söndag 18 juli 2010

Loppis- och auktionsfynd i ösregn

I lördags morse varnade de på radion för kraftigt regn och åska under dagen och vi blev väl ganska tveksamma till om detta var rätt dag att tillbringa utomhus på en auktion/loppis men vi gav oss ändå i väg dock med paraply, gummistövlar och regnjackor i bagaget. Åskan slapp vi men under dagen föll cirka 30 mm regn vilket gjorde loppisen och auktionen på Mellbyvallen till en ganska fuktig upplevelse. I efterhand var det dock värt att tillbringa dagen under paraply för denna loppis/auktion visade sig verkligen vara en guldgruva. Vid dagens slut vände vi hemåt några hundralappar fattigare men så många fina fynd rikare.

Rörstrands "Taffel" som återfanns i blandad proslinslåda innehållande tre olika modeller från Rörstrands. Assietter och kaffekoppar.

Rörstrands "Milano" den huvudsakliga anledningen till att lådan ovan inhandlades. Tyvärr bara en kaffekopp men dessto fler tuffa assietter.

Överst bakformar i rak modell som jag tänkt skaffa ett tag eftersom det ger så snygga bröd. Underst en plåtlåda som kommer bli perfekt förvaring i köksskåpen till mina pepparkaksmått.
Ett litet sött sillfat.

Med plåtlådan ovan medföljde en möjlighet att se hur Ekströms aromer och hushållsfärger sett ut de senaste 20-30 åren. Den nyaste flaskan hade bäst före datum 1998. Blev soptunnan för dessa.

Plåtlådan innehöll även ett oöppnat glasrör med kork som innehöll saffran. På etiketten var denna text tryckt "Kryddimporten. Saffran (äkta coupe). Apoteksvara". Undrar hur länge sedan det var som man kunde köpa saffran i glasrör förseglat med kork? Får nog inte bli saffransbullar av denna saffran men den får nog stanna i mitt kök som kuriosaföremål.


Sambon tyckte att vi behövde 14 (!!!!!) st glasscups. Hmm undrar om vi någonsin kommer använda alla samtidigt?

En alldeles bedårande gryta i emalj med röda grisar på.


Rörstrands "Sarek" handmålad vas, en riktig snygging. Om några år kanske jag även har råd att köpa betydligt högre storebror.

Uggla i glas. Riktigt tung och givetvis det första jag köpte....kramp i armen blev det.


Lite blandade pepparkaksmått. Gillar särskillt grisen, den knyckliga gubben och gubben med hatt ock bok (?).

Orange glasvas.

Denna fuling följde med i en blandad låda, frostad vas i persikonyans. Etiketten i botten hjälpte inte utan den förpassades till "loppislådan"-lådan som skall skänkas till loppis.
Tydligen skulle den fula vasen ovan vara munblåst....vet inte riktigt om jag tror på det...
Saker som jag egentligen inte skulle ha utan som följde med på köpet i diverselådor, väl hemma blev även de omtyckta och fick stanna. Vit kattkanna som häller ur tassen och som har borttagbart huvud. Vit glasvas.

Glasservis som följde med på köpet med Sarek-vasen. Eftersom vi har plats i skåpen får den stanna men vid senare tillfälle kanske den ryker.

Ljussläckare i mässing som jag fann i en diverselåda när jag kom hem.

Det dyraste jag köpte var en boklåda för 250 kronor men väl hemma ångrar jag det inte för fem öre eftersom lådan innehöll så mycket roligt. Ovan "Kärlekens ordbok" från 1880 där man kan slå upp allehanda ord och få en poetisk förklaring exempelvis "Allena-Älskaren har det gemensamt med tjufven, att han gärna vill vara allena" eller "Alkov-Gynnande för kärleken, farlig för oskulden". Andra boken är "Ett lyckligt hem och dess grundläggning" från 1899 innehållande bland annat kapiteln "Förlofning", "Råd till en ung man som söker sig hustru", "Äktenskapets ömsesidiga plikter" och "Husfaderns särskilda plikter". Skall bli väldigt intressant att se vad dessa böcker har att lära ut.

Bok från 1840 om läran om det sanna livet också återfunnen i boklådan ovan.

Ytterliggare böcker från lådan, "Brandkåren som släckte törsten" och "Järnvägsminnen".

Och om vi får tråkigt kan vi numera krydda brännvin och sedan läsa Skånehistorier för att bli på bättre humör.
Boklådans kanske mest värdefulla bok "Gubbar med rim" av Einar Nerman. Helt underbar bok i nyskick.
Uppslag ur ovanstående bok.
Ytterliggare uppslag ur Gubbar med rim.

Ännu en trevlig illustration.

Två handskrivna receptböcker. Den högra märkt Hedvig Johanssom 1901, antagligen hennes födelseår. Hansskrivna med bläck och särskillt den högra är ett riktigt konstverk inuti.
Skall bli riktigt roligt att ta sig igenom böckerna beskrivna ovan och läsa de gamla recepten. Finns exempelvis recept på stärkelsepudding, äppelpannkaka, Anna-tårta, gräddkaka, punschpudding och äppelpudding med skorpmjöl. Kanske återkommer jag med inlägg som innehåller bak från just dessa böcker.

En lite rolig klippbok som också kom från boklådan, "Göteborgs-Postens Receptklipp". En bok att klistra in recept från GP i. Ännu oklistrad så är det någon som har receptklipp från GP i en salig röra hemma så kontakta mig så kan ni få en fin bok att klistra in dem i.

Två fina faktaböcker från boklådan "Släktforskning" och "Lidköping efter fem sekel". Inget som intresserar mig så mycket men de kan kanske bli trevliga presenter i framtiden. Förutom dessa innehöll lådan även faktaböcker om keramik och porslin som jag kommer spara åt mig själv.Att åka på auktion och köpa diverselådor innebär alltid att man alltid får med saker som man inte vill ha med sig hem. Ljusstaken i form av en gris i keramik blev en gåva till värdinnan som vi var på fest hos på kvällen så den fick faktiskt flytta ur "Till-loppis-lådan". Är det någon som vill ha något av följande så hojta 2 kikare, träfisk på pinne, luftfuktare att hänga på element, pressglasfat, vit sockerskål i porslin, ljusstakar i mässing, tallrikar, porslin från Hackefors och Rörstrand, bok om ädelstenar och munblåst vas från Åhléns.

2 kommentarer:

  1. Googlade på något helt annat och fick upp bilden på glasugglan från denna blogg. Blev nyfiken eftersom jag bara sett EN sådan någonsin, den som min mamma har och har haft hela min uppväxt. Sen såg jag bloggens namn. Gissa och gissa vad min familj heter i efternamn? Vi är de enda i Sverige (världen) som heter Bostorp i efternamn! vilket sammanträffande!!

    SvaraRadera
  2. Både den orangea glasvasen och den vita vasen på samma bild som katten kommer från Fåglaviks glasbruk.

    SvaraRadera