlar bara det absolut nödvändigaste.

Är det bara jag som ser en trend att det blir mer och mer godis till påsk för varje år i affärerna? Kan inte minnas att det var så här extremt för några årsedan? Var på Willys i Borås i går och de hade förutom sin ordinarie godisavdelning byggt upp två stycken extra enorma godistorg som de fyllt till bredden med massa lågprisgodis, kändes som 1/4 av butiken bestod av godis. Tydligen är godis och andra sötsaker det som affärerna tjänar mest på att kränga till oss konsumenter för varför skulle de annars bunkra på detta vis? Jag som "avgodisifierat" mig kan bli smått illamående av dessa ton med godis som vräks fram och som sedan förväntas fyllas i gigantiska påskägg. Märks tydligt att affärerna försöker trigga oss att köpa mer och mer godis, jag minns påskäggen som jag fick som liten som ganska små men då åt man mer med andakt. Idag finns knappt så små ägg att köpa utan varje unge får ett oversize påskägg med 3 kg godis i, inte kan det bli samma andaktsätning då? Samma med plockgodispåsarna, jag blev helt bestört när jag skulle handla 15 stycken skumbananer att dekorera muffins med för några månader sedan och upptäckte att påsarna till plockgodiset intagit enorm storlek under den period av 4 år som jag inte ätit godis. Det gick liksom knappt att hitta skumbananerna nere på botten och det var nästan så att papperspåsen vägde mer än de fjäderlätta bananerna som låg i. Helt klart är det ett medveten handling från godistillverkarna att succesivt få oss att äta mer. För folkhälsans skulle jag kanske önska att samma sak skedde med frukt och grönt istället. Men att vi skall äta nyttiga saker verkar inte affärerna vara intresserade av, läste lite erbjudandeblad från affärerna här i går och jag tror inte jag överdriver när jag säger att över hälften av varorna som lyfts fram var något sött med socker i och annat onyttigt. Glass, godis, läsk, kakor och chips sida upp och sida ner och sedan något erbjudande på sill, lax och lamm för syns skull verkar det som. Tror det var endast en butik som hade erbjudande på det som kännetecknar påsken för mig nämligen ägg. Willys har en TV-reklam där de lyfter fram tre varor nu inför påsk, "Just nu har vi extra bra priser på läsk, glass och godis". Så jag konstaterar att jag måste vara en fruktansvärt olönsam kund som skippar att handla sådant och istället väljer andra trista och tråkiga saker i stil med morötter och rågmjöl. Sådant blir man inte "sockerberoende" av och ger inte ökade inköp efter hand, klart ingen vill kränga sådant.

Så nu i påsktid är jag ganska sur och ledsen på affärerna, visst skall man unna sig godsaker i bland men jag tror det blir godare med måttlighet och man behöver inte så aktivt arbeta för att öka denna sockerkonsumtion. Dock tar detta sura inlägg en oväntad vändning för i bland är saker inte riktigt som man tror. Jag gick och handlade på ICA i Svenljunga i helgen och muttrade till när jag återigen råkade på en tillfälligt produkttorg mitt i en gång, ännu mer påskgodis tänkte jag. Men vänta!!! What the fuck? En hel jätteladdning med GURKA till extrapris. Undrens tid är tydligen inte förbi, en butik som satsar på att kränga gurka när andra kränger plockgodis från karamellkungen borde få ett diplom. Är det bara jag som anar en trend? Först gurklaxen i BT och sedan detta, är det så att det skall vara en gurka i påskägget i år? Hejja säger jag, gurkans tid är nu!

Sorry Willys erat försök att kränga godis, glass och läsk lockar inte mig, jag väljer gurkbutiken i Svenljunga i stället :).

1 kommentar:

  1. Vilken solstråle du är ;-)
    har du missat att Coop titt som tätt har halva priset på utvalda frukt och grönt, Lidl sänker då och då på allt frukt och grönt med motsvarande momsen. Jag håller förvisso med om att det är väldigt mycket godis såhär till påsk. (Har du tänkt på att det blir vanligare med extremdyra chokladkartonger förresten?) Men man får inte glömma bort att det faktiskt ges rabatt även på frukt och grönt då och då, även om det inte är precis till Påsk :-)

    SvaraRadera