onsdag 7 juli 2010

Närproducerad jordgubbsfrossa

I går pallrade jag mig för första gången i väg till grannen som har självplock på jordgubbar. I snart tre år har jag varit i Boestorp och det är väl nästan lite pinsamt att inte utnyttjat detta toppenläge förrän nu. En promenad på 200 meter och 65 kronor fattigare återvände jag hem med nästan 5 liter solmogna jordgubbar. Då återstod bara problemet med vad jag skulle göra med dagens skörd, att äta dem rakt upp och ner är givetvis ett allternativ men även jag tycker att 5 liter kanske är lite väl mycket att äta upp. Så jag bestämde mig för att först koka några liter sylt och sedan blev det vilt experimenterande som resulterade i att två nya recept såg dagens ljus. Till stor del blev detta små närproducerade skapelser då både ägg och jordgubbar kom från våra grannar.

Nyplockade solmogna jordgubbar från Boestorp.


JORDGUBBSSYLT MED VANILJ

Till två burkar

1 kg jordgubbar
1 kg syltsocker
4 tsk vaniljsocker

Rensa jordgubbarna och mixa dem i mixer eller med mixerstav. Låt jordgubbsmos, socker och vaniljsocker koka upp under omrörning. Låt koka i 4 minuter. Tag bort eventuellt skum och häll sylten på väl rengjorda och varma burkar. För ökad hållbarhet vänd burkarna upp och ner. Förvara mörkt och svalt.

Nykokad sylt på svalning.Efter syltkoket vidtog ett ganska vilt experimenterande för att göra åt ytterliggare någon liter jordgubbar Mitt första experiment var att försöka göra en jordgubbskladdkaka. Så kladdig blev inte kakan utan snarare blev det en ljust rosa lite tyngre och saftigare sockerkaka.

JORDGUBBSKAKA FRÅN BOESTORP
Till en stor rund kaka.
3 dl socker
150 g smör
3 ägg
4,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
250 g färska jordgubbar

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och låt det svalna något. Ansa och skölj jordgubbarna och mixa dem till en slät smet i mixer eller med mixerstav.
3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt smör, jordgubbsmix och de torra ingredienserna och vispa till en slät smet.
4. Häll smeten i en smord och bröad springform. Grädda i mitten av ugnen cirka 50-60 minuter. Minska tiden något om du vill ha en kladdigare kaka.
5. Tag bort kanten på springformen och låt kakan svalna.


Ett recept blir till. Skall man kunna göra en repris måste man anteckna vad man gjort.

Ljusrosa jordgubbsdoftande kaksmet.

Jordgubbskaka färdig att äta! Kakan fick en ton av rosa och en lätt smak av jordgubb och vanilj.


Nästa experiment blev lite galnare och resulterade i något alldeles bedårande rosa med söt jordgubbssmak. Jag utgick ifrån det gamla klassiska receptet på Kärleksmums (eller Snoddas eller Majs vårbitar eller något av alla andra 100 namn som denna kakan har) och konverterade detta till en jordgubbsvariant. Måste nog säga att min kaka nog mer gör skäl för namnet Kärleksmums än orginalet. Färgen rosa rimmar bättre än färgen brun med ordet kärlek tycker jag. Receptet är inget för den som inte gillar sockerchocker!

ROSA KÄRLEKSMUMS

Till en stor långpanna. (Halvera satsen om du har en liten långpanna)

225 g smör
3 ägg
4,5 dl socker
3 tsk vaniljsocker
7 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
300 g färska jordgubbar

Glasyr:
75 g smör
150 g jordgubbar
3 tsk vaniljsocker
1,1 liter florsocker (!!!)

Garnering:
Kokosflingor

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och låt det svalna. Rensa och skölj jordgubbarna och mixa dem till en slät smet i mixer eller med mixerstav.
3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna tillsammans med smör och jordgubbsmix. Vispa till en slät smet.
4. Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten.
5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen cirka 15 minuter. Låt kakan svalna.
6. Smält smöret till glasyren. Rensa och skölj jordgubbarna och mixa dem till en slät smet. Blanda jordgubbsmix, smör och vaniljsocker och tillsätt sedan florsocker tills glasyren får en bra konsistens.
7. Bred glasyren på kakan och strö på rikligt med kokos. Låt glasyren stelna och skär sedan kakan i fyrkantiga bitar.


Ljusrosa små skapelser som garanterat stillar sötsuget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar