torsdag 24 februari 2011

Kan inte gurkan bara få vara gurka?

Alltså några måste ha bestämt sig för att det är synd om gurkan, denna grönsak som på grund av sitt höga vatteninnehåll kanske har något begränsat användningsområde. För mig är gurka något som man har i sallader, lägger på smörgås, gör tsatziki av och gör smörgås/press/ättiksgurka av, det räcker alldeles utmärkt för mig. Jämfört med till exempel tomaten som har fler vettiga användningsområden så har inte gurkan så mycket att komma med. Några recept- och kokboksförfattare verkar därför ha tagit det på sin lott att hjälpa gurkan att "komma i kapp" genom att skapa nya användningsområden och recept för den, det ena konstigare än det andra. Varför undrar jag? Tycker man synd om gurkstackarn eftersom den inte har så många användningsområden eller varför måste man skapa recept på något som ganska uppenbart inte kan vara någon kulinarisk höjdpunkt? I stället för att konstatera att gurkan kanske är lite begränsad i sitt användningsområde så ger man sig tusan på att det skall gå att använda den på flera sätt genom att tex steka, koka och tillaga i ugn. Alternativt har kokboksförfattarna en ambition av att bli unika och söker outvecklade områden och har upptäckt att gurkan nog borde kunna få ett större användningsområde. Kanske borde de i så fall insett att det finns en anledning till att området är ganska outvecklat.

En titt i några äldre kokböcker ger en ganska diger skörd av knepiga gurkrecept och jag måste säga att jag är ganska skeptisk till de flesta, inget får det direkt att vattnas i munnen. Men eftersom min devis är att inget skall avfärdas som oätligt innan man har smakat får jag väl ta en vecka i gurkans tecken och undersöka hur gurka kan smaka tillredd på ett annorlunda sätt. Är väl bara att vraka och välja och kanske ge sig i kast med några av nedanstående gurkkreationer.

Tror jag tar och utlyser en liten omröstning! Vilken rätt tycker ni jag skall testa? Skriv vad ni tycker i kommentarsfältet, rätten som får flest röster testar jag!

GURKA MED ASIATISK TOUCH - KOKOSRIS MED GURKA!

Kokosris och gurka låter misstänkt likt något som man äter i Expedition Robinsson men jag måste erkänna att detta är nog receptet som jag är minst skeptisk till.

EN ANNORLUNDA TSATZIKI ? - GURKA I SUR GRÄDDE

Gurka i sur grädde med tillsats av lämplig ört låter kanske sådär, framförallt på rostat bröd som föreslås i receptet. Misstänker att detta är ett sätt att försöka skapa en svensk variant av tsatziki.

ALLT BLIR GODARE OM VI SKULPTERAR OCH SMAKSÄTTER MED OST? - GURKTUNNOR MED ROQUEFORTOST

Alltså för det första hur får man ur kärnhuset ur en 6-7 cm lång gurkbit på ett smidigt sätt? En liten bit av botten skall ju sparas vilket inte gör själva urgröpandet särskilt enkelt. För det andra hur gott kan en blandning av Roquefortost och majonnäs vara?

SÖNDERKOKA OCH REDA - GURKSOPPA

Använder författaren gurka av sten? Först steka i några matskedar (!!!) smör och sedan koka gurkan mjuk i buljong. Känns som just koka mjuk momentet känns något överflödigt om man först fräst gurkan i rikligt med smör. "Mild men ändå fyllig i smaken", oh shit Sherlock  jag som trodde att något med gurka, ägg, grädde och grönsaksbuljong kunde bli starkt och mustigt i smaken?

ONT OM POTATIS? ANVÄND GURKA ISTÄLLET - FISKFILÉ MED GURKTÄRNINGAR

Först koka tärningarna i vatten några minuter (Lättsaltat! Passa er så att smaken inte blir för stark!) låte dem ligga och bli tråkiga ett tag och gör sedan hjärt- och lungräddning på dem genom att steka dem i smör. Hua hua hua..... Efter den behandlingen tror jag inte beskrivningen "gurktärningar" är gångbart längre, snarare smörig smaklös röra är nog korrekt. "Slå dem som en ljus lätt driva på fatet över fisken"... Jäkla tur att man åtminstone får lite färg genom att färgsätta gurkavkokssåsen med lite tomatpuré.

DET LIGGER NÅGOT GENOMSKINLIGT OCH SMAKLÖST UNDER SÅSEN - GURKA I GRÄDDSÅS.

"Låt gurkbitarna sakta koka tills de blir en aning genomskinliga". Behöver man verkligen koka gurka i 10 minuter för att den skall bli en aning genomskinlig? Det är den väl redan från start? "Koka ihop gurkspadet tills nästan inget återstår. Slå i grädden och låt den sjuda tills såsen blir simmig. Häll i massor av klippt gräslök och persilja". Alltså varför måste man koka ned och ha gurkavkoket som smaksättning i såsen när man sedan smaksätter med massor med gräslök som lär ta över all smak? Och med tanke på energiinnehållet i kokt gurka så borde man väl lika gärna kunna äta bara gräslökssås istället, för det enda gurkan bidrar med är väl att ligga och vara slemmig.

HÄR FÅR VI ÄVEN ETT ANVÄNDNINGSOMRÅDE FÖR KÖRSBÄRSLÖV OCH SVARTVINBÄRBLAD - FINSKA GURKOR

Kan säkert bli ganska gott men här är jag istället ganska tveksam till sista meningen. "Om vitt skum bildas som ser ut som mögel skummas det bort, det har inget att betyda för smaken". Kanske inte har betydelse för smaken men garanterat har det betydelse för rättens nyttighetsgrad....

BRIST PÅ FLÄSKFILÉ? GRATINERA EN GURKA ISTÄLLET! - CHAMPINJONGRATINERAD GURKA.

"Kokt gurka har fin, mild smak och lite ovanlig konsistens". En fin omskrivning för att beskriva något som är smaklöst och slajmigt?

GURKRÄTT UTAN GURKA? - FYLLDA GURKOR

Först förvälla gurkstackarn och sedan koka den i ugn i en timme, finns det någon gurka kvar sedan?

HOTTA UPP DIN FISKALADÅB? - GURKSÅS

Ytterliggare en kreation där man undrar varför gurkan är med? För med alla andra smaksättare så kan det ju kanppast smaka gurka i alla fall. En hiskelig blandning är det i vilket fall som....

2 kommentarer:

 1. Gurksoppa röstar jag på.

  Låter smarrigt!!! Eller hur.

  /Martin
  martinbakar.se

  SvaraRadera
 2. Champiniongratinerad gurka utan att tveka! Inte när jag är på besök bara... host.

  SvaraRadera