torsdag 5 augusti 2010

Surdegsbröd med vinbär

Vi har ett gäng med vinbärsbuskar i trädgården som trots grov misskötsel levererar stora mängder vinbär varje år. Tyvärr så är vi inga stora konsumenter av sylt, saft och gelé av vinbär så bären brukar bli kvar på buskarna tills de skrumpnar bort. I veckan testade jag dock ett nytt användningsområde för dessa bär då de fick bli ingredienser i onsdagens brödbak. Några av de röda vinbären hamnade i tre vinbärslimpor med råg som jag bakade efter pain de martins recept på vinbärslimpa. Eftersom mina solrosfrö tog slut bytte jag ut cirka hälften av dem mot pumpafrön i stället vilket funkade fint. Resultatet blev ett fantastiskt gott och snyggt bröd med knaprig yta och saftigt inre.

Mitt kök har brist på jäskorgar så i stället fick bröden jäsa i glasskålar som försetts med mjölade kökshanddukar.

Bröden blev inte bara goda utan även fantastiskt snygga.

En saftig interiör.

Med mina svarta vinbär expermineterade jag lite och skapade något som åtminstone till viss del liknar baguetter. Degen blev extremt kletig så det krävdes mycket tålamod innan den formats till baguetter och kommit på plats på plåten. I slutänden var det dock värt att krångla lite för ut ur ugnen kom ett djuplila bröd som smakade syrligt av vinbär. Här behövdes inga smakfulla pålägg utan med en skiva ost på var det nästan som att äta macka med ost och marmelad. Vill man inte kleta riktigt lika mycket som jag tror jag det går utmärkt att minska vattenmägden något eller öka mjölmängden för att få en fastare och mer lätthanterlig deg.
BAGUETTER MED SVARTA VINBÄR
Till 4 st:
Fördeg:
100 g vetesurdegsgrund
200 g ljummet vatten
150 g vetemjöl special
50 g rågmjöl
Färg- och smaktillsats:
150 g mörkt muscovadosocker
400 g svarta vinbär
100 g vatten
Huvuddeg:
Surdegen från gårdagen
Färg- och smaktillsats
200 g vatten
750 g vetemjöl special
20 g salt
Dag 1
Blanda alla ingredienser till fördegen, täck med plast och låt stå i rumstemperatur över natten. Låt vinbär, muscovadosocker och vatten koka upp under omrörning och låt koka några minuter. Tag från värmen och mixa blandningen slät med mixer eller mixerstav, täck med plast och låt stå och svalna över natten.
Dag 2
Blanda allt utom saltet i en degbunke och kör degblandaren i cirka 5 minuter med långsam fart och 3 minuter med hög fart. Tillsätt saltet och kör ytterliggare 2 minuter. Degen skall vara lös men ändå ha viss spänst.

Min deg när den var färdigkörd i degblandaren.

Smörj en plastlåda med matolja och lägg över degen i lådan. Lägg på lock och låt degen jäsa till dubbel storlek. Under jästiden så skall degen vikas vid ett par tillfällen, första gången efter cirka 1 timme. Vikningen görs genom att degen viks in mot mitten uppifrån, nedifrån, från vänster och från höger. Är degen mycket kletig kan den vikas 2-3 varv varje gång, dvs att vikningen upprepas så att den viks 2 gånger uppifrån och 2 nedifrån osv. Avsluta med att vända degen upp och ner.
Sätt ugnen på 275 grader när degen jäst klart. Placera en oöm plåt på nedersta falsen i ugnen. Vänd upp degen på ett rejält mjölat bakbord och dra försiktigt ut degen till en rektangel. Dela degen i bitar och forma till avlånga baguetter på en plåt med bakplåtspapper. Använd en baguetteplåt eller lägg rullade haddukar som stöd för baguetterna så att de inte flyter ut åt sidorna. Låt jäsa på plåten i cirka 20 minuter.

Hemmagjord baguetteplåt.

När bagutterna har jäst klart så tag bort eventuella handdukar och sätt in plåten på mittersta falsen i ugnen. Släng in 3-4 isbitar på plåten längst ned i ugnen. Grädda cirka 10 minuter och vädra sedan ugnen genom att öppna och stänga luckan. Grädda ytterliggare cirka 10 minuter tills bröden fått en innertemperatur på 94 grader. Vädra gärna ugnen ytterliggare några gånger under den sista gräddningsperioden.

Låt baguetterna svalna på galler.

Riktigt djupt lila blev bagutternas färg.

Mjuk och saftig insida som är späckad med C-vitamin.

1 kommentar: