torsdag 19 januari 2012

Hallonmuffins med 2 x choklad och crumble

Jag vet inte om man kan säga att jag hjälpte en vän i nöd men åtminstone så kan man säga att jag hjälpte brorsan så att han slapp baka till motorklubbsmötet som hölls hemma hos honom. Det blev en stor hög med muffins som jag uppfann receptet på medans jag gick och handlade i affären och goda blev de. Vad jag hörde var i alla fall mötesdelatagarna belåtna. Mindre belåten var min sambo som endast fann disken och inga muffins när han kom hem från jobbet. Men i bland är livet tufft....

Jag gjorde en stor sats med muffins och vill man inte ha så många som 35 muffins så går det utmärkt att halvera mängderna i recptet.

HALLONMUFFINS MED 2 X CHOKLAD OCH CRUMBLE

35 st medelstora muffins

4 ägg

2 dl socker
2 dl vaniljyoghurt med choklad (Skånemejerier)
200 g smält smör
10 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
150 g ljusa choklad chips (går utmärkt att använda hackad choklad i stället)
50 g mörk hackad choklad 70 %
ca 250 g hallon

Crumble

150 g smör
2 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsockerSätt ugnen på 200 grader. Lägg alla ingredienser till smuldegen (crumblen) i en skål och nyp samman till smulor.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt matfett och yoghurt och rör till en jämn smet. Blanda ut bakpulver och vaniljsocker i lite av vetemjölet och tillsätt i äggblandningen tillsammans med resten av vetemjölet. Rör samman till en slät ganska tjock smet. Vänd för siktigt ned chokladen. Fyll medelstora muffinsformar till 1/2 med smet, tryck ned 2-3 hallon i varje muffin och skopa sedan i ytterligare lite smet så att formarna fylls till 3/4. Grädda muffinsen i cirka 15-20 minuter i nedre delen av ugnen tills de fått gyllenbrun färg. Känn med sticka så att de är klara.


Ett muffinshav.

Mjukt och knaprigt i härlig blandning.

Lite feeling av hallonpaj i miniformat.

1 kommentar: