söndag 6 mars 2011

Mera mjölfritt bröd

Jag testade att baka mjölfritt bröd med frön och nötter för ett tag sedan och konstaterade att det knappast var jämförbart med "vanligt" bröd men för den skull inte oätligt. En positiv sak var att jag stod mig ganska länge efter att ha ätit en av dessa bullar vilket är bra om man äter frukost vid 5-6 på morgonen och sedan skall överleva förmiddagen fram till lunch. Även om det är frukostrast på jobbet vid halv 9 så behöver man en bra grund i magen för att hålla sig pigg och glad. Dessa nöt- och fröbullar var även perfekta att ta innan träningen på gymmet, var goda att äta utan pålägg och därför smidiga att ha med i väskan. Kände dock att receptet hade utvecklingspotential, ville ha lite mer stora nötbitar och få bort den lite väl framstående morotssmaken. Så idag gjorde jag en ny variant av dessa bullar och tillsatte mera hela nötter, massor med nyttiga bär, lade till salt och bytte ut morötterna mot äpple och apelsin. Eftersom degen blev lite lösare än med morötterna i tillsatte jag även lite fiberhusk för att få lite stadga. Blev kanongott och blev faktiskt mer brödlikt än den första varianten. Nötterna och bären i större bitar gjorde även att bullarna blev lite tuggigare och smakade bättre. Variant ett av bullarna var absolut godast varma men denna nya variant smakade bra även rumstempererad vilket är ett stort plus. Smakade utmärkt med några skivor stark ost på.

FRÖ-, NÖT-, BÄR- OCH FRUKTBRÖD UTAN MJÖL

12 st
370 g äpple
120 g skalfria apelsinklyftor
2 dl sötmandel
2 dl solrosfrön
2 dl pumpafrön
2 dl valnötter
100 g pistagenötter
2 tsk salt
1 dl torkade tranbär
1 dl torkade gojibär
70 g torkade blåbär
1 dl fiberhusk
4 ägg

Dekoration:
Valnötter
Pumpakärnor

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och riv äpplena fint och lägg i en skål. Mixa alla frön och mandeln i en matberedare och tillsätt efter en stund 3 deciliter rivna äpplen och all apelsin. Mixa till en en grovkornig massa. Blanda ner allt i skålen med rivna äpplen. Knäck äggen i en skål och vispa ihop. Tillsätt äggen, fiberhusket och saltet i skålen med frö- och äppelblandningen och blanda till en deg. Hacka valnötterna grovt och blanda ner i degen tillsammans med pistagenötterna. Tillsätt de torkade bären och blanda ihop degen. Forma degen till bullar och lägg på ett bakplåtspapper. Dekorera bullarna med valnötter och pumpafrön. Baka i ugnen cirka 60 minuter.

Bullar fyllda med massor med frukt, bär, nötter och frön.

Ser nästan ut som vanligt bröd.

Saftigt inkråm med massor med smaskiga nötter och torkade bär.

2 kommentarer: