söndag 19 juni 2011

Rabarberfrallor med hasselnötter och solrosfrön

På nationaldagen när jag var i farten och bakade mitt Nationaldagsbröd så gjorde jag även en sats med ytterst svenska frallor med rabarber i degen. Rabarber tycker jag ger bröd en intressant och fräsch smak som passar bra så här års när smaklökarna gillar rena fräscha smaker lite extra mycket. Frallorna passar perfekt att äta med en bit stark ost men är så saftiga i sig själva att de även passar att äta helt naturella. Själv packade jag ned en naturell som mellanmål och hade med när jag var på jobbutflykt i värmen, perfekt eftersom den inte påverkas negativt när det är varmt ute.

Eftersom jag numera saknar hushållsassistent bakade jag brödet helt för hand men receptet nedan fungerar även att blanda ihop med maskin. Satsen är även "singelanpassad" det vill säga ganska liten, för den som önskar att få lite fler frallor så är det inga problem att dubbla mängden ingredienser nedan.

RABARBERFRALLOR MED HASSELNÖTTER OCH SOLROSFRÖN

Cirka 10 st

Dag 1

50 g rågsurdegsgrund
175 g vatten
50 g rågmjöl
100 g vetemjöl special

200 g rabarber
40 g mörkt muscovadosocker
100 g vatten

Dag 2
Surdegen och rabarbermoset från gårdagen
325 g vetemjöl special
65 g hasselnötter
40 g solrosfrön
10 g saltDag 1

Rör samman rågsurdegsgrund, rågmjöl, vetemjöl special och vatten i en bunke. Täck bunken med tallrik eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natt.

Lägg i rabarber, vatten och mörkt muscovadosocker i en kastrull och koka rabarbern i cirka 25 minuter tills den är mjuk och sönderkokt. Tag kastrullen från värmen och mixa eller mosa alltsammans till en slät pure. Låt svalna.

Dag 2

Blanda ihop surdegen, rabarberpurén, vetemjölet, solrosfröna, saltet och hasselnötterna i en degbunke. Rör tills allt blandats väl, degen skall vara ganska lös men samtidigt spänstig och seg. Låt degen jäsa. Under tiden som degen jäser så gör ett antal vikningar (cirka 3-4 st med 20-30 min mellanrum) av den genom att vika in dess kanter mot mitten och vända degen upp och ned. Låt degen jäsa till den uppnåt dubbel storlek.

Efter att degen jäst till dubbel storlek så forma runda små bullar av den. Knåda ej samman degen utan plocka upp lagom stora kluttar direkt ur degbunken. Blöt gärna händerna i lite vatten så är det enklare att rulla runda bollar av degen. Placera frallorna på en bakpappersklädd plåt. Strö lite solrosfrön över bullarna som garnering. Låt sedan frallorna jäsa ytterligare en stund. Det fungerar utmärkt att vid detta skede ställa plåten i kylskåpet och låta frallorna kalljäsa.
Sätt ugnen på 250 grader i god tid före frallorna jäst klart. Har man kalljäst frallorna så plocka ut dem ur kylen en god stund innan de skall gräddas så att de värms upp lite innan gräddningen i ugnen. Placera plåten med frallorna i mitten av ugnen. Grädda i 15 - 20 minuter tills frallorna fått fin färg och har en innertemperatur på 96-98 grader. Vädra gärna ugnen några gånger i slutet av gräddningstiden.

Innaför den knapriga ytan döljs ett saftigt inre späckat med nötter och frön.

Härliga rabarberfrallor färdiga avv avnjutas.


1 kommentar: