söndag 13 februari 2011

Grön nötpizza

Började sina i matlådeförrådet så igår blev det dags att fylla på med lite ny mat igen. Hade som sagt lite julnötter över att göra åt så det blev en helvegetarisk pizza med nötinslag i både deg och fyllning. Pizzan blev verkligen grön i dubbel bemärkelse, helt vegetarisk och dessutom blev den väldigt grön färgmässigt. Såg ut ungefär som en "vanlig" pizza som blivit kvarglömd i kylskåpet en månad eller så. Gott var det i alla fall. Jag som dock tycker att bottnen nästan är det godaste på pizzan kanske tycker att denna blev något tjock, hade nog räckt med nästan en halv sats till en plåt. Tjock deg i botten gör ju dock pizzan mer mättsam och mer dryg så ur den synvinkeln var det bra. Pesto var ett trevligt alternativ till tomatsås och passade bra i hop med squashen och osten.

GRÖN PIZZA MED SQUASH, PESTO OCH NÖTTER

6-8 bitar

Botten:
25 g jäst
3 dl ljummet vatten (37 grader)
1 tsk salt
3 dl malda blandade nötter ex hasselnötter och mandel
7 dl vetemjöl special
1 msk olivolja

Fyllning:
1 st squash
200 g pesto
125 g mozzarella (en boll)
Parmesanost, riven
Paranötter, hackade

1. Sätt ugnen på 225 grader. Lös upp jästen i vattnet tillsammans med saltet.
2. Blanda i de malda nötterna och oilvoljan. Tillsätt mjölet och knåda till en smidig och inte allt för kletig deg. Låt degen jäsa övertäckt cirka 30-45 minuter.
3. Kavla eller tryck ut degen på en oljad plåt.
4. Bred ut peston över degen. Hyvla squashen tunt med osthyvel och fördela skivorna ovanpå peston. Riv eller smula sönder mozzarellan och strö den och de hackade nötterna över pizzan. Avsluta med att strö över riven parmesan.
5. Grädda cirka 20-30 minuter tills pizzan fått färg. Skär upp i portionsbitar.

Utbakad botten med pesto på.

Grön, grönare, grönast, squashen på plats.

Massor med ost på plats, det kanske viktigaste på hela pizzan.

Färdigbakad! Ser lite halvmöglig ut men smakade jättegott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar