fredag 5 augusti 2011

Vaniljmuffins med hallon, vit choklad och crumble

Förutom dinkelfrallor skall även några muffins få följa med på turen till Skåne. Även här blev det improvisation då jag saknade något recept att använda mig av. Fick dock högsta betyg av min provsmakare som bet i muffinsen och sedan bara ägnade sig åt att fånle de närmsta minutrarna. "Det var inte sista gången du bakade de här" är nog ett av de bästa betygen man kan få. Vi skulle egentligen ha delat en muffins som provsmakning men vi enades ganska snart om att vi skulle ta varsin, så goda blev de! Är inte alltid som jag skriver ner hur mycket av varje ingrediens jag tar när jag improviserar ihop bakverk men som tur var gjorde jag det denna gången vilket ger mig och andra möjlighet att baka dessa fantastiska muffins igen.

VANILJMUFFINS MED HALLON, VIT CHOKLAD OCH CRUMBLE

7 stora muffins

2 ägg
1 dl socker
2 dl vaniljyoghurt (jag använde Lindahls delikatessyoghurt med vaniljsmak)
1 dl flytande matfett (jag använde Milda Culiness men det går säkerligen bra att använda olja eller 100 g smält smör i stället)
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
100 g vit choklad
225 g hallon (jag använde frysta hallon men färska fungerar nog lika bra)

Crumble
75 g smör
1 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg alla ingredienser till smuldegen (crumblen) i en skål och nyp samman till smulor.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt matfett och yoghurt och rör till en jämn smet. Blanda ut bakpulver och vaniljsocker i lite av vetemjölet och tillsätt i äggblandningen tillsammans med resten av vetemjölet. Rör samman till en slät ganska tjock smet. Skär chokladen i centimeterstora fyrkanter och tillsätt i smeten. Vänd försiktigt ned hallonen i smeten precis innan den skedas upp i formarna. Fyll amerikanska muffinsformar till 3/4 med smet och avsluta med att strö över crumble längst upp på smeten. Grädda muffinsen i cirka 15-20 minuter i nedre delen av ugnen tills de fått gyllenbrun färg. Känn med sticka så att de är klara.

 

Hallonmuffins to die for :)

Sösdalafrallor

I morgon skall jag ut på en liten tripp till Skåne och för en gångs skull är det inte något med hästanknytning som får mig att röra på mig. Eller ja det är i alla fall inget med anknytning till djuret häst. För i morgon blir det tema motorer och bilar istället dvs hästkrafter i form av döda ting. Vi är nämligen ett gäng som skall åka ned till Sösdalaskroten och köpa bildelar och förhoppningsvis i alla fall ha med oss tre stycken motorer med oss hem. Min roll i det hela är egentligen bara att vara ett trevligt sällskap, låna ut min bil och att förse oss med frukost och fika. I kväll blev det därför tjänstgöring i köket för att skapa lite frallor att äta till frukost på vägen ned. Eftersom jag inte var hemma i mitt egna kök och hade tillgång till mitt kokboksbibliotek så bakade jag helt enkelt lite frallor på känn vilket blev riktigt lyckat. Härligt fluffiga och saftiga frallor med mustig smak från dinkelflingor blev resultatet. Måste säga att frallorna blev imponerande fluffiga med tanke på att de är bakade för hand utan bakmaskin vilket i vanliga fall brukar ge bröd lite tråkigare konsistens.

SÖSDALAFRALLOR

14 stora frallor

3 dl dinkelflingor
7 dl vatten
1 medelstor morot
50 g jäst
2 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
1 dl olja
2 dl solrosfrö
13 dl vetemjöl

1 uppvispat ägg till pensling
1-2 dl dinkelflingor till garnering

Häll dinkelflingor och vatten i en kastrull och låt koka samman till en tjock gröt. Riv moroten och rör ner i gröten mot slutet av kokningen. Ställ gröten att svalna tills den inte är varmare än 37 grader.

Lös upp jästen i det fingervarma vattnet och häll blandningen i dinkelgröten. Tillsätt salt, olja och solrosfrö. Arbeta in vetemjöl i degen tills den är smidig men fortfarande lite kletig. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa till dubbel storlek vilket tar cirka 30-60 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Forma runda frallor av degen och lägg på bakpappersklädd plåt. Pensla med ägg och strö över lite dinkelflingor som garnering. Låt frallorna jäsa ytterligare 20-30 minuter.

Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter tills frallorna fått en gyllenbrun färg.

Frallor redo att åka på roadtrip till Sösdala

onsdag 3 augusti 2011

Nektarinpaj "på känn"

Sommaren är väl smulpajens stora högtid. Börjar någon gång på våren med att man gör paj på rabarber och sedan avlöser jordgubbar, vinbär, blåbär och hallon varandra i pajen innan det är dags för äpplena att avsluta pajfesten någon gång i september. I år har jag dock hittat en ny favoritfyllning i smulpajen nämligen persikor eller nektariner vilket blir väldigt väldigt gott. Dessa frukter är i säsong nu vilket innebär att de är extra goda och dessutom säljs till ett bra pris så jag har passat på att köpa massor och dels ätit som de är men även bakat paj med dem. Så vad har jag då använt för recept? Helt ärligt inget alls.... Är inne i en riktig "på-känn-period" just nu vilket innebär att jag i stort sett helt slutat använda recept och för det mesta bakar och lagar mat efter eget huvud. I bland skriver jag ner och sparar det påhittade receptet i bland struntar jag i det och konstaterar att det kommer vara svårt att få samma resultat ytterligare en gång eftersom jag inte kommer ihåg hur jag gjort. Så istället för ett recept blir det i detta inlägg en lite inspiration till hur man gör en nektarin- eller persiokopaj på känn.

GRUNDRECEPT PÅ SMULOR

De allra enklaste formen av smulor till en smulpaj gör man genom att blanda ihop smör, mjöl och socker till en ändamålsenlig konsistens. Till en liten paj som passar till två personer där man använder smulor både som tak och botten brukar jag utgå från 100 g kallt smör som jag skär i lite mindre bitar. Sedan tillsätter man någon deciliter socker och några deciliter mjöl. Börja med sockret och lite mjöl och fyll sedan på med mjöl tills du är nöjd med konsistensen. Vad är då en bra konsistens? Jag tycker det brukar vara lagom med mjöl/socker när degen lätt ramlar av fingrarna när du nyper i den, dvs inte är så kletig längre. När jag är nöjd med konsistensen brukar jag smaka på smulorna. Är degen då inte tilräckligt söt tillsätter man mer socker. Är degen för söt får man antigen gilla läget eller tillsätta mer mjöl och smör.

LITE ROLIGARE SMULOR

Vill man "skoja till" smulorna lite så kan man till exempel testa att ersätta mjöl/socker med en eller flera av nedanstående saker:

  • Frön, ex sesamfrön & vallmofrön.
  • Marsanpulver, sådant som man vispar ihop kallrörd marsansås av.
  • Vaniljsocker
  • Kakao, antingen i alla smulor eller i hälften så att du får en "tigerpaj"
  • Havregryn
  • Farinsocker
  • Råsocker
UT I FORMEN

När jag gör smulpaj så brukar jag lägga smulor både under och över fyllningen. Väljer man att täcka bottnen med smulor så måste dessa förgräddas en stund innan man lägger i fyllningen. Här är jag inte heller riktigt konsekvent med värme och gräddningstid men 200 graders ugnsvärme och gräddning i cirka 10 minuter brukar vara lagom. Jag är nöjd med gräddningen när man kan ana att smulorna börjar få en lätt ljusbrun nyans. Ett tips är att inte trycka ut degen i formen innan du gräddar den utan endast strö i smulorna, jag inbillar mig nämligen att pajbottnen är lite lättare att lossa från formen då.

I MED FYLLNINGEN

När bottnen är förgräddad läggs fyllningen i. Använder man nektariner/persikor så skärs dessa i smala klyftor som läggs i pajskalet och sedan strör man över socker. Här kan man variera mellan att använda ex strösocker, farinsocker och rårörsocker. Gör man paj med blötare fyllning ex hallon, blåbär och vinbär så strör man även över någon matsked potatismjöl vilken gör att fyllningen inte blir lika blöt och vattnig.

MERA SMULOR

Avlsutningsvis innan pajen gräddas så strör man över de återstående smulorna. Tycker man som jag väldigt mycket om mötter och frön kan man även strö över lite sådant tillsammans med smulorna. Till nektarinpajerna jag gjort så har jag exempelvis använt melonkärnor och hasselnötter.

GRÄDDNINGEN

När de sista smultaket och fyllningen är på plats är det dags att grädda pajen. 200 graders ugnsvärme brukar vara lagom och jag brukar sätta mina pajer strax under mitten av ugnen. Sedan gräddar man helt enkelt pajen till den ser färdig ut vilket brukar ta cirka 20-30 minuter.  Smulorna på toppen skall ha fått lite färg och fyllningen skall vara mjuk (kanske främst gäller persikor och nektariner, bär är ju ganska mjuka från början) när pajen är klar. Jag brukar säga att pajen är färdig när den ser god ut, det brukar vara ett bra riktmärke.

TILLBEHÖR

Jag föredrar att äta kall marsansås till smulpaj men även glass, grädde, vaniljsvisp och varm vaniljsås är gott.

ÄTA

Min helt personliga åsikt är att smulpaj är godast kall och brukar därför baka den i god tid och ställa den i kylskåpet i väntan på att den skall ätas. Smaken är ju som sagt delad så givetvis kan de även ätas ljumma eller varma. Jag brukar ställa fram pajen kall och låta dem som vill ha pajen varm köra den i micron en stund, då blir alla förhoppningsvis glada och nöjda.

En av varianterna av nektarinpaj som jag gjort.... Jodå det finns nektariner under det rejäla smultäcket :)