torsdag 26 maj 2011

Tekakor med skrädmjöl

För någon månad sedan slank det ned en påse skrädmjöl i korgen när jag var och handlade på ICA. Egentligen skulle jag inte alls handla mjöl men ibland blir man sugen på att testa nya saker och det var det som hände denna gången. Skrädmjöl är för er som inte vet det ett fullkornsmjöl av rostad havre som verkligen doftar rostat. Mjölet jag fick tag på var rostat i vedeldad ugn och stenmalet hos mjölnaren Willian Olsson på Stöpafors kvarn , en kvarn som vad jag förstår enbart inriktat sig på Skrädmjöl.

Skrädmjöl är något som jag tidigare enbart associerat med den klassiska rätten Nävgröt vilket är en stampad gröt som serveras med stekt fläsk, lingon och flott. Snarare en middagsrätt än en gröt man äter till frukost alltså. Är framför allt i Värmland som denna gamla klassiska rätt förekommer och det var även där jag en gång fick stifta bekantskap med den. Hade kanske varit spännande att göra lite nävgröt men jag valde istället att testa att baka med mitt skrädmjöl och först ut var tekakor med detta mjöl i. Blev riktigt goda frallor som var mjuka och fluffiga och dessutom fick en mycket god lite rostad smak. Degen var väldigt lätt att baka ut och positivt var även att tekakorna bakades ut dirket och endast skulle jäsa en gång. Så för er som är sugna på att testa något nytt rekommenderar jag varmt att ni köper lite skrädmjöl och testar att baka med det.

Har hunnit med att baka tekakorna två gånger och kan rapportera att det går bra att både byta ut smöret mot matolja och mjölken mot vatten utan att slutresultatet skiljer sig så mycket åt. Lät även en rabarberstjälk koka sönder i vattnet vid det senaste baket vilket gav tekakorna ytterligare lite mer smak. Sista gången var det även på vippen att tekakorna fick en något annorlunda smaksättning eftersom jag lyckades välta ner min pepparkvarn rakt ner i degvätskan vilket resulterade i en nedskvätt Karolina, lite malen peppar i vätskan och en total sanering av pepparkvarnen. Suck har man inte arbete så skaffar man sig.

TEKAKOR MED SKRÄDMJÖL

16 st

5 dl mjölk
100 g smör
0,5 dl socker
2 tsk salt
50 g jäst
4-5 dl skrädmjöl
6-8 dl vetemjöl

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm tills degvätskan är fingervarm, 37 grader. Smula ned jästen i en bunke och häl degvätskan över. Rör tills jästen löst sig. Blanda i de övriga ingredienserna och arbeta samman till en ganska fast och smidig deg. Dela degen i 16 bitar som rullas till bollar och plattas ut till tekakor. Lägg på plåt och låt kakorna jäsa till dubbel storlek vilket tar ungefär en timme. Sätt ugnen på 250 grader i god tid innan kakorna är färdigjästa. Grädda tekakorna i mitten av ugnen tills de fått fin färg, cirka 5-10 minuter. Låt svalna på galler.

Fluffiga och mjuka små fina tekakor.

Bröd som inte kräver brödrost för att få rostsmak.

2 kommentarer:

  1. Tekakorna ser verkligen goda och mjuka ut. Om man nu ska baka dessa tekakor utan skrädmjöl, hur mycket vetemjöl ska man ha i?

    SvaraRadera
  2. Tror du kan ta samma mängd av vetemjölet 4-5 dl + de andra 6-8 decilitrarna

    SvaraRadera