torsdag 1 juli 2010

Kakbakningskurs

För någon månadsedan hittade jag inbjudan till en kakbakningskurs som LRF skulle ha i Kungälv, ledd av Brita Olsson från ICA provkök som bland annat arbetat med boken sju sorters kakor. Denna kurs väckte intresse men när väl jag och min vän samt våra mammor bestämt för att gå var kursen fullbokad. Driftiga som vi är bestämde vi oss dock för att ha en egen kurs samma dag och i tisdags ägde vår alldeles egna kurs rum hemma i Boderås. Upplägget var att alla på kursen skulle bidra med två recept som denna ville baka och sedan skulle vi hjälpas åt och ha roligt under tiden och förhoppningsvis lära oss något på kuppen. Resultatet blev 9 sorters kakor som avnjöts vid dagens slut, eller ja de sista kakorna avnjöts ganska plågsamt eftersom kakor mättar ganska bra. Mitt uppdrag för dagen var att testa att göra chokladbiskvier samt att försöka mig på de trendiga macaronerna. Har hört att macaroner skall vara särkillt svårbakade saker som måste bakas med presition när det gäller mått på ingredienser och temperatur i ugnen. Antingen hade jag nybörjartur eller så är jag en särkillt duktig bagerska för de små skapelserna blev nästintill perfekta. Bjussar på receptet om det är någon annan modig som vågar testa.

CHOKLADMACARONS MED CHOKLADGANACHE

Till ca 30-40st

Maränger:
125 g sötmandel
250 g florsocker
125 g äggvita
3/4 dl socker
1 msk kakao

Chokladganache:
150 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
35 g smör

1. Börja med att göra chokladganachen. Hacka den mörka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull. Värm tills chokladen smält och rör i smöret. Låt ganachen stå och stelna i rumstemperatur, gärna över natt.

2. Skålla och mal mandeln till marängerna. Vispa äggvitorna och tillsätt sockret lite i taget under vispningen. Fortsätt att vispa tills marängen är styv.
3. Sikta ner florsockret och kakaon i marängen och tillsätt den malda mandeln. Rör försiktigt ihop marängsmeten.

4. Fyll en spritspåse med marängsmet och spritsa ut rundlar stora som en femkrona på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt rundlarna torka cirka 30 minuter innan de gräddas i 180 grader i nedre delen av ugnen i cirka 18 minuter.

5. Låt kakorna svalna och lossa dem sedan försiktigt från pappret. Bred eller spritsa chokladganache på hälften av macaronerna och para ihop dem.

Chokladmacarons med chokladganache.


Chokladbiskviebakning kräver full koncentration.


Resultat av kakbakningskurs. Från toppen, kolakakor med solrosfrö, skåneåsar, havrekakor med tranbär och vit choklad, citrondrömmar, chokladmacarons och norrlänningaFler resultat. Överst restmuffins som bakades med diverse överblivna rester från kursen. Längst ned succekakor med aprikosmarmelad samt chokladbiskvier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar