måndag 13 september 2010

Kligrottor klamydiamåndagens alldeles egna bakelser???

Jag lyssnar på radion på jobbet och i morse informerade de på nyheterna om att det tydligen var Klamydiamåndagen i dag. Ett sätt att påminna folk om att man bör gå och testa sig för könssjukdomar så här efter helgen. Det roliga var att rösten på radion basunerade ut nyheten om denna dag på samma käcka och glada sätt som om det vore Kanelbullensdag eller någon annan av våra trevliga dagar i Sverige. Klamydiamåndagen innebär dock inte så mycket roligt bara ett tråkigt och obehagligt besök hos farbror doktor, inte ens en litet bakverk har dagen fått. Vi svenskar verkar ju vara mästare på att ge olika dagar egna bakelser, bullar och tårtor osv, Gustav-Adolfsdagen har Gustav-Adolfsbakelsen, Nationaldagen har Sverigebakelsen, Maria Bebådelsedag har Våfflan, Fettisdagen har Semlan, Kanelbullensdag har Kanelbullen, Luciadagen har Lussekatten och i somras bakade vi Folkets bröllopstårta till Vickan och Daniels bröllop. Men stackars klamydiamåndagen har inget bakverk alls, den är bara en måndag som är ännu mer tråkig än vanlig måndag. Men i kväll räddades situationen och stackars klamydiamåndagen har fått ett eget bakverk; Kligrottan. Jag vet att detta inlägg börjar bli lite barnförbjudet nu men känsliga läsare får väl sluta läsa i så fall. Jag lade ut en fråga på Facebook i morse om vad Klamydiamåndagen borde ha för bakverk och en snäll vän tipsade mig om att det borde vara något med vetekli i. Klamydia sägs ju klia.... Och på väg till tåget kom jag på den geniala idén att det givetvis borde vara en grotta också... en grotta med kli i....På den vägen föddes kligrottan en hallongrotta som helt enkelt fått ett tillskott av havrekli. Ett riktigt gott bakverk som ändå är så där lagom tråkigt som Klamydiamåndagens bakverk bör vara, det passar liksom inte med något festligt som en bakelse en dag som denna.

Så kom igen nu landets alla ungdomsmottagningar och läkarstationer, se till att baka kakor nästa år Klamydiamåndagen till ära så skall ni se att det kommer vallfärda folk till er och göra tester. Lite ont men också lite gott på samma gång.

Jag vet att det i min familjs ägo även finns ett pepparkaksmått med snoppform så inför nästa års uppmärksammande av klamydiamåndagen kanske jag även skapar ett mer manligt bakverk för jämstäldhetens skull.

KLIGROTTOR

50-60 st

4 dl extra fint vetemjöl
250 g smör
1,5 dl strösocker
1,5 dl havrekli
1,5 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker

Hallonsylt eller frysta hallon+socker till fyllning

Sätt ugnen på 175 grader. Arbeta samman mjöl, smör, socker, kli, bakpulver och vaniljsocker till en smulig blandning och knåda sedan samman allt till en deg. Matberedare kan med fördel användas. Forma små kulor av degen och placera i småkaksformar på en plåt. Gör en grop i varje kula och fyll med sylt eller frysta hallon som mixats med socker. Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter. Ta ut och låt svalna.

Små härliga kakor som tack vare havrekli smakmässigt blir något av en blandning mellan hallongrotta och havrekaka.

Inte särkillt bildsköna men det är ju smaken som räknas. En hel plåt med kakor räcker till att uppmärksamma Klamydiamåndagen en lång tid framöver.

1 kommentar: