torsdag 7 april 2011

2 x Gurkkaka

Grönsaker och rotfrukter i kakor är inte helt ovanligt, morotskaka är exempelvis en mycket trevlig bekantskap. Förutom morotskakan som kanske är den vanligaste grönsakskakan så är kakor med squash, pumpa, potatis och rödbetor ganska vanligt förekommande. Kaka med gurka är dock ganska sällsynt, skall jag vara helt ärlig hade jag varken hört om någon eller sett någon innan jag själv skred till verket och fixade två olika varianter till gurkkalaset. En enkel sökning på Google gav dock träff på ett 10-tal recept på gurkkaka så på vissa ställen i landet har det alltså även tidigare förekommit kakor med gurka i. Eftersom gurka har ganska stora likheter med squash använde jag till den ena kakan ett recept på squashkaka där jag helt enkelt bytte ut squashen mot gurka vilket fungerade bra. Den andra kakan var ett färdigt recept på gurkkaka som Svenskt Sigill publicerat i ett pressmeddelande.

Hissa eller dissa gurkkaka? Måste säga att gurkkaka var bättre än det lät, precis som med brödet så smakade faktiskt både kakorna faktiskt lite gurka så det blev en ganska intressant smakupplevelse. Båda kakorna blev också ganska saftiga och tunga vilket säkert gurkan bidrog till. Rent utseendemässigt blev det också ganska fräckt med gröna inslag i kakorna. Tror att recepten har utvecklingspotential och att kakorna kan bli ännu godare, men jag tror jag låter bli att utveckla det hela. Ser det inte som ett måste att göra gurkkakan till den nya morotskakan, gurka kan som sagt kanske få fortsätta att vara just gurka, goda kakor har vi redan gott om och ett alternativ med gurka känns ganska onödigt egentligen. Kul att testa var det dock och visst kan det kännas lite kul att få baka något riktigt konstigt och ovanligt någon gång.


GURKKAKA MED KANEL OCH VALNÖTTER


En kaka

125 g smält smör
3 ägg
2 dl socker
1 tsk kanel
1 dl hackade valnötter
3 dl urkärnad gurka i små tärningar
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst och tillsätt sedan kanel, gurka, vaniljsocker och valnötter. Blanda ut bakpulvret i mjölet och tillsätt det tillsammans med det smälta smöret. Smöra och bröa en avlång sockerkaksform. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Känn med sticka så att kakan är klar. Stjälp genast upp kakan på galler och låt den svalna.


Utanpå ser den ut som vilken sockerkaka som hellst.


....uppskärd hittar man dock gröna små inslag.


Saftig kaka med härlig nöt- och kanelsmak.



GURKKAKA MED CHOKLAD OCH NÖTTER

1 mindre långpanna


100 g mörk choklad, 70% kakaohalt
1 dl  matolja
1 dl smör, rumstempererat
4 1/2 dl strösocker
3 ägg, uppvispade
1 tsk vaniljsocker
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl gräddfil
7 dl gurka, urkärnad och grovt riven
2 dl blandade nötter, t ex valnötter, paranötter och hasselnötter, hackade

Till formen:

Smält smör
Havrekli

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en mindre långpanna som mäter cirka 25 x 30 cm. Smält chokladen tillsammans med oljan i en kastrull på svag värme.

Rör det rumsvarma smöret och strösockret poröst i en bunke. Tillsätt de uppvispade äggen och vaniljsockret. Vispa kraftigt och häll i chokladblandningen. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke och rör ner blandningen i smeten.  Tillsätt gurka, gräddfil och nötter och blanda till en slät smet.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter. Kakan skall fortfarande vara lite kletig inuti när den tas ur ugen. Ställ kakan kallt att svalna. Skär upp kakan i fyrkantiga bitar och servera med vispad grädde.
 
Det som ser ut som en helt vanlig chokladbrownie...


... är egentligen en chokladkaka med gurksällskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar