måndag 7 februari 2011

Hejdåmuffins med banan och valnötter

För två veckor sedan drygt arbetade jag min sista dag på Märkett i Borås AB och eftersom jag dessutom fyllde år dagen efter passade jag på att bjuda på lite kombinerad hejdå- och födelsedagsfika. För några årsedan bakade jag väldigt mycket muffins men på senare år har jag kommit i från detta lite. Blev dock lite inspirerad eftersom jag hittade lite snygga muffinsformar och tänkte att det nog var dags att göra några smarriga muffins igen. Eftersom det skulle vara lite "finare" fika fick det bli några extrautrustade muffins med mängder av ingredienser och utsmyckningar på toppen. Var dock värt allt jobb eftersom muffinsen blev fantastiskt goda.

BANAN- OCH VALNÖTSMUFFINS MED SMULDEGSTOPPING OCH TVÅ SORTERS FLUFF

6-8 stora muffins

2 1/2 dl vetemjöl special
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 krm salt
1 dl fiberberikade havregryn
100 g hackade valnötter
125 g smör
2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl mjölk
1/2 dl jordnötssmör
1 banan

Smuldegstopping:
1/2 dl smör
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker

Vaniljfluff:
2 dl vanilj-marshmallow fluff
2 dl cream cheese

Jordnötsfluff:
2 dl vanilj-marshmallow fluff
2 dl jordnötssmör

Garnering:
Skumbananer

Sätt ugnen på 200 grader. Rör samman mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Sikta genom en sil. Tillsätt de fiberberikade havregrynen och vanötterna. Ställ åt sidan.

Vispa smör och socker vitt och poröst, använd gärna elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, under vispning. Tillsätt vaniljsocker, mjölk, jordnötssmör och vispa hastigt i hop. Blanda ner de torra ingredienserna. Rör bara om till allt blandats. Rör inte för mycket.

Skala och skär bananen i tunna skivor. Varva smeten med bananskivorna i muffinsformarna så att de fylls till 3/4. Ställ gärna formarna i en muffinsplåt. Knåda ihop smuldegen och smula den grovt över. Grädda i 20-25 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt svalna på galler.


Rör ihop marshmallow fluff och cream cheese. Bre eller spritsa ut en klick på ena sidan av muffinsen. Rör ihop jordnötssmör och marshmallow fluff. Forma till runda kulor som du fäster med en tandpetare i varje muffins. Trä en skumbanan på varje tandpetare.

Muffins full och överröst med godsaker

Knaprig, söt och lite salt topping.

1 kommentar:

  1. vilka roliga muffins, ser så goda ut med två sorters fluff och smuldeg

    SvaraRadera