söndag 13 februari 2011

Kokos- och chokladtårta

Jag blev lite äldre för några veckor sedan och för att fira att man blir äldre och klokare så måste det givetvis ätas tårta. Måste dock erkänna att jag inte tillhör den nya tårteliten i detta landet som bjuder på tårtor som ser ut som värsta konstverken, utan mina kreationer blir mer blygsamma. I dag verkar var och varannan människa baka tårtor med inslag av sugarpaste, marängkräm, flowerpaste, guldfärg, marshmallowfondant och glasskräm. En tårta skall förutom en rad tjusiga ingredienser (gärna med engelska namn) även vara rikt dekorerad på utsidan, hellst med skulpterade figurer i all världens färger. Jag som blir arg bara av att göra en gräddtårta känner att denna tårthobby nog inte är något för mig, finns alldeles för många moment som skulle kunna utlösa fruktansvärda aggressioner....

Jag funderade lite kring denna plötsliga tårthype och har kommit framtill att det egentligen inte är något nytt fenomen, man har helt enkelt bara bytt tårtmodell. Förr bakade dessa tårtgalningar mockatårta men numera är mockakrämen utbytt mot sugarpaste. Då kommer nästa fråga, vad hände egentligen med mockatårtan? Denna ljusbruna mastiga tingest som fanns på ALLA födelsedagskalas av rang för cirka 10-15 årsedan. Kilovis med mockakräm som bretts ut på och runt supertorra marängbottnar, ganska svårätet vad jag minns. Sedan var de alltid fina spritsmönster uppepå och violer eller ekströms tårtpynt som dekoration. Fanns massor med tanter som nästan inte gjorde annat än bakade mockatårtor men idag verkar som sagt dessa "mockatårtetanter" vara utbytta mot "sugarpastetanter". Undrar om mockatårtan kommer få en revival någongång? Tills dess så får den vila i frid tillsammans med sitt illröda och illgröna tårtpynt på tub.

Till min födelsedag föll valet på en kokos- och chokladtårta som blev en rejält mastig och tyvärr kanske något torr historia. Snygg blev den iaf och väldigt god, en dröm för choklad- och kokosälskaren. Kokosmoussen och jag var inte riktigt sams, måste få stå kallt länge om den skall stanna kvar mellan bottnarna, blir väldigt rinnig annars. Jag dubblade receptet nedan när jag gjorde min tårta.

KOKOS- OCH CHOKLADTÅRTA

10 bitar

Bottnar:
4 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
50 g smör
2 msk kakao

Kokosmousse:
2 dl creme fraiche
1 dl strösocker
2 dl kokos
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Chokladmousse:
150 g mörk choklad
2 dl vispgrädde

Garnering:
2 dl vispgrädde
1 dl rostad kokos

1. Vispa ägg och socker poröst, tillsätt vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.
2. Smält smöret och blanda i det tillsammans med mjölken.
3. Tag i från 1/3 av smeten och rör i kakaon i den.
4. Smörj och bröa två lika stora formar. Häll upp den ljusa smeten i den ena och den mörka i den andra, grädda i 180 grader mitt i ugnen, den mörka i cirka 20 minuter och den ljusa i 30 minuter.
5. Klyv den ljusa kakan i två bottnar. (jag delade även min mörka botten i två delar).
6. Kokosmousse: Blanda socker med creme fraicheen, rör ned kokosen. Vispa grädden, smaksätt med vanilj. Vänd ned grädden i kokossmeten, låt stå kallt i en minst en timme.
7. Chokladmousse: Finhacka chokladen, värm grädden och slå den över chokladen. Rör tills all choklad smält. Låt stå svalt en timme. Vispa sedan till en tjock kräm.
8. Bred kokossmeten över den ena ljusa tårtbottnen, lägg på chokladbottnen och bred chokladkrämen över. Avsluta med den ljusa bottnen.
9. Täck tårtan med grädde och strö rostad kokos över. Gör eventuellt ett mönster av hackad mörk choklad.

Choklad- och kokostårta klar att äta.

Ingen skulpterad suger- eller flowerpaste men ganska stilig ändå.

Skulle varit betydligt mera kokosmousse i fyllningen om denna varit mera samarbetsvillig.

Ganska mastig tårta. På bilden har 5 personer ätit varsin bit.

1 kommentar:

  1. Grattis i efterskott och tårtan blev allt himla tjusig och framförallt ser den god ut :-), det är det viktigaste liksom och sugarpaste är inte speciellt gott att äta

    SvaraRadera