fredag 17 september 2010

Pumpa den perfekta degvätskan

Jag har lagt ner det där med pumpaodling för det är tydligen inget jag skall syssla med. Mitt första försök resulterade i en välmatad skogssnigel som natten efter att jag planterat plantan åt upp i stort sett allt och fick pumpaodlaren i mig att misströsta. Sedan har jag försökt några gånger till och jag har till slut konstaterat att pumpor inte vill bo i min trädgård. Som tur är har jag dock vänliga familjemedlemar som behärskar konsten att odla pumpa och gör det så bra att de inte kan använda allt själva utan skänker ett exemplar till mig. För någon vecka sedan var min mor och hälsade på och då fick jag ett nytt fint grönt exemplar som jag sedan förvarat på trappen några dagar i väntan på aktion från min sida. I tisdags blev det dock dags att sätta kniven i stackaren. Lite tidigt att göra Haloweenlyktor redan kanske ni tycker, men det är inte för dessa fina lyktor jag vill ha pumporna, utan det är för att kunna fixa till några liter degvätska. Nu funkar det alldeles utmärkt att både göra lykta och degvätska om man så vill, själva köttet skrapar man ju ändå ur.


Blivande degvätska.

Min degvätska gör jag genom att stycka pumpan och skära bort skal och inkråm. Sedan skär jag pumpaköttet i lagom stora bitar som jag kokar tills de är mjuka i lättsaltat vatten. När bitarna är mjuka häller jag bort vattnet och mixar sedan bitarna med mixerstav tills de blivit puré. Purén kan man sedan använda direkt eller göra som jag och frysa in den i lagom stora doser för att kunna använda senare. Purén blir ganska rinnig så jag brukar bara tillsätta lite extra vatten för att kunna använda den som degvätska. Varför skall man då krångla till det så mycket när man kan använda vatten och mjölk som degvätska? Jo degvätska med pumpa ger ett saftigare bröd som dessutom får en trevlig gul färg. Jag har bland annat använt pumpapuré för att baka rågsiktskakor och det finns även ett inlägg där jag bakat pumpalevain här på bloggen. För er som är sugna på att testa att baka med pumpa rekommenderar jag receptet nedan som ger härligt saftiga och fluffiga bröd.


Jag brukar vara lite lat och göra ganska rejäla bitar, vem orkar stå och skära till centimeter stora bitar? Resultatet blir bra i vilket fall.


Färdigkokta bitar i väntan på mixning.


PUMPABRÖD

2 st

Cirka 800 g pumpa + lättsaltat vatten till kokning
5 dl ljummet vatten
1 dl sirap
2 tsk salt
1 dl rapsolja
2 msk koriander
50 jäst
2,2 liter vetemjöl
2 msk rostade pumpakärnor

Skär pumpaköttet i centimeterstora bitar och koka bitarna mjuka i lättsaltat vatten, tar cirka 20 minuter. Mixa pumpaköttet i matberedare eller med hjälp av mixerstav till en slät puré, det skall bli cirka 3,5 dl puré. Blanda pumpapurén med det ljumma vattnet, sirapen, saltet, oljan och den stötta koriandern. Värm eller kyl blandningen så att den blir 37 grader. Smula ner jästen i en degbuke och tillsätt degvätskan och blanda tills jästen lösts upp. Arbeta in vetemjölet till en smidig deg. Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter.

Tag upp och arbeta degen på bakbord. Dela i två delar och forma till två runda limpor. Platta till dem försiktigt ovanpå och skär några skåror runtom. Låt jäsa ytterliggare 30 minuter under bakduk. Sätt i god tid ugnen på 200 grader. När limporna är färdigjästa så pensla dem med vatten i mitten och strö över pumpakärnorna. Pudra sedan med lite mjöl. Grädda bröden mitt i ugnen i 25-30 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar