Jag har startat mina grunder enligt denna beskrivning som Martin Johansson gjort. Jag har dock valt att vända lite på dygnen eftersom jag åker till jobbet redan klockan sex på morgonen och hellre rör och pysslar med surdegsgrunderna på kvällarna. Börjar man med grunderna på tisdag kväll blir det också lagom att man får den första morgonen på lördagen då man förhoppningsvis inte skall upp lika tidigt och det blir också lagom att baka det första brödet på söndagen.
Dag 1 Kväll:
100 g ljummet vatten
30 g rågmjöl (gärna ekologiskt)
Rör i hop vatten och mjöl i en väl tilltagen burk så att surdegen har möjlighet att växa utan att rymma ur burken. Lägg på lock men skruva inte fast det så att burken blir helt tät. Ställ burken ganska varmt, skåpet ovanpå kylskåpet är perfekt temperaturmässigt.
Dag 2-4:
Skaka burken försiktigt morgon och kväll.
Dag 4 kväll:
Tillsätt ytterliggare 100 g ljummet vatten och 90 g rågmjöl och rör om.
Dag 5 morgon:
Jäsprocessen bör nu ha kommit i gång och surdegen skall ha växt uppåt dubbel storlek. Om detta inte hänt så låt blandningen stå ytterliggare ett halvt dygn. Häll ut allt utom 50 g av blandningen och tillsätt 100 g ljummet vatten och 60 g rågmjöl och rör om.
Dag 5 kväll:
Om surdegsgrunden efter cirka ett halvt dygn rest sig och är bubblig är den klar för att användas till bakning.
Vill man sedan även göra en vetesurdegsgrund kan man följa denna beskrivning.
Till höger surdegsgrunder på tillväxt!
Imponerande tomt i överskåpet. Hemma hos oss är det belamrat med 1000 olika saker i alla skåp - inklusive det ovanför kylen.
SvaraRaderaKör så det ryker!
/Martin
martin.blogspot.com
Ja med tanke på hur det ser ut i övriga köksskåp är det faktiskt ganska imponerande :). Fast tendensen i vårt kök är att det ofta är lite mindre saker högt upp i skåpen, jag är bara 160 så jag når helt enkelt inte upp för att lägga saker där ;).
SvaraRadera