söndag 4 september 2011

Backamofrallor

I helgen var det dags för en ny utflykt med pållen, denna gång till Backamo lägerplats som ligger mellan Ljungskile och Lilla Edet. Munka Ljungbyfrallorna var uppätna så det blev till att experimentera fram en ny variant till Backamoutflykten. Även om det bär emot att säga så börjar väl sommaren lida mot sitt slut och hösten börjar ta vid så detta frallbak blev lite höstinspirerat. Lite råginslag, lite mustiga brödkryddor och rejält med tranbär tyckte jag gav frallorna en liten touch av höst. Frallorna smakade riktigt bra, eller ja jag tror det iaf, på grund av en rejäl förkylning är mina smaklökar något avtrubbade.... Mättande var de i alla fall.

BACKAMOFRALLOR

12 st

1 dl rågkross
2 dl skållhet vatten
150 g torkade tranbär
500 g keso
50 g jäst
1 dl ljummet vatten
2 tsk salt
1 dl olja
0,5 dl ljus sirap
1 dl krossade linfrö
1 msk brödkrydda
10 dl rågsikt
2-3 dl vetemjöl

Ägg och linfrö till pensling

Lägg rågkross i en skål och häll de skållheta vattnet över, rör om och låt stå en stund. Häll de torkade tranbären i en skål och slå kallt vatten över. Häll keson i degbunken och mosa eller mixa den till en fin massa med hjälp av exempelvis en mixerstav. Smula sönder jästen och lös upp den i det ljumma vattnet och häll sedan ned den i keson. Tillsätt salt, olja, sirap, krossade linfrö och brödkrydda och rör tills allt blandat sig väl. Häll av vattnet av tranbären och rör ned dem i blandningen. Arbeta in rågsikten och tillsätt sedan vetemjöl tills degen är smidig och släpper bunkens kanter. Strö över mjöl och låt degen jäsa övertäckt 30-60 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Knåda ihop degen och dela sedan i 12 bitar som formas till runda frallor. Lägg frallorna på bakpappersklädd plåt. Vispa upp ägget och pensla sedan frallorna med en gång. Strö över linfrön och låte sedan frallorna jäsa 30 minuter.


Grädda frallorna i mitten av ugnen cirka 15 minuter tills de fått fin färg och är genomgräddade. Låt svalna på galler.

Höstiga Backamofrallor




1 kommentar:

  1. Tranbär har jag klurat på att använda nån gång. Låter gott...

    :D

    /Martin
    martinbakar.se

    SvaraRadera