tisdag 5 oktober 2010

Små rågsiktsrundlar

Rågsikt har jag inte testat i surdegssammanhang i tidigare men i lördags var det dags att låta de första rågsiktsbröden med surdeg komma ur ugnen. Blev faktiskt väldigt gott inte lika segt och bubbligt som en levain och inte lika grovt som ett bröd på rågmjöl. Alldeles lagom grovt för de som inte tycker så mycket om väldigt grova bröd.

SMÅ RÅGSIKTSRUNDLAR

3 st runda limpor

Fördeg:

60 g rågsurdegsgrund
180 g rågmjöl
300 g ljummet vatten

Huvuddeg:

Surdegen från gårdagen
500 g ljummet vatten
900 g rågsikt
25 g salt

Dag 1 kväll:

Blanda samman alla ingredienserna till fördegen i en bunke. Täck med plast eller tallrik och låt stå i rumstemperatur över natt.

Dag 2 morgon:

Blanda samman alla ingredienser utom saltet i en degblandare och kör 5 minuter på låg hastighet. Öka sedan farten och kör 3 minuter med högre hastighet. Tillsätt saltet och kör sedan ytterliggare 2 minuter. Lägg över degen i en oljad plastlåda och täck med lock. Låt degen jäsa 3-5 timmar tills den uppnått dubbel storlek. Under jästiden skall degen vikas vid minst tre tillfällen, första gången efter en timme och sedan med 30 minuters mellanrum. Vikningen görs genom att degens kanter viks in mot mitten uppifrån, nedifrån, från vänster och från höger. Vänd sedan degen upp och ner så att de invikta kanterna hamnar underst.


När degen jäst klart så stjälp upp degen på välmjölat bakbord. Dela i tre delar och unddriv varje bit. Placera bitarna i jäskorgar eller i skålar med mjölade kökshanddukar. Låt jäsa cirka 60 minuter tills ytan snabbt fjädrar tillbaka efter tryck.

Sätt i god tid ugnen på 275 grader och placera en oöm plåt i botten och en annan plåt i mitten av ugnen. När bröden jäst klart så stjälp upp dem på den varma plåten som värmts upp i mitten av ugnen. Placera plåten i mitten av ugnen och släng in några isbitar på den oömma plåten i botten av ugnen. Stäng luckan och sänk genast temperaturen till 250 grader. Grädda 15 minuter och vädra sedan ugnen genom att öppna och stänga luckan. Sänk sedan temperaturen till 200 grader och grädda ytterliggare 20 minuter. Upprepa vädringen ytterliggare några gånger tills bröden är klara. Bröden är klara när innertemperaturen är 98 grader.

Tag ut bröden och låt dem svalna på galler utan bakduk.

Snygga härliga limpor.

Inte bara goda utan även snygga att titta på.

Saftigt lite stabbigt inre med mindre bubblor.

5 kommentarer:

 1. Snygga sprickor!

  /Martin
  martinbakar.se

  SvaraRadera
 2. Är tyvärr bara fusksprickor i mjölet, inte själva brödet som spruckit. Men som sagt snyggt är det ändå :)

  SvaraRadera
 3. Vad gott det ser ut! Tycker dock surdeg verkar så komplicerat så jag tror jag hellre äter än bakar!

  /Angela

  SvaraRadera
 4. Fast det är inte så komplicerat som det ser ut. Det är mest att det tar lite lång tid som kan vara ett problem. Fast som sagt att bara äta går ju bra det med :)

  SvaraRadera
 5. Så duktig du är på bröd och baguetter. Jag älskar surdeg =) Riktigt så här snygga blir dock sällan mina. Får kanske öva (och äta upp), helt enkelt ;)

  SvaraRadera