söndag 18 december 2011

Julmustlevain

Känns som det var evigheter sedan jag bakade en Levain sist men i dag var det dags. Få ingredienser men så fruktansvärt gott. Nybakad Levain med lite smör på och sedan är man halvvägs till himlen. Idag verkställde jag dessutom en idé som jag ruvat på sedan förra julen, eller kanske till och med sedan förr förra julen, nämligen att byta vattnet mot julmust. Vet inte om det blev så stor skillnad smakmässigt men brödet blev en aning mörkare i färgen. Annars lika gott som vanligt med knaprig skorpa och segt saftigt inkråm.

JULMUSTLEVAIN

1 bröd

Fördeg:

50 g rågsurdegsgrund
100 g ljummet vatten
75 g vetemjöl
25 g grahamsmjöl

Huvuddeg:
Fördegen
375 g vetemjöl special
225 g julmust
10 g salt

Dag 1

Blanda ingredienserna till fördegen i en bunke och täck med tallrik, lock eller plastfolie. Låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2

Häll i fördegen, vetemjöl special och julmust i degblandaren och blanda på låg hastighet i 5-6 minuter. Öka farten och kör sedan ytterliggare 3-4 minuter. Tillsätt saltet och kör ytterliggare 2-3 minuter på full hastighet. Degen skall vara ganska lös men skall mot slutet släppa kanten i degblandaren och bli seg och spänstig.

Smörj en plastlåda eller större bunke med matolja och häll över degen i den och låt den jäsa där till cirka dubbelstorlek. Vik degen vid ett par tillfällen under jäsningen. Vikningen av degen görs genom att alla kanter på degen viks in en gång mot mitten, dvs uppifrån, nerifrån, från höger och från vänster. Avsluta med att vända på degen så att invikningen hamnar underst. Min deg fick jäsa 7-8 timmar medan jag julhandlade och tillverkade julkort.
 
Sätt ugnen på 250 grader i god tid innan degen jäst klart.


Täck plåten med bakplåtspapper, strö över lite mjöl och vänd upp degen där. Forma försiktigt om du behöver rätta till degen.

Placera limpan lite under mitten i ugnen. Stäng luckan och sänk genast värmen till 200 grader. Grädda 15 minuter och vädra sedan ugnen genom att öppna och stänga luckan en gång. Grädda ytterliggare 15-20 minuter. Vädra ugnen några gånger under den sista gräddningsperioden. Brödet är färdigt när innertemperaturen är cirka 98 grader.En julig levain.

Saftigt, håligt och segt inre.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar