söndag 19 juni 2011

Mera matmuffins

I går var det dags för cykelfest hemma i gamla grannbyn Östra Frölunda ( japp det finns ett Östra Frölunda dock är det betydligt mindre än mer välkända Västra Frölunda). Det hela kan beskrivas som ett knytkalas där det är ganska lite cykel och ganska mycket fest. Måste väl dock erkänna att det i år inte blev någon cykling alls för vår del, vi ballade ur och tog bilen ned istället eftersom regnet stod som spön i backen när det var dags för avfärd. Blev dock lite motion ändå eftersom det på grund av festinslaget inte var en god idé att idka bilkörning på vägen hem, så då fick det bli promenad istället. Eftersom det var knytkalas så behövde vi ha med oss något att äta och valet föll på att göra lite matmuffins, vilket är enkelt och smidigt att plocka med sig. Eller rättare sagt syrran fattade poängen när vi diskuterade det hela och brorsan sa något i stil med att "Dina matmuffins är ju goda". Så nu i veckan blev det bakning av två olika sorters matmuffins och givetvis var jag tvungen att experimentera fram två nya varianter som jag inte testat innan.

Denna gången blev matmuffinsen knytismat men annars är det en typisk "bra-att-ha-sak" att ha i frysen. Perfekt att värma i micron till mellanmål eller komplettera med sallad och äta till lunch. Personligen tycker jag att de är som allra bäst varma så jag brukar alltid värma dem en stund i micron eller ugnen innan jag äter även om de är upptinade.

Blev två olika sorters muffins denna gång. En variant med polenta i smeten som blev ganska snäll i smaken och relativt tung och mastig. Andra varianten med ansjovis, vitlök, basilika, oliver och lök hade mer smak och var lite lika mastiga.

MATMUFFINS MED OLIVER, SARDINER, BASILIKA OCH SALLADSLÖK

10 st medelstora muffins

4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk salt
100 g smält smör
2 ägg
1 dl mjölk
55 g hackad ansjovis
1 dl hackad basilika
1-2 dl hackad salladslök
2 pressade vitlöksklyftor

Riven parmesanost till garnering

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i skål. Tillsätt smöret, äggen och mjölken och rör till en slät smet. Blanda sedan ned ansjovis, basilika, salladslök och vitlöksklyftor och rör tills allt blandats väl. Fördela smeten i muffinsformar, fyll inte till mer än 3/4. Strö rikligt med riven parmesan över varje form. Grädda i nedre delen av ugnen 15-20 minuter. Känn med sticka så att muffinsen är klara.


Matmuffins i kvadrat.


POLENTAMUFFINS MED SPENAT, PARMESAN OCH SKINKA

8 st stora muffins

3 dl majsmjöl (polenta)
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 ägg
1 dl filmjölk
1,5 dl mjölk
0,5 dl olivolja
4 dl färsk spenat
2 dl riven parmesanost

Lufttorkad skinka

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman de torra ingredienserna i en skål. Vispa samman ägg, mjölk, filmjölk och olivolja i en annan skål. Rör ner de torra ingredienserna i äggblandningen ihop med ost, solrosfrön och spenat. Rör tills allt blandat sig väl. Fördela smeten i stora formar, fyll inte mer är 3/4. Rulla skivor av skinkan och tryck ner en rulle på toppen av var muffins Grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Känn med sticka att de är klara.

Skinka som krona på matmuffinsverket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar