lördag 18 september 2010

Börja om från början, börja om på nytt

Tydligen har jag inte varit någon duktig matte åt mina surdegar för i tisdags när jag skulle mata mina gynnare så hade de kastat in handduken. Har hört talas om att surdegar kan dö och nu fick jag reda på hur detta fenomen ser ut. Helt plötsligt var den sura lukten borta och istället hade det bildats ett grönaktigt lager längst upp. Jag har matat min degar var till varannan vecka och kanske hade det dröjt för länge denna gång eller alternativt var det något med burkarna (diskmedelsrester kanske). Men detta lilla missöde fick ju den goda konsekvensen att jag återigen fick öva på att starta i gång en surdegsgrund. Förra gången jag gjorde detta var i våras och då gjorde dåligt minne och en del felläsning att jag fick försöka två gånger innan det gick vägen. Denna gång verkar det dock ha funkat på första försöket då jäsningen kommit i gång i brukarna och de nya rågsurdegsgrunderna beräknas vara klar i em. Sedan återstår att starta en ny vetesurdegsgrund vilket jag gör med hjälp av rågsurdegsgrunden.

Jag har startat mina grunder enligt denna beskrivning som Martin Johansson gjort. Jag har dock valt att vända lite på dygnen eftersom jag åker till jobbet redan klockan sex på morgonen och hellre rör och pysslar med surdegsgrunderna på kvällarna. Börjar man med grunderna på tisdag kväll blir det också lagom att man får den första morgonen på lördagen då man förhoppningsvis inte skall upp lika tidigt och det blir också lagom att baka det första brödet på söndagen.

Dag 1 Kväll:

100 g ljummet vatten
30 g rågmjöl (gärna ekologiskt)

Rör i hop vatten och mjöl i en väl tilltagen burk så att surdegen har möjlighet att växa utan att rymma ur burken. Lägg på lock men skruva inte fast det så att burken blir helt tät. Ställ burken ganska varmt, skåpet ovanpå kylskåpet är perfekt temperaturmässigt.

Dag 2-4:

Skaka burken försiktigt morgon och kväll.

Dag 4 kväll:

Tillsätt ytterliggare 100 g ljummet vatten och 90 g rågmjöl och rör om.

Dag 5 morgon:

Jäsprocessen bör nu ha kommit i gång och surdegen skall ha växt uppåt dubbel storlek. Om detta inte hänt så låt blandningen stå ytterliggare ett halvt dygn. Häll ut allt utom 50 g av blandningen och tillsätt 100 g ljummet vatten och 60 g rågmjöl och rör om.

Dag 5 kväll:

Om surdegsgrunden efter cirka ett halvt dygn rest sig och är bubblig är den klar för att användas till bakning.


Vill man sedan även göra en vetesurdegsgrund kan man följa denna beskrivning.

Till höger surdegsgrunder på tillväxt!

2 kommentarer:

 1. Imponerande tomt i överskåpet. Hemma hos oss är det belamrat med 1000 olika saker i alla skåp - inklusive det ovanför kylen.

  Kör så det ryker!

  /Martin
  martin.blogspot.com

  SvaraRadera
 2. Ja med tanke på hur det ser ut i övriga köksskåp är det faktiskt ganska imponerande :). Fast tendensen i vårt kök är att det ofta är lite mindre saker högt upp i skåpen, jag är bara 160 så jag når helt enkelt inte upp för att lägga saker där ;).

  SvaraRadera