lördag 26 mars 2011

Cashew- och apelsinbröd

Jag läste en blogg för några dagar sedan där det var någon som skrev om att hon fått en reaktion på sitt bröd i stil med "Tänk att det går att göra så gott bröd med enbart mjöl, vatten och salt!". Visst är det spännande att försöka göra så gott bröd som möjligt med så enkla medel som möjligt men just nu har jag istället snöat in totalt på att baka "bröd" utan den konventionella ingredienserna, det vill säga helt utan mjöl och vatten (saltet får vara med). Hur brödlikt kan man baka utan de "vanliga" ingredienserna? För er som blir oroliga kan jag säga att det bara är en tillfällig nyck, just nu står en ny surdegsgrund på tillverkning hemma i köket så snart blir det "riktigt" bröd igen också.

I veckan blev det två nya varianter av mjölfritt bröd och den första varianten bakade jag på cashewnötter, ägg, apelsin och fiberhusk. Fiberhusk för er som inte vet är egentligen pulvriserat psyillumfröskal. Blev riktigt goda och trevliga bullar med massor med nötsmak. Som jag sa till någon som undrade om det var gott, så kan det inte likställas med barkis direkt men det funkar absolut som substitut för bröd. Gott med pålägg men går även utmärkt att äta utan vilket gör dem praktiska att plocka med och hugga in på precis före träning exempelvis.

CASHEW- OCH APELSINBRÖD

12 st


350 g fileade och skalfria apelsinklyftor
3 + 4 dl saltade och rostade cashewnötter
3 dl naturella cashewnötter
1 dl fiberhusk
4 ägg

Dekoration:

Saltade och rostade cashewnötter

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa de salta (3dl) och de naturella cashewnötterna till ett grovkornigt mjöl i en matberedare och tillsätt efter en stund all apelsin. Mixa till en slät massa. Knäck äggen i en skål och vispa upp lätt. Tillsätt den mixade apelsinblandningen och fiberhusket och blanda till en deg. Blanda slutligen ned de resterande hela cashewnötterna. Forma degen till 12 st bullar och lägg på ett bakplåtspapper. Dekorera bullarna med cashewnötter. Baka i ugnen cirka 50 minuter. Håll koll på bullarna så att de inte får för mycket färg, blir de allt för mörka så sänk temperaturen till 150-100 grader efter en stund.

Ganska kaklika men smakar nog mer som bröd än som kaka.

Massor med stora nötbitar i är gott.

1 kommentar: