Jag funderade lite kring denna plötsliga tårthype och har kommit framtill att det egentligen inte är något nytt fenomen, man har helt enkelt bara bytt tårtmodell. Förr bakade dessa tårtgalningar mockatårta men numera är mockakrämen utbytt mot sugarpaste. Då kommer nästa fråga, vad hände egentligen med mockatårtan? Denna ljusbruna mastiga tingest som fanns på ALLA födelsedagskalas av rang för cirka 10-15 årsedan. Kilovis med mockakräm som bretts ut på och runt supertorra marängbottnar, ganska svårätet vad jag minns. Sedan var de alltid fina spritsmönster uppepå och violer eller ekströms tårtpynt som dekoration. Fanns massor med tanter som nästan inte gjorde annat än bakade mockatårtor men idag verkar som sagt dessa "mockatårtetanter" vara utbytta mot "sugarpastetanter". Undrar om mockatårtan kommer få en revival någongång? Tills dess så får den vila i frid tillsammans med sitt illröda och illgröna tårtpynt på tub.
Till min födelsedag föll valet på en kokos- och chokladtårta som blev en rejält mastig och tyvärr kanske något torr historia. Snygg blev den iaf och väldigt god, en dröm för choklad- och kokosälskaren. Kokosmoussen och jag var inte riktigt sams, måste få stå kallt länge om den skall stanna kvar mellan bottnarna, blir väldigt rinnig annars. Jag dubblade receptet nedan när jag gjorde min tårta.
KOKOS- OCH CHOKLADTÅRTA
10 bitar
Bottnar:
4 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
50 g smör
2 msk kakao
Kokosmousse:
2 dl creme fraiche
1 dl strösocker
2 dl kokos
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
Chokladmousse:
150 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
Garnering:
2 dl vispgrädde
1 dl rostad kokos
1. Vispa ägg och socker poröst, tillsätt vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.
2. Smält smöret och blanda i det tillsammans med mjölken.
3. Tag i från 1/3 av smeten och rör i kakaon i den.
4. Smörj och bröa två lika stora formar. Häll upp den ljusa smeten i den ena och den mörka i den andra, grädda i 180 grader mitt i ugnen, den mörka i cirka 20 minuter och den ljusa i 30 minuter.
5. Klyv den ljusa kakan i två bottnar. (jag delade även min mörka botten i två delar).
6. Kokosmousse: Blanda socker med creme fraicheen, rör ned kokosen. Vispa grädden, smaksätt med vanilj. Vänd ned grädden i kokossmeten, låt stå kallt i en minst en timme.
7. Chokladmousse: Finhacka chokladen, värm grädden och slå den över chokladen. Rör tills all choklad smält. Låt stå svalt en timme. Vispa sedan till en tjock kräm.
8. Bred kokossmeten över den ena ljusa tårtbottnen, lägg på chokladbottnen och bred chokladkrämen över. Avsluta med den ljusa bottnen.
9. Täck tårtan med grädde och strö rostad kokos över. Gör eventuellt ett mönster av hackad mörk choklad.
Choklad- och kokostårta klar att äta.
Ingen skulpterad suger- eller flowerpaste men ganska stilig ändå.
Skulle varit betydligt mera kokosmousse i fyllningen om denna varit mera samarbetsvillig.
Ganska mastig tårta. På bilden har 5 personer ätit varsin bit.
Grattis i efterskott och tårtan blev allt himla tjusig och framförallt ser den god ut :-), det är det viktigaste liksom och sugarpaste är inte speciellt gott att äta
SvaraRadera