BACKAMOFRALLOR
12 st
1 dl rågkross
2 dl skållhet vatten
150 g torkade tranbär
500 g keso
50 g jäst
1 dl ljummet vatten
2 tsk salt
1 dl olja
0,5 dl ljus sirap
1 dl krossade linfrö
1 msk brödkrydda
10 dl rågsikt
2-3 dl vetemjöl
Ägg och linfrö till pensling
Lägg rågkross i en skål och häll de skållheta vattnet över, rör om och låt stå en stund. Häll de torkade tranbären i en skål och slå kallt vatten över. Häll keson i degbunken och mosa eller mixa den till en fin massa med hjälp av exempelvis en mixerstav. Smula sönder jästen och lös upp den i det ljumma vattnet och häll sedan ned den i keson. Tillsätt salt, olja, sirap, krossade linfrö och brödkrydda och rör tills allt blandat sig väl. Häll av vattnet av tranbären och rör ned dem i blandningen. Arbeta in rågsikten och tillsätt sedan vetemjöl tills degen är smidig och släpper bunkens kanter. Strö över mjöl och låt degen jäsa övertäckt 30-60 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Knåda ihop degen och dela sedan i 12 bitar som formas till runda frallor. Lägg frallorna på bakpappersklädd plåt. Vispa upp ägget och pensla sedan frallorna med en gång. Strö över linfrön och låte sedan frallorna jäsa 30 minuter.
Grädda frallorna i mitten av ugnen cirka 15 minuter tills de fått fin färg och är genomgräddade. Låt svalna på galler.
Höstiga Backamofrallor
Tranbär har jag klurat på att använda nån gång. Låter gott...
SvaraRadera:D
/Martin
martinbakar.se