torsdag 17 juni 2010

Det är av misstagen man lär sig nya saker....

När jag skulle börja baka med min surdeg följde jag ett råd från en hängiven surdegsbagare som sa att surdegar blir gladare (mindre sura?) om de görs på ekologiskt rågmjöl. Så sagt och gjort så genomsökte jag de stora fina ICA-butikerna här i Borås och hittade ett ekologiskt och lokalt producerat rågmjöl som fick åka tåg med mig hem till Vedum (vad gör man inte för dessa surdegar..). Påsen kändes väldigt hemmagjord och var tillsluten med brun packtejp och försedd med diverse klistermärken och stämplar som talade om vad den innehöll.

Det fina lokala och närproducerade mjölet blev sedan surdegsmat och brödinnehåll och eftersom resultatet varit gott beslutade jag mig för att köpa samma märke när den lilla påsen var slut. Så när jag stressad och i farten var och handlade till mitt 25-års kalas och för en gångsskull hade en bil tillgänglig här i Borås kom jag på att det var perfekt att transportera hem en tung påse mjöl också. Full fart med kundvagnen (eller ja så fort man kan köra när gången upptas av stressade veckohandlare som saknar kundvagnskörkort) mot mjölhyllan och väl där greppade jag den välkända bruna påsen och satte fart mot kassan.

Någon vecka senare blev det dags att öppna den nya påsen eftersom den gamla tog slut mitt i ett bak. Blev lite förvånad över att den nya påsens mjöl var något mer brunt än den gamla påsens men tänkte väl att så kan det nog vara när det är ekologiskt mjöl, säkert från en annan åker. Frågade för säkerhetsskull min spannmålsproducerande sambo om färgen men han tyckte inte det var konstigt att mjölet skiftade i färg. Så jag bakade och matade på och allt funkade ganska fint, hade dock ett rågbröd som inte alls blev sig likt mot den bild som fanns i receptboken, men trodde detta berodde på en lite för lång jästid.

I lördags upptäckte jag misstaget! När jag precis matat mina surdegar och gjort fördegar till mitt kommande bak blickade jag in i mitt mjölskåp sådär lite på distans (dörren stod öppen). Där stod det plötsligt en brun hemmagjord påse med texten "Gramhamsmjöl" på. Hmmm en sådan hade jag väl inte köpt? Sakta tändes en liten lampa (sådär som de morderna lågenergilaporna tänds), hade jag möjligtvis råkat ta fel i affären och i själva verket bakat gramhamsbröd i flera veckor? Jodå så var det. Plötsligt förklarades både färgbytet och det konstiga brödet. Intressant att notera är dock att även om jag matat min surdeg med "fel" mjöl i flera veckor så var den fortfarande glad och gjorde så att brödet jäste. Slutsatsen jag dragit är alltså att har du inte rågmjöl någon vecka så går det lika bra med ekologiskt grahamsmjöl när det är dags för surdegen att äta. Innehåller brödet bara små mägder rågmjöl så funkar det också att byta till grahamsmjöl.

Men eftersom rätt skall vara rätt gick jag återigen till stora fina ICA i Borås i tisdags och köpte en ny påse rågmjöl. Denna gång sorterade jag bland grahams- och rågpåsarna från denne leverantör som någon (praktikant?) påpassligt blandat i hop i hyllan. Snyggt stod de där på rad varannan graham varannan råg. Så från och med i går är ordningen återställd och det som bor i min kyl är numera en rågsurdegsgrund igen.
Ser man på den här bilden är det ganska svårt att förstå hur jag kunnat undgå att se att det står grahamsmjöl på påsen och inte rågmjöl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar