torsdag 17 februari 2011

Frö- och nötbröd utan mjöl.

Man skulle kunna tro att jag börjat en kampanj mot vanligt mjöl eftersom jag knappt stuckit ned handen i vetemjölspåsen på sistone, men så illa är det inte, drivs enbart av nyfikenhet och experimentslusta just nu. Bläddrade lite i en tidning häromdagen som hade ett reportage om Turbo-GI där det publicerades en rad olika recept bland annat ett brödrecept som inte hade en enda gnutta mjöl i ingredienslistan. Detta väckte min nyfikenhet särskilt som artikelförfattaren fastslog följande "Det går att baka bröd utan mjöl! Här har jag använt olika fröer som mjöl och det blev jättegott.". Måste säga att jag blev väldigt skeptisk för inte kan väl bröd med endast frön, nötter, ägg och morötter vara särskilt gott? Bilderna som publicerades visade också några stackars brödbullar som såg ut att vara lika mjuka, saftiga och lättuggade som en gråsten, inte direkt något som får smaklökarna att ställa sig i givakt. Jag lever dock med inställningen att man inte skall kalla något för äckligt och oätligt innan man har smakat så för att få reda på om mjölbefriade bröd kan vara gott så fick jag helt enkelt ta och testa. Passande nog så hade jag ett helt gäng med julnötter som kunde ställa upp och vara vikarierande mjöl tillsammans med solrosfrön och pumpafrön. Är man van att baka surdegsbröd som kräver ungefär en kvarts bearbetning i degblandare så kändes det oerhört lätt att göra en deg enbart genom att kleta ihop lite ingredienser i en bunke. Degen såg inte direkt lockande ut och var i konstistens och utseende ungefär som köttfärs, vid utbakningen kändes det verkligen som att stå och forma pannbiffar. Trots sin knepiga konsistens var degen väldigt lätt att baka ut och forma till runda platta bullar.

Så hur blev resultatet? Inte så illa faktiskt. Smakar mycket morot och bröden skulle helt klart smakmässigt må bra av lite tillsats av salt eller annan krydda. Är heller inga bullar som smakar särskilt gott efter att ha legat någon dag i rumstemperatur, de smakar helt klart bäst nybakade eller om de frysts och sedan tinats i micron. Eftersom de helt saknar jäsmedel blev också bullarna rejält kompakta men jag skulle inte vilja kalla dem svårtuggade. Ganska trevlig och tuggig konsistens utan att för den skull bli för jobbiga att tugga. Helt klart inga gråstenar i alla fall. Så sammantaget var dessa mjölfria bullar en ganska trevlig bekantskap, men förväntar man sig bröd i karaktär och smak som surdegsbröd blir man garanterat besviken.

Receptet nedan är hämtat ur Aftonbladets tidning Kropp och hälsa och är konstruerat av Ulrika Davidsson.

FRÖ- OCH NÖTBRÖD UTAN MJÖL

1/2 kg morötter
2 dl mandel
2 dl solrosfrön
2 dl pumpafrön
1 dl valnötter
4 ägg

Dekoration:
Valnötter
Pumpakärnor

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och riv morötterna fint och lägg i en skål. Mixa alla frön tillsammans med 3 deciliter rivna morötter. Blanda ner allt i skålen med morötter. Knäck äggen i en skål och vispa ihop. Tillsätt äggen i skålen med morötter och frön och blanda ihop. Hacka valnötterna grovt och blanda ner i degen. Forma degen till bullar och lägg på ett bakplåtspapper. Dekorera bullarna med valnötter och pumpafrön. Baka i ugnen cirka 60 minuter.

Degen färdigblandad.

Blir det pannbiff till middag? Nej brödbullar till frukost....

Lite utökad dekoration i ett försök att göra utseendet lite roligare.

Färdigbakad brödbulle, mina varianter ser faktiskt godare ut än de som tidningen publicerat bild på.

Morötterna gav bröden en härligt ljusgul färg.

2 kommentarer:

 1. Det var nytt. Bröd utan mjöl.

  ...eller är det en kaka utan socker?

  Var det gott?

  /Martin
  martinbakar.se

  SvaraRadera
 2. Skulle nog säga bröd utan mjöl, mer likt bröd än kaka. Ja det var gott på ett speciellt sätt, har man väntat sig "vanligt" bröd blir man besviken men det funkar helt klart som substitut. Är dock allra godast varma.

  SvaraRadera